Hirdetés

A diákok tisztában vannak a kockázatokkal, de nem mindenki akarja betartani a szabályokat

A MOL Románia, a Román Rendőrség és az E.D.I.T. Egyesület által közösen szervezett Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban című program keretében több mint háromezer diák részesült képzésben és válhatott felelős autóvezetővé – közölte pénteken lapunkkal a MOL Románia. A közleményből kiderül: egy felmérés szerint nem mindegyik fiatal hajlandó betartani a közlekedési szabályokat, ezért is indokolt hasonló képzéseket tartani.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A diákok tisztában vannak a kockázatokkal, de nem mindenki akarja betartani a szabályokat
Illusztráció Fotó: Jackson David, Pixabay

Mint írták: Bukarest, valamint Ilfov és Prahova megye tizenöt tanintézetéből került ki a több mint háromezer diák, akiknek képzéseket tartottak a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban című program keretében, amelyet 2023 márciusától 2024 márciusáig bonyolítottak le.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A program keretében három interaktív modult dolgoztak ki, ezek rendőrségi szakértők által tartott oktatásokat és vezetési tréninget foglaltak magukban, valamint elsősegélynyújtási foglalkozásokat, a sürgősségi felügyelőség támogatásával. A diákok interaktív műhelyfoglalkozásokon vettek részt, amelyek során jobban megérthették, milyen veszélyeknek vannak kitéve a közlekedésben, de azt is, miként tudják elkerülni vagy kezelni ezeket. Emlékeztetnek: az adatok azt mutatják, hogy

csak 2023-ban több mint 1500 ember vesztette életét közúti balesetben Romániában,

és több mint háromezer ember sérült meg súlyosan. Ezek a számok rávilágítanak arra, hogy szükség van oktatási programokra, különösen a fiatalok körében, akik az E.D.I.T. Egyesület legutóbbi felmérése (a felmérést 582 diákból álló mintán végezték a 2023–2024-es tanév 11. és 12. osztályában) szerint hajlamosabbnak tűnnek a kockázatos közlekedési magatartásra: a válaszadók több mint fele elismerte, hogy a megengedett sebességhatárnál gyorsabban haladt, míg tízből majdnem négy használta már mobiltelefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére.

A kezdeményezés részeként a 11. és 12. osztályos tanulók közlekedési magatartásáról végzett felmérés eredményei azt mutatták, hogy

a válaszadók többsége, több mint 70%-a szeretne jogosítványt szerezni, de nem mindenki hajlandó egyformán betartani a közlekedési szabályokat.

Bár tisztában vannak a kapcsolódó veszélyekkel – a résztvevők 95,9%-a elismerte, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat életveszélybe sodorhatja őket –, még mindig sokan vannak, akik alábecsülik vagy figyelmen kívül hagyják ezeket a kockázatokat. A balesetek okait vizsgálva a válaszadók 36%-a a túlzott sebességet tartja a fő tényezőnek, míg 27%-uk az alkoholfogyasztást. A kockázatok tudatosítása ellenére azonban a megkérdezettek 15,5%-a nem zárja ki, hogy alkoholtartalmú italok fogyasztása után is vezetni fog, és aszerint értékeli vezetési képességét, hogy mennyi alkoholt fogyasztott.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!