Hirdetés

A választási küszöb alatt mérték az RMDSZ támogatottságát

A választási szövetségre lépő két kormánypárt közös európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját kevesebben támogatnák, mint ahányan az önálló listákra voksolnának, az RMDSZ EP-listájának országos támogatottsága pedig továbbra is az ötszázalékos választási küszöb alatt van – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató szerdán közzétett felméréséből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
A választási küszöb alatt mérték az RMDSZ támogatottságát
Illusztráció Fotó: Andreas Breitling, Pixabay

A News.ro hírportál által megrendelt, február 22. és 29. között készült országos közvélemény-kutatás szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös EP-jelöltlistájára a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 43,7 százaléka adná voksát, ha most rendeznék a választást. Ez csaknem 5 százalékponttal elmarad a két párt januárban külön-külön mért támogatottságának összegétől. Akkor az INSCOP-mérésben a PSD-re a válaszadók 29,5, míg a PNL-re 18,8 százalékuk adta volna voksát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A mostani mérés szerint a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 20,6 százalékára, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetségre (ADU) a pártpreferenciával rendelkezők 13,7 százaléka szavazna. Diana Șoșoacă független szenátor SOS România nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,4 százalékával.

Az INSCOP szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 3,9 százaléka voksolna az RMDSZ-re, ha a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást.

Az önkormányzati választásokon külön-külön induló kormánypártok támogatottsága több mint tíz százalékponttal meghaladja a közös EP-lista népszerűségét. Saját településük önkormányzatába a megkérdezettek 30,6 százaléka PSD-, 25,6 százaléka PNL-, 17,4 százaléka AUR-, 9,8 százaléka ADU-, 4,3 százaléka SOS România- és 4 százaléka RMDSZ-jelölteket választana.

Az INSCOP mostani mérése szerint a helyhatósági voksolással várhatóan egy napon, június 9-én megrendezendő EP-választásokon rekordrészvételre lehet számítani, a válaszadók 59,1 százaléka biztosra ígérte, hogy elmegy szavazni. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát – írta az MTI.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!