Hirdetés

Az alacsony választási részvétel kedvezhet az RMDSZ-nek az európai parlamenti választáson

Képviselet nélkül maradhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idei európai parlamenti (EP-) választáson az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, kedden közzétett felmérése szerint. Alacsony választási részvétel esetén ugyanakkor biztos befutó a szövetség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az alacsony választási részvétel kedvezhet az RMDSZ-nek az európai parlamenti választáson
Illusztráció Fotó: Erich Westendarp, Pixabay

A News.ro hírportál által megrendelt, január 16. és 24. között készült országos közvélemény-kutatás adatsora szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 4,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re, ha a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást. A bejutási küszöb 5 százalékos. A felmérés szerint az EP-választást Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) nyerné a voksok 29,5 százalékával, míg a kormánykoalíció másik pártja, a Nicolae Ciuca szenátusi elnök vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 18,8 százalékára számíthat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Harmadik helyen, a PNL-vel gyakorlatilag azonos, 18,4 támogatottsággal mérte az INSCOP a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), és egy második nacionalista párt, a parlamenti botránykeltéséről elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor SOS Romania nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,5 százalékával.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki tömörülésre, az Egyesült Jobboldal Szövetségre (ADU) a pártpreferenciával rendelkezők 12,9 százaléka szavazna.

A válaszadók több mint fele (50,9 százaléka) biztosra ígérte részvételét az EP-választásokon,

vagyis a részvétel hasonlóan magas lehet, mint öt évvel korábban, amikor Romániában – EP-választási részvételi rekordként – a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.
A felméréshez fűzött magyarázatában Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a valós részvétel függvényében változhat az egyes pártok támogatottsága. Ezért – a minta 68,7 százalékát kitevő, pártpreferenciájukat bejelölő résztvevők válaszai mellett – az INSCOP közzétette a minta 39,3 százalékát képviselő, biztos választási részvételt ígérő pártválasztók opcióinak megoszlását is. Ebből az derült ki, hogy

az alacsonyabb választási aktivitás a jobboldalnak és az RMDSZ-nek kedvezne: az „elkötelezett” választók ugyanis a PNL-t 19,8 százalékos, az ADU-t 18,2 százalékos, az RMDSZ-t pedig 5,6 százalékos (a bejutási küszöböt lényegesen meghaladó) eredményhez juttatnák

– idézte a közvélemény-kutatást a Magyar Távirati Iroda.

A legutóbbi, 2019-es EP-választáson az RMDSZ a romániai voksok 5,26 százalékát megszerezve két képviselőt küldött az EP-be, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében. Június 9-én rendezik a következő EP-választást, az országnak 33 helye lesz az európai uniós képviselő-testületben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!