Hirdetés

Akár 1500 lejes adójóváírást kaphatnak a szülők a bölcsődei és óvodai költségek fedezésére

Januártól érvénybe lépett az RMDSZ egyik korábban kezdeményezett családtámogatási intézkedése, amely értelmében akár 1500 lej értékű adójóváírást kaphatnak a családok. Ebből az összegből, amelyet az alkalmazó megtérít, a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeit fedezhetik a szülők – emlékeztetett szerdai közleményében az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Akár 1500 lejes adójóváírást kaphatnak a szülők a bölcsődei és óvodai költségek fedezésére
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

Szabó Ödönt a szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettesét, a törvénytervezet egyik kidolgozóját idézték, aki szerint „fontos kiemelni, hogy a kifizetett pénzösszeg nem haladhatja meg az alkalmazott bruttó bérének 33 százalékát, és erre az összegre nem kell sem személyi jövedelemadót, sem nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási hozzájárulást fizetni”.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


„Az adójóváírásban csak egyik szülő részesülhet, abban az esetben pedig, ha a szülőnek több munkahelye van, nyilatkoznia kell arról, hogy a másik munkahelyén nem vette igénybe ezt a kedvezményt. Az alkalmazó cég esetében az erre a célra megtéríthető összeg nem haladhatja meg a vállalkozás béralapjának 5 százalékát” – fogalmazott Szabó Ödön a közlemény szerint.
A törvény által előírt adóleírást egy példával szemléltették. Eszerint: „Egy 3436 lej bruttó minimálbérrel rendelkező szülő a bruttó bér 33 százalékában, vagyis 1.133 lej összegben részesülhet havonta a munkáltatótól, amelyet bölcsődei/óvodai költségre fordíthat.
Az elszámolás kétféleképpen történhet: a munkáltató kifizeti az 1.133 lejt közvetlenül a tanintézménynek, vagy a szülő fizeti ki a bölcsőde vagy óvoda havi költségét, és az erről szóló kifizetési bizonylatot átadja a munkáltatójának, aki utólag visszafizeti pénzösszeget a szülőnek.
Ha a szülő bruttó jövedelme meghaladja a minimálbért, az adójóváírás összege is növekszik maximum 1500 lej értékig.”
„Az általunk kidolgozott törvény az RMDSZ családtámogatási intézkedéscsomagjának a része. Célunk segíteni a szülők munkapiacra való visszatérését és megkönnyíteni anyagi terheiket, amelyek a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeivel járnak. Fontos, hogy a gyerekek biztonságban, anyanyelvükön és megfelelő körülmények között tanulhassanak már a bölcsődei évektől kezdve, ezért továbbra is kezdeményezni és támogatni fogunk minden olyan intézkedést, amely a családok jólétét szolgálja, segít megteremteni a szülő munka és magánélet közötti egyensúlyát” – tette hozzá Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő.
Az intézkedés most lépett hatályba annak ellenére, hogy az RMDSZ még 2019-ben kezdeményezte és 2020-ban kihirdette az államfő – áll a közleményben.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!