Hirdetés

Átadták a Méhes György-díjakat

Több mint 3,5 millió forint (45 ezer lej) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért – közölte lapunkkal a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Átadták a Méhes György-díjakat
Díjazók és díjazottak Fotó: Blága Eszter

A díjátadó gálán három alkotót díjaztak. Oravecz Imre Kossuth-díjas író kiemelkedő irodalmi munkásságának elismeréseként Kárpát-medencei Méhes György-életműdíjban részesült. Az erdélyi irodalomért tett szolgálatáért Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus Erdélyi Méhes György-díjban részesült. Az Atlasz vállára veszi a holdat című verseskötetéért Nagy Zalán költő Erdélyi Méhes György-debütdíjat kapott – írták.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az elmúlt két évtizedben az örökösök – az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködésben – édesapjuk szellemi örökségének tiszteletére több mint negyven erdélyi írónak és költőnek adományoztak Méhes György-díjat és -debütdíjat. A 2022-ben bejegyzett Méhes György – Nagy Elek Alapítvány az eddig meglévő díjak mellé Méhes György-életműdíjat is adományoz, amelyet évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda – olvasható a közleményben.

A díj
A 3000 euróval járó Méhes György-díjjal – amely régen az E-MIL Irodalmi Nagydíja is volt – az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot és/vagy kiemelkedő szépirodalmi alkotást jutalmaznak. Az 1000 euróval járó Méhes György-debütdíjat pedig rendszerint a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes alkotó kapja. A 2022-ben bejegyzett Méhes György – Nagy Elek Alapítvány a meglévő díjak mellé létrehozott egy újat, az 5000 euróval járó Méhes György-életműdíjat, amelyet évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda. A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma dönt. A díjátadó ünnepséget az író születésnapján vagy ahhoz közeli dátumon szervezik meg évente: egyszer Budapesten, egyszer pedig Kolozsváron.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!