Több százan várják az indulást

Kedden startolnak a roncs­autó­programok. A feltételek ugyanazok maradtak, mint tavaly, egy autó le­se­lej­te­zé­sé­ért 7000 lejt, két autóért 10 000 lejt adnak új gépkocsi vásárlására.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Több százan várják az indulást
Autók a roncstelepen. Felértékelődtek Fotó: László F. Csaba

Köszönhetően annak, hogy a program már több éve működik, az ügyintézés is gördülékenyen megy, illetve a vásárlók is kellően tájékozottak, a dokumentációk összeállítása terén. A program indítása nem ért váratlanul, előre fel tudtunk készülni, ügyfeleink közül sokan előre megrendelték új autójukat. A program indítását követően viszonylag rövid időt kellett várjanak az új kocsira – mondta megkeresésünkre Csiszer Szabolcs, a csíkszeredai Mida Kft. kirendeltségének Renault értékesítési igazgatója. 
Állítása szerint mostanára normalizálódott a várakozási idő a két-három évvel ezelőttihez képest. Az idei klienseik iratcsomói készen állnak, csupán a roncsprogram március 19-i kezdetére várnak.


Hirdetés

Gördülékeny ügyintézés

Idén még elérhető a Rabla Classic, a Rabla Plus várhatóan jövőben is folytatódik. Utóbbi keretén belül teljesen elektromos hajtású, illetve plug-in hibrid rendszerű autókat lehet vásárolni. A Rabla Classic költségvetése kisebb az előző évekhez képest, így rövid időn belül lejár a teljes keret és egy összegben lesz elérhető, míg a Rabla Plus két fázisban igényelhető – figyelmeztetett az igazgató.

– Az érdeklődés még mindig magasabb a belsőégésű motorok iránt, az elektromos autót általában alternatívaként választják rövid távú ingázásra és városi közlekedésre. A kliensek száma is magasabb az idei roncsprogramra a korábbi évekhez képest

– mondta Csiszer Szabolcs.
Hozzátette: tavaly az értékesítések csaknem fele a roncsprogram kereten belül történt. A cégek körében nagyobb az érdeklődés az elektromos autók iránt, a nagyobb kedvezmény és a fenntartási költségek miatt.

Nagy az érdeklődés

Míg a helyi roncs­au­tó­prog­ram­ra kevesebb jelentkező volt Szé­kely­ud­var­he­lyen, mint ahány helyet meghirdettek, a Rabla és Rabla Plus roncs­prog­ra­mok nagy nép­sze­rű­ség­nek örvendtek. Mind­há­rom programban leg­fen­nebb Euro 3‑as kategó­ri­ájú járműveket lehetett leadni, s mint megtudtuk, ezek többsége meglehetősen elhasznált volt, így közlekedésre már nem nagyon voltak alkalmasak. Megkeresésünkre az Autogroup Simó Kft. informatikusa, Kelemen Hunor elmondta, a tavalyi programban főként a régebbi típusú Dacia, Opel, valamint Volkswagen modelleket adtak le nagyobb számban a pályázók, és többségében hagyományos benzines és dízel személygépjárműveket vásároltak. Kelemen – aki a személyautóknak a forgalomból való kiírásáért is felel – elmondta, hogy kereskedésük mutatói szerint hatvan százalékban a hagyományos, harminc százalékban az elektromos, tíz százalékban pedig a hibrid járművek iránt mutatkozott kereslet. 
A Dacia kirendeltség adatai szerint főként a Duster, Logan és Spring modellek fogytak, utóbbi amiatt, mert egyrészt eddig nem volt Daciából hibrid modell, másrészt pedig  jóval olcsóbban lehetett hozzáférni más autógyártók hibrid vagy elektromos modelljeinél. Kelemen azt is elmondta, hogy más márkakirendeltséggel – Skoda, Fiat – is kapcsolatban vannak, ám egyikből sem fogyott annyi autó, mint a Dacia és Renault csoportnál.

Kedvezőtlen helyzetet teremt

Kelemen a készpénzkifizetések csúszására és az elhúzódó várakozási időre is kitért.

– A tavalyi programot már szeptemberben elindították, de a készpénzkifizetések februárig csúsztak. Ez autóvásárlás esetén nem jelent nagyobb hátrányt, mivel a támogatás összegét előlegként beleszámolják a jármű árába, a kifizetések ideje pedig még beleeshetett a gyártási időbe

– vázolta Kelemen, aki szerint ebből a szempontból nem mindegy, hogy a kiválasztott autóra, vagy egy adott pénzösszegre vár hónapokat a kedvezményezett.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a roncsprogram várhatóan megszűnik, mivel kedvezőtlen helyzetet teremt a gyártók számára.

– Az autógyártók statisztikái azt mutatják, hogy eladásaik javarészt a roncsautó­program köré szerveződik, ami forgalomcsökkenést és bevételkiesést is jelent számukra, így nem támogatják azt

– mutatott rá, megjegyezve, hogy nyugati példa alapján ez a támogatás fennmaradhat elektromos autók vásárlása esetén. 
Kelemen elmondta, kereskedésüknél már most több mint száz kliens jelentkezett az idei roncsautóprogramra, így a helyek hamar el fognak fogyni.
 

Pál Emil, Vlaicu LajosHirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!