Hirdetés

Informatikai meghibásodás miatt káosz alakult ki a reptereken világszerte

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere is leállt pénteken, a marosvásárhelyi és a brassói reptéren egyelőre nincs fennakadás.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Informatikai meghibásodás miatt káosz alakult ki a reptereken világszerte
A kolozsvári és a bukaresti reptér esetében pár járat késni fog. Archív Fotó: Kolozs Megye Tanácsa

Nemzetközi hírügynökségek jelentése szerint világszerte informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok és más nagy rendszerek működését. Az economx.hu azt írja, több mint 2 százalékos mínuszba kerültek a Microsoft-részvények pénteken. A fél világ arról beszél, hogy hatalmas a felfordulás: megbénult a légi közlekedés, leálltak a bankok, miután egy antivírusprogram frissítése akadhatott össze a Windows operációs rendszerekkel. Érintett az ügyben a Wizz Air is.

Az informatikai rendszer kiesése miatt előfordulhat, hogy a Wizz Air utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán, a weboldal és a mobilalkalmazás elérhetősége átmenetileg szünetelhet.

A Wizz Air-részvények ennek megfelelően lefelé tartanak a londoni tőzsdén, pillanatnyilag 2 százalékos a mínusz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Maszol a magyarországi Portfólió hírportálra hivatkozva úgy tájékoztat, hogy az informatikai rendszer meghibásodása a romániai reptereket is érintette, de a BoardingPass alapján a járatok kevesebb mint 15 százalékánál jegyeztek csak jelentős késést.

A légikikötők honlapja alapján a marosvásárhelyi és a brassói reptéren nincs fennakadás – bár ott eleve kevés járat működik –, a kolozsvári és a bukaresti reptér esetében viszont pár járat késni fog.

A szaklap szerint késést okozhat a légtér zsúfoltsága is, ugyanakkor – amint arra a Wizz Air légitársaság is figyelmeztetett – abban az esetben, ha az online check-in nem működik, ajánlott korábban kimenni a repülőtérre. A magyar portál beszámolója szerint a Microsoft azt közölte, hogy az üzemzavar csütörtökön este kezdődött.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!