Hirdetés

Kövesse velünk a csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat útját

Bíró István
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Kövesse velünk a csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat útját
Felvidéki zarándokok a Keleti pályaudvaron. Imádságos lelkülettel indultak útra Fotó: Bíró István

22:00

A Boldogasszony zarándokvonat Gyergyószentmiklóson. Részlet a gyergyói fogadtatásról.

20:45

Háromnegyed kilenckor futott be Maroshévízre a Boldogasszony zarándokvonat. A helyi magyar közösség zászlókat lengetve fogadta a szerelvényt.

Bíró IstvánA négy-öt perces megállás során Bodor Attila, Maroshévíz alpolgármestere köszöntötte a zarándokokat, akikre áldást kért László Áron római katolikus plébános. Az ünnepség végén a vonatról és az állomáson integetők közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt.

Bíró István

17:20

A dési vasútállomásra délután öt órakor futott be a Boldogasszony zarándokvonat. A zarándokokat Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Kovrig Annamária, Dés alpolgármestere, Sebestyén Albert ferences szerzetes és mintegy két tucat helyi magyar lakos köszöntötte. A mindössze néhány perces megálló után a vonat továbbindult Székelyföld irányába.

Bíró István

13:00

A magyar–román határon áthaladva Nagykárolyban állt meg először a szerelvény. A helyiek székely és magyar zászlókat lengetve terített asztaloknál várták a zarándokokat. A polgármester és a plébános köszöntője után a fiatalok egy csoportja ifjúsági énekekkel, míg a néptáncosok rövid előadással örvendeztették meg vendégeiket.

Bíró István

Bíró István

Bíró István

6:50

Hétszáz zarándok indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúra csütörtökön hajnalban Budapestről a Boldogasszony zarándokvonattal. A szerelvényen a Rákóczi Szövetség meghívására háromszáz Kárpát-medencei és a nagyvilágban élő magyar középiskolás is utazik. A zarándokokat induláskor Budai László szervező, a Misszió Tours utazási iroda vezetője, Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, ugyancsak a magyar kormány gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, dr. Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte. Áldást mondott Varga Lajos váci segédpüspök, a zarándokvonat lelki vezetője. A vonaton utazik Felföldi László pécsi megyés püspök is, az idei búcsú szónoka.

A vonatról folyamatosan frissülő információkkal és hangulatjelentéssel szolgálunk.

Bíró István

Bíró István

Bíró István

Bíró István

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!