Hirdetés

Se meleg ebéd, se szendvics

Jellegében főként lecsóra hasonlít a Meleg ebéd program: idén országos szinten eleve késésben van az iskolai étkeztetés, Székely­ud­var­he­lyen a közbeszerzés során benyújtott óvás is hátráltatja a kezdetét, Gyer­gyó­töl­gye­sen a kormányfinanszírozás hiánya miatt függesztették fel, Gyer­gyó­re­me­tén pedig önerőből működtetik.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 8 perc
Se meleg ebéd, se szendvics
Bár ösztönzőnek szánták, idén megtorpant az iskolai Meleg ebéd program. Recept van rá, csak a konyhapénz késik Fotó: Veres Nándor

November elején ír­tuk meg, hogy vég­re elindulhat a Meleg ebéd program – akkor arról tájékoztattak, hogy a pénz is megérkezett az önkormányzatokhoz, ahová tartoznak azok az iskolák, amelyek felkerültek az országos listára. Megyénkben nyolc ilyen tanintézet van: Gyergyószentmiklósról a Vaskertes- és a Kós Károly Általános Iskola, Székelyudvarhelyről a Tompa László Általános Iskola és a Marin Preda Gimnázium, továbbá a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola, a maroshévízi Miron Cristea Általános Iskola, a tölgyesi iskola és a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Decemberben már nyertest hirdettek

Székelyudvarhelyen azóta sem indult el a program, bár a közbeszerzési eljárást már no­vember közepén elindították: akkor azt ígérték a hatóságok, hogy legkésőbb a téli vakáció után már kezdődhet az étkeztetés. Balázs Saroltától, a polgármesteri hivatal oktatási ügyekért felelős munkatársától megtudtuk, hogy a november 27-i határidőig két cég nyújtott be ajánlatot, időben mérlegelték azokat, és december 6-án nyertest hirdettek. A vesztes cég viszont fellebbezést nyújtott be az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC), ahonnan nemrég megérkezett a határozat, amelyben különböző kiegészítéseket kérnek a hivataltól. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem kell új közbeszerzési eljárást kiírni (hacsak nem lesz újabb óvás), és legalább az egyik iskola esetében február 23-án elvileg a szerződést is megköthetik, a másiknál is folyamatban van az ügy. A tavaly erre a célra kapott pénzt, amit – ahogy azt kell – a költségvetésbe is belefoglaltak, vissza kellett utalni az év végén – közölte Balázs Sarolta. Most arra is várni kell, hogy idén mennyit különít el a kormány erre a célra, majd, amikor az összeg megvan és a szerződést is megkötötték, kezdődhet végre az ingyenes étkeztetés a két iskolában – ahol több mint 700 gyermek várja, ami jár(na) neki. 

Veres Nándor
Bizonytalanság jellemzi a menzaprogramot. Csokis péksütemény csirkepaprikás helyett

Csökkentenék az iskolaelhagyást

A Meleg ebéd program a kormány iskolaelhagyás csökkentését célzó kísérleti kezdeményezése. Akárcsak a múlt tanévben, a kabinet 15 lejt szabott meg gyermekenként, a központi forrásokból finanszírozott program összköltségvetése a múlt évre 133 441 000 lej volt. A részleteket tartalmazó kormányrendeletet három héttel a tanévkezdés után fogadták el, a részt vevő iskolák listáját pedig október végén, és csak utána jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A rendeletben az szerepel, hogy meleg ebéd vagy élelmiszercsomag közül választhatnak a tanintézetek ott, ahol a feltételek nem teszik lehetővé az étkeztetést. Országos szinten 450 iskola szerepel a listán, kevés kivétellel ugyanazok, amelyek már a múlt tanévben bekapcsolódtak. Novemberi írásunkban feltérképeztük, hogy jóval előnyösebb helyzetben vannak a vidéki iskolák, mert több településen működnek közösségi konyhák, ahol vagy ahonnan valóban meleg ebédet tudnak adni a diákoknak. A városi tanintézeteknél általában nincsenek megfelelő feltételek ahhoz, hogy főtt ételt fogyaszthassanak a tanulók, a legtöbbük esetében nincs konyha, ebédlő, üres terem sem, amit alkalmassá tehetnének az étkezésre. Így ezek az iskolák általában az élelmiszercsomag mellett döntenek.

Önerőből vagy sehogy

A másik udvarhelyszéki kedvezményezett, a nagy­ga­lamb­fal­vi Kányádi Sándor Általános Iskola jelenti a pozitív végletet, ahol – mint korábban megírtuk – nem vártak az országos indításra, hanem már a tanév első hetétől kezdve naponta finom ebédet fogyaszthatnak a gyermekek a község által működtetett Menza Szociális Konyha révén. Összesen 270 gyermek részesül ingyenes étkeztetésben, ebédelnek az óvodások is, és a napköziseknek sem kell a főétkezésért fizetniük.
Gyergyóremetén ettől a tanévtől kezdődően indult el a Meleg ebéd program, a Közösségi házak részlege előfinanszírozza a programot, mert pénzt csak tavalyra adott a kormány. A legnagyobb erőfeszítést a konyhák dolgozói és a Pro Remete Kft. tesznek – adja hírül a Képes Vagyok című gyergyóremetei közlöny januári száma. A településen 708 gyermek részesül meleg ebédben a tanítási napokon, az étel a csu­takfalvi és remetei közösségi konyhákon készül el: az óvodások az intézményekben ki­alakított ebédlőkben, az iskolások pedig a közösségi házak ebédlőiben fogyasztják el az ebédet. 
Gyergyótölgyesen egy héttel ezelőttig kaptak meleg ebédet az iskolások, de mivel nem érkezett meg az anyagi fedezet a kormány részéről, felfüggesztették azt – mondta el érdeklődésünkre Bortis Zsolt, a Gyergyótölgyesi Általános Iskola aligazgatója. Hozzátette: átiratban közölték velük, hogy egyelőre nincs pénz a program működtetésére. 

Tudósított: Asztalos Ágnes, Boncina-Székely Szidónia

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!