Hirdetés

Szem előtt vagyunk: újabb köztéri kamerákra pályáznak a megye települései

A Hargita megyei települések többségében kamerarendszerek vigyázzák a közbiztonságot. Az általunk megkérdezett önkormányzati vezetők úgy látják, hasznos e rendszerek felszerelése és működtetése, ezért újabb kamerák beszerzésére pályáznak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Szem előtt vagyunk: újabb köztéri kamerákra pályáznak a megye települései
Tábla figyelmeztet a kamerák jelenlétére. Települési Nagy Testvér Fotó: Veres Nándor

Maroshévízen 112 kamera rögzít adatokat: a megyei jogú város bejáratainál, a központi részeken, a lakónegyedekben, a körforgalmaknál és az intézményekben helyeztek el készülékeket.
– A térfigyelő kamerákról beérkező adatokat harminc napig tárolják az önkormányzat rendszerén: ezeket a felvételeket kizárólag a rendvédelmi szerveknek – a rendőrségnek, a csendőrségnek és a törvényszéknek – adják ki a polgármester jóváhagyásával, jegyzőkönyvbe foglalva – mondta el lapunknak Bodor Attila alpolgármester. – A csúcsminőségű készülékek meglétét a város mindhárom bejáratánál tábla jelzi; a beérkező adatokat diszpécser figyeli, emellett a működtető cég szakemberei és a polgármesteri hivatal informatikusai foglalkoznak a működtetéssel – tette hozzá az elöljáró.
A rögzített adatokkal több alkalommal segítették a rendőrség munkáját lopások, balesetek és bűnüldözés felderítésében. 

Ha akadozik az internet

Borszéken jelenleg akadozik a szolgáltatás, de mihamarabb szeretnék bővíteni a rendszert tizenöt térfigyelő kamerával, illetve a meglévő készülékeket újakra cserélnék, tájékoztatott Mik József polgármester.
– A fürdőváros kulcsfontosságú pontjain elhelyezett kamerák információi az önkormányzat rendszerébe futnak be, de az akadozó internethálózat sokszor okoz problémát – osztotta meg tapasztalatait az elöljáró.
Gyergyószentmiklóson ugyan létezik kamerarendszer, de 2021-ben lejárt az önkormányzat szerződése a működtető kolozsvári céggel, ennek ellenére a felvételeket figyeli a helyi rendőrség diszpécserszolgálata, tájékoztatott György János, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Elmondta: 2020-ban az önkormányzat egy évre szóló szerződést kötött a térfigyelő kamerákat elhelyező kolozsvári céggel azok működtetésére és karbantartására. A szerződés lejártával azonban sem annak megújítása nem történt meg, sem újabb közbeszerzést nem írtak ki a működtetésre. Tervezik egy új szerződés belefoglalását az idei költségvetésbe, hogy bővíteni tudják a hálózatot, és le tudják cserélni a működésképtelen kamerákat.

Megakadályozzák a szemétlerakást

A gyergyói falvakban is használják a térfigyelő kamerákat a közbiztonság fenntartásáért, őrző-védő céllal. Az eszközök által tárolt információkat itt is a helyi rendőrséggel partnerségben használják fel. Gyergyóújfaluban a település bejáratai mellett a település központi részét és a temető területét kamerázták be, Gyergyóremetén harmincnégy kamera tárol információt, ezek közül nyolc rendszámfelismerő rendszerrel van ellátva; az adatokat két-három hétig tudják tárolni.
– A rendszerre érkező képanyagot nem tudjuk folyamatosan figyelni, ennek ellenére számos esetben segítségünkre voltak a kamerák, például a határba való szemétkihordást tudjuk megakadályozni általuk. Olyan is előfordult, hogy megpróbálták elfordítani, letörni a készülékeket, ilyenkor beavatkoztunk. Bár a kamerák a közbiztonságot erősítik, sokan azt is tudják, hol nincs – ismertette tapasztalatait Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere.

Hodgyai István
Hasznosnak bizonyulnak a térfigyelő rendszerek


Intelligens forgalomirányítás

Tavaly Csíkszereda önkormányzata pályázatot nyújtott be Intelligens forgalomirányítási rendszerek fejlesztése és a közterületek biztonságának növelése címmel az Országos Helyreállítási Alaphoz, az igénylést de­cemberben pozitívan bírálták el. Az intelligens forgalomirányításhoz szükséges szoftverek és egyéb eszközök mellett, közel kétszáz kamera beszerzését is tartalmazza a pályázat. Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, jelenleg 56 kamera van a város különböző pontjain. A nyertes pályázat révén beszerzendő kamerák közel fele forgalomszámlálásra is alkalmas lesz.
– A köztéri biztonság és biztonságérzet meghatározó aspektusa a mindennapi komfortnak. A közterületek rendjének biztosítása az egyik legfontosabb feladata a rendőrségnek, amit viszont egymaga nem tud megteremteni, szükség van hozzá az önkormányzatok segítségére. Hisszük, hogy bővülő kamerarendszerünk segít abban, hogy biztonságosabbá tegyük a polgárok mindennapjait, és nem utolsósorban bűnmegelőzésre meg felderítésre is hasznosak lehetnek – részletezte az alpolgármester. Kiemelte: ennek fényében az elképzelés az, hogy a kamerahálózatot a helyi rendőrség diszpécserszolgálata felügyeli a jövőben.
Csíkszentsimonban jelen pillanatban tizenegy kamera van felszerelve a község különböző pontjain. Az elmúlt években számtalanszor vették igénybe a felvételeket, leginkább rongáláskor, tájékoztatott Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere.
– A jelenleg felszerelt kamerák is hasznosnak bizonyultak, de gondolkodunk pályázati lehetőségeken, legalább további harminc kamerára lenne szükség, a község mindegyik bejáratához, valamint forgalmasabb útszakaszok és közösségi terek környékére – mondta a polgármester. Hozzáfűzte: hogyha sikerül bővíteni a rendszert, akkor gondolkodnak azon, hogy esetleg az éjjeli őrszolgálat figyelje a kamerákat. A polgármester úgy véli, személyzetbővítésre is szükség lehet a jövőben.

Adomány helyett pályázatból

– Több adományozó szponzor is összegyűlt Székelyudvarhelyen, aki a térfigyelő kamerarendszer bővítése érdekében támogatást nyújtott a helyi rendőrségnek – erősítette meg értesülésünket László Szabolcs, az intézmény igazgatója.
László szerint a támogatók nyújtotta anyagiak összértéke meghaladja a 300 ezer lejt, de végül az összeget más – a helyi rendőrség hatáskörébe tartozó – megvalósítandó célokra fogják fordítani, mivel egy másik pályázatot sikeresen megnyert a város.
– Az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) időközben megnyert pályázat magában foglalja kétszáz térfigyelő kamera felszerelését a város különböző pontjain – közölte megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza szóvivője. Elmondása szerint a pályázat lehetőséget nyújt többféle kameratípus felszerelésére: lesz olyan, ami képes a telefonáló, illetve a biztonsági öv használatát mellőző gépjárművezetőt is azonosítani. A szóvivő szerint a pályázatra vonatkozó szerződés megkötése után elkezdik összeállítani a munkamenetet, ezt a felelős kezelő intézmény igazgatója, László Szabolcs is megerősítette.
– A szerződéskötés után, a pontos munkamenet összeállítására három hónap áll a helyi rendőrség rendelkezésére – tette hozzá László. 


Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Pál Emil, Vlaicu Lajos

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!