Pénteki lap szombaton

Rendhagyó módon szombaton vehetik kézhez előfizetőink a Hargita Népe napilap pénteki számát és a Családi 7Vége műsormagazint. A késés oka a már egy hete Sepsiszentgyörgyöt sújtó áramkiesés-, áramszünet-sorozat. Postai előfizetőinknek hétfőn kézbesítik a posta munkatársai lapunk pénteki számát is.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Pénteki lap szombaton
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Csütörtök este ismét szünetelt az áramszolgáltatás Sepsiszentgyörgy különböző övezeteiben, ezúttal az ipari övezetben volt áramszünet. Itt van a telephelye a lapunkat és a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilapot nyomó nyomdának is, így a két sajtóterméket csak a hiba elhárítása után, péntek délelőtt sikerült kinyomtatni.
A Háromszék és a Maszol portál beszámolója szerint a héten több alkalommal is szünetelt az áramszolgáltatás a háromszéki megyeszékhelyen amiatt, hogy elavult a középfeszültségű hálózat. Az áramellátási gondok megoldása érdekében Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Bukarestben találkozott az Electrica vezérigazgatójával. Alexandru Chiriță megígérte az elöljárónak, hogy korszerűsítik Sepsiszentgyörgyön is a középfeszültségű hálózatot. A találkozóról beszámoló Antal Árpád elmondta: magasfeszültségű vezeték Kovászna megyében nincs (ezek régiók, államok között szállítják a villamos energiát), a középfeszültségű viszont Sepsiszentgyörgyön is áthalad: azokról a magas oszlopokra feszített vezetékekről van szó, amelyek alatt építkezni sem szabad, még a fákat is kivágják. Az ezeken érkező áram állomásokra fut be (Sepsiszentgyörgyöt három ilyen állomás szolgálja ki: az Energia utcai, a szépmezői és a kőröspataki), innen pedig 70–80 éves föld alatti vezetékeken osztják szét a lakosságot kiszolgáló transzformátorházakhoz (trafókhoz), ahol alacsony feszültségű árammá alakul.

Sepsiszentgyörgyön 210 transz­formátorház található, amelyek átalakítják a húszezer voltos áramot 380 voltos alacsony feszültségűvé, amit onnan a háztartások felé szállítanak a régebben oszlopokon vezetett, újabban föld alá helyezett alacsony feszültségű hálózaton. A sepsiszentgyörgyi incidens kapcsán az Electrica is kiadott egy közleményt, amelyben elismeri, hogy rendkívüli probléma történt a sepsiszentgyörgyi középfeszültségű hálózaton, amit rövid időn belül egymást követő meghibásodások okozták, és ilyen eset ritkán fordul elő az áramszolgáltató rendszerekben.

A sepsiszentgyörgyi nyomda egyébként nemcsak a Hargita Népét, hanem a Háromszék napilapot is nyomtatja, az áramszünet miatt azonban a pénteki lapszámot az ő esetükben sem tudták kinyomtatni. A Háromszék honlapján tájékoztatta olvasóit, hogy a pénteki lapszámukat is hétfőn fogják kézbesíteni.

A kézbesítés késéséért olvasóink megértését kérjük.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!