Hirdetés

Állami támogatást igényelhetnek a gazdák veszteségeik mérséklésére

A paradicsomtermesztők 1500 euró támogatást igényelhetnek 1000 négyzetméter termőföldre, a fokhagymatermesztők hektáronként igényelhetnek ugyanennyit. A krumplitermesztőknek járó támogatás értéke hektáronként 200 euró – közölte csütörtökön az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Állami támogatást igényelhetnek a gazdák veszteségeik mérséklésére
Illusztráció Fotó: Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya

Mint részletezték: a támogatás célja a 2023. ősz és 2024. tavasz közötti időszakban keletkezett veszteségek részleges kompenzálása. Fontos, hogy a gazdák a termés előkészítésének és gondozásának időszakában rendelkezzenek pénzügyi forrásokkal, amelyek összege 1500 euró/1000 négyzetméter azoknak, akik paradicsomot termesztenek fóliasátrakban, és 1500 euró/ha azoknak, akik fokhagymát termesztenek. A betakarítás utáni időszakban lehet a támogatás második részét igényelni, ugyanennyi összegben – írták.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A krumplitermesztőknek november 18-ig kell legalább 0,3 hektárnyi területet krumplival bevetniük, legalább 15 tonna/hektár termelést kell elérniük, és legalább 6 tonna/hektár mennyiséget is értékesíteniük kell eddig a határidőig. A kedvezményezettek a következő kategóriákba tartozhatnak: magánszemélyek, szolgáltatásnyújtásra jogosult magánszemélyek (PFA), egyéni vállalkozók (II) és családi vállalkozások (IF), mezőgazdasági szövetkezetek gazdái és azok a termelők, akik jogi személyiséggel rendelkeznek.

A kérelmeket és a kért dokumentumokat a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságoknál (DAJ)  kell benyújtani április 12-ig a paradicsomtermesztőknek, április 19-ig a fokhagymatermesztőknek, valamint május 20-ig a krumplitermesztőknek. A támogatásokat június 30-ig fizetik ki – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!