Hirdetés

A kormány módosítaná a közbeszerzési törvényt, Cseke Attila szerint ezzel csak ártanának

A kormány újabb intézkedéstervezete árt az állami és önkormányzati beruházások kivitelezésének – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt fejlesztési miniszter.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A kormány módosítaná a közbeszerzési törvényt, Cseke Attila szerint ezzel csak ártanának
Cseke Attila Fotó: rmdsz.ro

Az RMDSZ szerdai közleménye szerint Cseke Attila rámutatott: a közbeszerzési törvényt módosítaná a kormány, a közvitára bocsátott javaslat előírásai – amennyiben hatályba lépnének – a beruházások ellehetetlenítéséhez és leállításához vezetnének. „Bármely olyan intézkedés, amely a beruházásokat gátolja, az ország gazdaságára negatívan hat, csődre ítéli a kis- és középvállalkozásokat, de a nagyvállalatoknak is gondot okoz” – nyilatkozta.


Hirdetés


A volt fejlesztési miniszter elmondta: amikor az RMDSZ vezette a fejlesztési tárcát,

Románia Európában az elsők között oldotta meg az építkezési alapanyagok drágulása által okozott gondot, amely nemcsak Romániát, de a többi európai államot is érintette,

és amelyet a járványügyi helyzet, illetve Oroszország Ukrajna elleni agressziója okozott. Az azóta is hatályos törvény értelmében a közpénzből finanszírozott beruházások valós költségét automatikusan igazíthatják a valós árakhoz. A kormány újabb tervezete szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha eleve így írja elő a közbeszerzési folyamat és a szerződés. Ez azt jelenti, mondta el Cseke Attila, hogy számos folyamatban lévő, épülő beruházás leállna, hiszen sok olyan közberuházás van folyamatban, amely kapcsán nem fogalmaztak meg árkiigazítási lehetőséget, vagy egyszerűen objektív okok miatt lejár a beruházás kivitelezési határideje.

Például, ha az önkormányzatnak nem sikerül minden engedélyt a becsült idő alatt beszerezni, vagy a kisajátítási folyamat hosszabb ideig tart – egyikről sem az építő cég tehet –, akkor az építkezési költségek növekednek, de az önkormányzatnak nem lesz törvényes lehetősége fizetni a többletköltséget. 

Cseke Attila rámutatott: az állam célja az kell legyen, hogy minél előbb elkészüljön a beruházás, és a közösség használni tudja a felújított kórházat, iskolát, a leaszfaltozott utat vagy az új csatornahálózatot. Az árigazítás a hatóságok beavatkozása nélkül, automatikusan működik ma Romániában, ez egy működő rendszer, amellyel végre pozitív példát mutattunk Európának, és amelyet más országok is átvettek Romániától, hangsúlyozta Cseke Attila. „Több ezer beruházást mentett meg ez a mechanizmus, csak a fejlesztési minisztérium által lebonyolítottak közül 6328-at, két év alatt, amíg az RMDSZ vezette a tárcát. Ezzel plusz 5,3 milliárd lejt forgatott vissza az állam a gazdaságba. Az építőipar növekedett, sok pénzt hozott az államkasszának az utóbbi években. A fejlődésre, a gazdaságot serkentő intézkedésekre továbbra is szükség van, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt ne folytassuk. Az RMDSZ azt kéri, hogy a kormány ne léptesse hatályba a javasolt, káros intézkedéseket” – idézte az RMDSZ-es szenátor nyilatkozatát a közlemény.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!