A legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét késleltetné az RMDSZ tervezete

A legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét késleltetné 2026. január elsejéig az az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet, amelyet ma iktattak a parlamentben. Ezáltal a gazdák 2025-ben is zökkenőmentesen hozzáférhetnek a legelőkre járó területalapú támogatásokhoz – közölte kedden az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
A legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét késleltetné az RMDSZ tervezete
Illusztráció Fotó: Domján Levente

A közlemény Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselőt idézte. „A jelenlegi szabályozás szerint a legeltetési üzemtervek alkalmazása 2025. január elsejétől lenne kötelező, miután tavaly decemberben az RMDSZ parlamenti munkájának köszönhetően sikerült már ezt a határidőt egy évvel meghosszabbítani, így 2024-ben is biztosított volt a támogatásokhoz való hozzáférés. A mi feladatunk, hogy megoldást találjunk az olyan helyzetekre, amelyek ellehetetlenítenék a gazdákat a támogatások lehívásában, ezért a ma iktatott tervezettel továbbra is biztosítani szeretnénk a bürokráciamentes hozzáférést a legelők után járó területalapú támogatásokhoz” – nyilatkozta a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Idézték Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselőt is, aki szintén tagja a mezőgazdasági bizottságnak. „A jelenlegi gazdasági helyzetben, beleértve a mezőgazdaságot gyengítő aszályokat és járványos állatbetegségeket, szükségesnek tartjuk a legeltetési üzemterv alkalmazásának határidejét 2026. január elsejéig meghosszabbítani, mivel annak elkészítése jelentős költségekkel jár mind a helyi önkormányzatok, mind a legelőhasználók számára. A mi célunk az, hogy könnyítsük és ne nehezítsük a gazdák helyzetét a támogatások lehívásában” – fogalmazott Könczei Csaba.

A törvénytervezetet kedden iktatták a parlamentben, első házként a szenátus tárgyalja, majd a képviselőházi bizottsági munkálatok után kerül a plénum elé szavazásra – áll a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!