Hirdetés

Videó - A romántanárok továbbképzésével javítanának a diákok eredményein

HN-információ

A román szakos tanárok mikrorgéiós szintű továbbképzésével, valamint az oktatási minisztérium által sürgetett szemléletváltással és szakirányú munkacsoport létrehozásával tennék hatékonyabbá a román nyelv oktatását a kisebbségi diákok körében.

A román nyelv elsajátítása a Hargita megyei diákok kétharmadának jelent problémát, és ez nemcsak a képességfelmérő és érettségi vizsgán mutatkozik meg, hanem a későbbi elhelyezkedésüket is megnehezíti, az állami és a magánszférában egyaránt – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a román nyelv oktatásának hatékonyabbá tételéről tartott Kallós Zoltánnal, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkárával és Demeter Levente főtanfelügyelővel együtt, a csíkszeredai megyeházán tartott, a tanácselnök hozzátette, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem teszi lehetővé a magyar gyermekek számára azt, hogy a román nyelvet a hétköznapokban is használható módon sajátíthassák el.

Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa forrásokat különít el a probléma orvoslására, folyamatosan egyeztetnek a Pedagógusok Házával, a tanfelügyelőséggel, az oktatási minisztériummal, és számos programot, kiadványt, kutatást és felmérést támogatnak, ugyanakkor erőteljes bukaresti fellépést várnak a megoldás érdekében, ezért is kiemelten fontos, hogy az államtitkár ez ügyben a megyébe látogatott.

[caption id="attachment_121863" align="aligncenter" width="1600"] Fotó: Hargita Megye Tanácsa[/caption]

Kallós Zoltán elmondta, munkacsoportot hoztak létre és nagyszabású projektet indítottak útjára a kisebbségi románnyelv-oktatás hatékonyabbá tételéért.

– Elsősorban jelentős szemléletváltásra van szükség a magyar tagozatos oktatási intézmények pedagógusai körében – mutatott rá az államtitkár, hangsúlyozva, hogy hiába dolgoznak ki új tanterveket, ha nem vagy nem megfelelően alkalmazzák az oktatók. Kallós Zoltán szerint a tanárok képzése lehet megoldás a problémára, amely révén megtanulják alkalmazni a tanterveket és ezáltal célszerűen, hatékonyan fejlesztik a diákok nyelvtudását.

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy központi szinten nem fektettek megfelelő hangsúlyt ezekre a képzésekre, illetve amiket szerveztek, azok nem bizonyultak kellően hatékonynak.

– Nem mondhatjuk, hogy a pedagógusok hibája, hiszen a változáshoz nem tudtunk rendszerszinten megfelelően alkalmazkodni – mondta a főtanfelügyelő. Hozzátette: egyetért azzal, hogy fejleszteni kell a tanárok kompetenciáit. Ennek érdekében az oktatási minisztériummal, Hargita Megye Tanácsával és a Pedagógusok Házával együttműködve mikrorégiós képzéseket indítanak, hogy minél többen részt vehessenek rajtuk.

HN-információ

 
Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!