Tavasszal újraépülhet a bentlakás

Statikai szakfelmérést készíttetett az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány azokról a portfóliójában lévő egyházi tulajdonú épületekről, amelyekben oktatási tevékenység folyik. A műszaki jelentés szerint a vizsgált nyolc épület közül csak egy nem megfelelő állapotú. Az eredmények után érdeklődve megtudtuk azt is, hogy tervezési fázisban van, és várhatóan jövő év tavaszán elkezdődhet a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium leomlott bentlakásának újraépítése.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Tavasszal újraépülhet a bentlakás
A Tamási Áron Gimnázium leomlott falú bentlakásépülete 2023 decemberében. Visszaállítják az eredeti állapotot Fotó: Hodgyai István

Idén március és augusztus vége között az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány egyházi tulajdonban lévő iskolaépületek műszaki állapotának részletes felmérését végeztette el – bár ez egyértelműen nem jelenthető ki, a szakvéleményezés igénylését feltehetően a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának tavaly december 18-i, két halálos áldozattal járó falomlása is indokolttá tette.

Hat városban végeztek felmérést

Vízi Zakariás esperes-plébánostól, a Státus Alapítvány elnökétől érdeklődve megtudtuk, Erdély hat városában nyolc ingatlan állapotát ellenőriztették. Elmondta: a brassói Áprily Lajos Gimnáziumot nemrégiben korszerűsítettek, így az jó állapotban van. Kézdivásárhelyen a kantai iskolaépület karbantartási munkálatait a város polgármesteri hivatala rendszeresen elvégezteti, így az is megfelel az oktatási körülményeknek. Csíkszeredában 2012-ben fejezték be a Márton Áron Gimnázium felújítását, így az az épület is megfelelő körülményeket biztosít, és a szükséges karbantartási munkákat a helyi hivatal biztosítja. Székelyudvarhelyen korábban a Tamási Áron Gimnázium mindkét iskolaépületét felújították, a tragédia előtt már csak a bentlakás felújítását tervezték. 
Kolozsváron a teológia Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 5. szám alatti épületét nemrégiben felújíttatták, így az is rendben van, akárcsak Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva működtetett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épülete.

– A felmérés során azonban kiderült, hogy a marosvásárhelyi Unirea Főgimnáziumnak otthont adó épület nem biztonságos. Erről még augusztus végén értesítettük az iskola vezetőségét, a helyi önkormányzatot és a tanfelügyelőséget

– közölte érdeklődésünkre Vízi Zakariás esperes-plébános. Az alapítvány az intézményeknek küldött értesítésében azt írta, az épület állaga annyira leromlott, hogy nem tudják szavatolni biztonságosságát, és a felújításához szükséges pénz nem áll rendelkezésükre. Így ajánlatot tettek a bérleti díj csökkentésére, amennyiben a város önormányzata hozzájárul a költségekhez. Sajtóbeszámolók szerint viszont a polgármesteri hivatal, a megyei tanfelügyelőség és a gimnázium igazgatótanácsa úgy döntött, az épületet továbbra is korábbi rendeltetése szerint használják. Emellett várják, hogy a Státus Alapítvány benyújtsa a dokumentációt, hogy elindíthassák az épület megerősítéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást, írta augusztus végén a Transtelex.ro portál. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tragédia Székelyudvarhelyen

Mint ismeretes, tavaly decem­ber 18-án délután leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egyik külső fala és tetőzete. A romok négy diákot temettek maguk alá. Egy 17 éves fiú a helyszínen életét vesztette, három lányt kimentettek, de egyikük később a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban elhunyt. Akkor a kollégiumban lakó 70-80 diákot más iskolák bentlakásaiban szállásolták el. Ebben a tanévben is így történt az elszállásolás – közölte lapunk megkeresésére a tanév elején Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója. Közben a megmaradt épületrészeket, az ingatlan fölötti domboldalt és az utat még tavasszal megerősítették, majd a területet lezárták. A helyzet azóta is változatlan. 

Meg kell tartani az eredeti formáját

Laczkó György az új tanév elején a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában lévő ingatlan sorsáról csak annyit tudott közölni lapunkkal, hogy tudomása szerint felújítják, újjáépítik, és ez a folyamat a tervezési fázisban van. A témában megkérdeztük Kovács Gergelyt, a főegyházmegye érsekét. 

– A sürgősségi beavatkozás befejeztével elkezdtük a tervezési fázist, amely remélhetőleg 2025 tavaszán befejeződik. Utána lehet majd elkezdeni a kivitelezést. Mivel az épület műemlékvédelmi övezetben van, meg kell tartani az eredeti formáját. Tehát újat semmiképp nem építhetünk. Elképzelésünk szerint a kollégium – a kápolna és különböző termek mellett – 100 diák számára ad majd otthont, és remélhetőleg meg lehet oldani, hogy néhány tanári lakást is létesítsünk benne. Amíg a tervek és a beárazás nem készül el, nem merünk becslésekbe bocsátkozni a szükséges pénzösszeg felől

– válaszolta a főpásztor.

Tavasszal újraépülhet a bentlakás
Tragédia után. Tervezési fázisban van, ismét diákok otthona lesz

Hazai és magyarországi kormánytámogatás

Tavaly év végén 75 millió lejt osztott le a kormány országos szinten a helyi önkormányzatoknak folyó és tőkekiadásokra. Hargita megyének ebből 1,2 millió lejt különítettek el. Akkor az RMDSZ Hargita megyei területi szervezetei úgy döntöttek, a teljes összeget Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának adják a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának javítási munkálataira. A tragédia utáni napokban mások mellett Székelyudvarhelyre látogatott Ligia Deca tanügyminiszter és Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. Utóbbi a látogatáson bejelentette, mintegy 260 ezer lejes támogatást biztosítanak a kollégium újjáépítésére. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!