Hirdetés

A jövedelem alig tizenöt százaléka marad zsebben a költségek kifizetése után

Az idei első negyedévben a romániai háztartások átlagos nominális jövedelme 6979 lej volt – 12,1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban –, költségeik pedig ennek a 85,6 százalékát tették ki – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
A jövedelem alig tizenöt százaléka marad zsebben a költségek kifizetése után
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint a január és március közötti időszakban a háztartások egy főre eső átlagos havi jövedelme 2550 lej volt, 4,2 százalékkal nagyobb, mint 2022 negyedik negyedévében. A természetbeni jövedelem háztartásonként 616 lejt összesített (az egy főre eső összeg 247 lej), ami 16,4 százalékos növekedést jelent negyedéves viszonylatban.

A jövedelmek 64,9 százalékát a fizetések és a bér jellegű juttatások adták. Emellett 21,3 százalékot tett ki a szociális juttatásokból származó jövedelem, és 8,8 százalékot a természetbeni jövedelem.

Lakóhely szerinti lebontásban a városi háztartások havi jövedelme átlagban 7706 lej volt, 1,3-szer nagyobb a vidéki háztartások által jegyzettnél.

Városon a fizetések és a bér jellegű juttatások tették ki a teljes jövedelem 71,5 százalékát, vidéken ez az arány 17,3 százalékkal kisebb volt. A szociális juttatásokból származó összegek vidéken a jövedelem 22,5 százalékát adták, városon ennél 2 százalékkal kevesebbet. A természetbeni jövedelem az összbevétel 15,2 százalékát tette ki vidéken, ez az arány 3,2-szer nagyobb a városon jegyzettnél.

A havi költségek háztartásonként átlagban 5487 lejt, személyenként 2199 lejt összesítettek az idei első három hónapban, ami 1,1 százalékkal, illetve 1,5 százalékkal több az előző negyedévinél.


A háztartások kiadásainak 62 százalékát (3702 lej) a fogyasztási kiadások tették ki az idei első negyedévben, 31,6 százalékát (1888 lej) a helyi és központi adók, illeték, társadalombiztosítási járulékok, 3,1 százalékát (181 lej) pedig a háztáji gazdálkodással kapcsolatos költségek (a tenyészállatok és baromfik etetésére, vetőmagra, állatorvosi szolgáltatásokra stb. fordított kiadások) – derül ki az INS adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!