Hirdetés

Probléma a porondon

Lebontják a Mikó-vár udvarán lévő színpad felső elemeit, kicserélik az elkorhadt fagerendákat – közölte kérdésünkre Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató, miután napokkal korábban láttuk, hogy javítják a színpadot. Ez is befolyásolta a Csíkszeredai Régizene Fesztivál kezdetén történt helyszínváltozást, de a szombati koncertek idejére – ha fedél nélkül is – használható lesz a pódium.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 8 perc
Probléma a porondon
A hét első felére ütemezték a színpad vertikális elemeinek bontását. Sürgős beavatkozás a rendezvényszezon közepén Fotó: László F. Csaba

Már többször is jelezte a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Karda-Markaly Aranka az intézmény fenntartójának, Csíkszereda Városházának, hogy a Mikó-vár udvarán álló szabadtéri színpad rossz állapotban van, statikai szempontból nem megfelelő, rendezvényeken nem használható, ezért új színpadra lenne szükség. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál és a Dob-Ban Nemzetközi Ritmusfesztivál szervezőivel is közölte az igazgató, hogy a színpad nem biztonságos, és csak a rendezvények szervezőinek saját felelősségére használható. A színpad újjáépítése azonban költségvetés-csökkentési intézkedések miatt háttérbe szorult. Arról, hogy amióta jelezte, hogy a színpad nem biztonságos, mostanáig hányszor és milyen rendezvényekre használták azt, Karda-Markaly Aranka nem nyilatkozott, mondván: ez bizalmas információ.

– A működésre, a fizetésekre, a programokra kellett megtartanunk a költségvetést, és ha valamiről le kellett mondanunk, az a színpad rovására ment

– mondta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Felelősség

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője és a most zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a színpad állapota elsősorban a fesztivál július 13-i ünnepi megnyitóját befolyásolta. Ő is megerősítette, hogy a múzeum igazgatója a partnerségi kérésre válaszolva közölte a szervezőkkel, hogy a színpad csak saját felelősségre használható. A fesztivál előtti napokban tudta meg, hogy egy szakértői vélemény szerint a színpad rosszabb állapotban van, mint gondolták, és rövidesen lebontják. A megnyitó előtti napokban a Kulturális Központ nem kapott időben egyértelmű választ arról, hogy mikor kezdődik a színpad bontása. Ezt figyelembe véve, illetve a kánikula miatt döntöttek úgy, hogy a Régizene Fesztivál megnyitóját szombaton a Csíki Játékszínben tartják meg. 

– Pénteken néztem, ahogyan bontják a színpadot, és ott vívódtam, hogy mi lenne a legjobb megoldás, minden szempontot mérlegeltem: 
a biztonságot, a kánikulát, az elvárásokat, a hőségben a próbákat a fedél nélküli színpadon, a hangszerek biztonságát, a fényt, a hangosítást, a filmezést, az embereket... Nehéz döntés volt, de végül a színház épületét választottuk. Ugyanakkor nehéz volt meghozni azt a döntést is, hogy a vasárnapi koncert a Mikó-várban legyen, hiszen az az én felelősségem volt

– hangsúlyozta Ferencz Angéla.

Probléma a porondon
Hétfőn bontották a színpadot. Elkorhadt a fa, veszélyes volt

Szombaton már használható lesz

Mint megtudtuk, a színpad bontása pénteken, július 12-én kezdődött, de ekkor a felső tartógerendákat még nem bontották le teljesen. A vasárnapi koncertet, a francia Into the Winds hangversenyét a Mikó-vár udvarán tartották meg, és azt a közönség is láthatta, hogy a színpad fedele hiányzik. Ferencz Angéla elmondta, úgy ítélték, hogy a várban tartják a koncertet, a fellépők fúvós és ütőhangszereken játszottak, nem volt dobogtatás, tánc a pódiumon, ezért nem állt fenn a veszély, hogy a színpaddal gond lesz. A napközben zajló helyszíni próbát a hangszerek így is nehezen bírták a hőségben. 

– Számomra az a tanulság ebből, hogy figyeljünk fokozottan egymásra, és hogy időben, pontos, szakszerű tájékoztatást kell kérni és adni, lehetőleg írásban. A kapkodás, információhiány, a mendemondákra való hagyatkozás nem vezet jóra. Fontos minden szervezőnek, hogy biztonságban és komfortos körülmények között tudja a közönségét és fellépőit. Szeretném hinni, hogy minden szervező és minden esemény kiemelten fontos a városvezetésnek, és kérdéseikre világos válaszokat kapnak

– hangsúlyozta lapunknak Ferencz Angéla.
Hétfőn, a régizene-fesztivál hetén folytatódott a színpad lebontása, a szervezők azt az információt kapták, hogy a dobogó marad a fesztivál végéig, hisz a program szerint a reneszánsz gyermeknapot és a szombat esti két utolsó koncertet, illetve a reneszánsz táncházat a Mikó-várban tartják.

Probléma a porondon

Nemrég kaptak szakértői véleményt

A múzeum igazgatója kérdésünkre azt mondta, azért épp most fogtak hozzá a színpad bontásához és javításához, mert nemrég kapták meg az írásos szakértői véleményt: Várday Zsolt építész megállapítása szerint a színpad nem biztonságos a fellépők számára, mivel a felső tartóelemek – fagerendák – elkorhadtak. A múzeum vezetősége csak a hivatalos, írásban megfogalmazott szakértői vélemény alapján kérhette a fenntartó intézményt, Csíkszereda Városházát, hogy bontsák el a színpad egy részét.
Mint az igazgató közölte, legutóbb két évvel ezelőtt tatarozták a színpadot, de azóta a legfontosabb tartóelemek annyira elkorhadtak, hogy halaszthatatlanná vált a beavatkozás. A színpad bontását a hét első felére ütemezték, csak a dobogót hagyják meg, így a Régizene Fesztivál következő, Mikó-vár udvarára tervezett koncertjeit szombaton megtarthatják ott.

– Sajnos az állami intézményekben az adminisztrációs ügyintézés nem történik gyorsan. Szerencsétlen helyzet, hogy most jutottunk a folyamatnak ezen pontjára, hiszen épp most lenne a legnagyobb szükség a színpadra. De azt sem téveszthetjük szem elől, hogy Csíkszereda olyannyira szerencsés helyzetben van, hogy bármikor találhatunk alternatív rendezvényhelyszíneket. Bízunk benne, hogy amint anyagi forrást kapunk rá, megtörténik az előrelépés ez ügyben

– fogalmazott az igazgatónő.

Jobb későn, mint soha?

Kérdésünkre, hogy miért most, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idején bontják, javítják a Mikó-vár udvarán található színpadot, ha már régóta tudnak a problémáról, Csíkszereda Városháza azt válaszolta: „Egyértelmű, hogy nem a rendezvényszezon közepén kívántuk ezt a lépést megtenni, de a szakértői véleményre alapozva nem várhatunk a szezon végéig, és nem is kockáztathatunk. Mivel ez a stílusú építmény nagyszerűen illeszkedik a vár környezetéhez, az eredetihez hasonló formában újítják fel.” A polgármesteri hivatal azt is hozzátette, hogy a színpad 2010-ben készült, alkalmi használatra felépítették, majd lebontották. 2014-ben vált állandó elemévé a Mikó-vár udvarának, ekkor került a múzeum leltárába is. Mint írásos válaszukban közlik, „a leltári jegyzék szerint négy év múlva amortizálódik, ám a tapasztalt állapota nem ezt mutatta. Mindenképp szerettünk volna még egy főjavítást eszközölni, ám a tervező által megfogalmazott szakértői vélemény egyértelműen kimondja, hogy nélkülözhetetlen a szerkezet cseréje.” 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!