Sokan beltelkesítenek

Hamarosan közvitára bocsátják Csíkszereda – most még frissítés alatt lévő – általános rendezési tervét. A frissített PUG után például a valós telekhatárhoz lesz igazítható egy beltelek határvonala, de rendelkezni fog többek között régészeti, műemlékvédelmi és környezetvédelmi előírásokról is.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Sokan beltelkesítenek
Csíkszeredai távlatok. Az általános rendezési terv hosszú távon változtathat a város látképén is Fotó: Kovács Áron

Az általános rendezési terveket (PUG) a törvény előírása szerint tízévente frissíteni kell az aktuális városi fenntartható közlekedési terv (PMUD) és az integrált városfejlesztési stratégia (SIDU) figyelembe vételével. Csíkszeredában legutóbb 2012-ben fogadták el az általános rendezési tervet, majd 2018-ban annak a módosított változatát. 2022-ben kidolgozták a város fejlesztési stratégiáját.
Tavaly augusztusban Ko­ro­di Attila, Csíkszereda pol­gár­mestere a témában tar­tott sajtótájékoztatón kiemelte: az elvárás „a korábbi PUG ellentmondásos rendelkezéseinek korrigálása. Ezeket rendezni kell, emellett pedig fontos, hogy a város központi zónájában az épített örökség védelmet élvezzen, de közben a tömbháznegyedekben szükséges beavatkozásokat ilyen előírások ne akadályozzák”.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kész előtanulmányok

Mostanra az általános rendezési terv előtanulmányai elkészültek (kataszteri térkép frissítése, földtani és hidrogeológiai tanulmány, településközi kapcsolatok, közlekedési és szállítási, környezetvédelmi, történelmi, tájképi, a tulajdonjog típusai szerinti, turisztikai, közművezetékek elhelyezkedését, gazdasági tevékenységek fejlesztését vizsgáló, társadalmi és demográfiai, mobilitási és egyéb tanulmányok). Jelenleg folyamatban van az általános rendezési terv frissítése, amely teljes nyilvánosságot élvez. A közvita háromlépcsős lesz. A településtervezők, építészek július 9-én, a lakosság 10-én, a vállalkozók 11-én mondhatják el észrevételeiket, javaslataikat.

– Az általános rendezési terv frissítésnek fontos célja, hogy szellősebbé, kiszámíthatóbbá, élhetőbbé tegyük a várost az itt lakók számára, és teret biztosítsunk a megyeszékhelyen a fejlődéshez. Szakmai szempontból cél a városrendezési előírások, a településrendezési mutatók felülvizsgálata; a javasolt településrendezési előírások, valamint az eredeti terv rendelkezéseinek az összhangba hozása az érvényben levő jogszabályokkal, a fejlődési tendenciákkal, az általános városfejlesztéssel és az aktuális társadalmi-gazdasági és környezeti fenntarthatósági követelményekkel; az általános városfejlesztési stratégia naprakésszé tétele; a jelenleg érvényben levő településrendezési tervekkel való összehangolása

– közölte lapunk megkeresésére Albert Sándor, Csíkszereda főépítésze. Rámutatott: a rendezési terv aktualizálásának a kezdeményezése az ezt előirányzó 2022/346 számú tanácshatározattal történt, és a kezdeti szakaszban felhívták a lakosság figyelmét az esetleges problémák jelzésére, mint például a belterület határával kapcsolatos problémákra. Több mint 150 kérés, észrevétel érkezett, és ezeket továbbították a tervezőcsapathoz.

Sokan beltelkesítenek
11 övezeti rendezési terv véglegesítése van folyamatban. Új beruházások kerülhetnek fel a térképre

– Az észrevételek, kérések nagy része a területük bel­telkesítési kérelmét tartalmazza, van továbbá néhány településrendezési funkcióváltásra vonatkozó. A beltelkesítési kérések elbírálása meghatározott módszertan alapján történik, az egyik fő kritérium, hogy határos-e a belterülettel, illetve megközelíthető-e, ellátható-e a terület közművel. A településrendezés egyik fontos szempontja a földalap észszerű felhasználása, illetve a település korlátlan terjeszkedésének a mérséklése és a termőföldek megőrzése

– hangsúlyozta a főépítész.

Tizenegy övezeti rendezési terv

Az általános rendezési terven kívül összesen tizenegy övezeti rendezési terv van folyamatban. Ezekből hetet a városi önkormányzat, egyet a megyei tanács kezdeményezett, és három magánkezdeményezésű.
A városháza által kezdeményezett övezeti rendezési tervek: a központi védett övezet rendezési terve; a Nagy Laji-dombja megnevezésű övezeti rendezési terv lakóövezet szabályozása céljából; a Nagymező utca szomszédságában a Fűzhát és a Barátok kertje, szintén lakóövezet szabályozása céljából; Szécseny övezeti rendezési tervének frissítése, amelynek fő célja a hétvégi házas övezet lakóövezetté minősítése; a Szék útja–Park hotel övezeti rendezési terv, amelynek a keleti bekötőút északi csomópontjának szabályozása a célja; a Rét utcától északra 92 hektár közterület ipari parkká kialakítása és egyben telkesítése.
Hargita Megye Tanácsa beruházások kivitelezése céljából kezdeményezte a Csík­­szeredai Megyei Sürgősségi Kórház övezeti rendezési tervét.
Magánszemélyek által kezdeményezett övezeti rendezési tervek: beltelkesítés és családi házas övezet kialakítása a Sarkadi Elek utcában; családi házas övezet kialakítása a Tanorok utcában; sportbázis és gokartpálya létrehozása és beltelkesítés a Rét utcától északra.

– Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk az övezeti rendezési tervek elkészítésére és elfogadására, hisz az elmúlt három évben tizenhárom magánkezdeményezésű és öt, az önkormányzat által kezdeményezett rendezési tervet hagyott jóvá a helyi tanács

– tette hozzá Albert Sándor. 
Mi fog változni, amikor elkészülnek a tervek? – tettük fel a kérdést a főépítésznek. A teljesség igénye nélkül azt válaszolta: a területek településrendezési szabályozása lehetővé teszi az építkezési engedélyek kibocsátását a rendezési tervekben megszabott építményekre, tehermentesíti a város bizonyos övezeteit, újabb lakóövezeteket hoz létre, illetve lehetővé teszi a beruházók számára a zöldmezős beruházásokat. 

Elenyésző az ismeretlen tulajdonú területek száma

Egyébként a jelenleg érvényes, 2018/376-os határozattal újból elfogadott és a 2022/346-os határozattal meghosszabbított általános rendezési terv és az övezeti rendezési tervekkel jóváhagyott beltelkesítések alapján Csíkszereda belterülete 1795,01 ha. A főépítész szerint a város közigazgatási területének egészéhez képest elenyésző az ismeretlen tulajdonú területeknek a mértéke. 
Érdeklődésünkre arra is rámutatott: a főépítészi igazgatóságnak nincs külön nyilvántartsa az egyház, csendőrség, rendőrség, katonaság területeiről. 

– Azok a területek, amelyeknek tulajdonosa valamelyik védelmi szerv, speciális övezetbe tartoznak, ahol az építkezési engedélyeket a nemzeti védelmi rendszer (Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională) bocsátja ki az építkezési munkálatok engedélyezéséről szóló 1991/50-es számú törvény értelmében.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!