„Nem a házzal van baj, hanem a lakókkal”

Nincs mese! címmel tartott megmondóestet vasárnap Csíkszeredában Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A mintegy másfél órás eseményen, amelynek a Csíki Mozi adott otthont, szó volt többek között arról, hogy a magyarországi EP-képviselő hogyan látja az Európai Unió jelenlegi helyzetét, mi az unió legnagyobb problémája, de beszéltek az orosz–ukrán konfliktusról is.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
„Nem a házzal van baj, hanem a lakókkal”
Deutsch Tamás és Kelemen Hunor Fotó: László F. Csaba

Több tucat érdeklődő jelent meg vasárnap este a Csíki Moziban. Főként közéleti szereplők, vállalkozók, intézményvezetők és fiatal egyetemisták vettek részt a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Nincs mese! című megmondóestjén. Kelemen Hunor első témakörben az Európai Unió jelenlegi helyzetéről kérdezte a 2009-től EP-képviselői tisztséget betöltő magyarországi politikust. A részletes válaszban elhangzott, 2004-ben főként gazdasági fejlődés és kisebbségvédelem szempontjából nagy várakozás mellett lett az unió tagja Magyarország, mára már nemcsak a magyar állampolgárok, hanem az uniós tagországok választópolgárainak 63-64 százaléka csalódott az unióban, és úgy véli, változásra van szükség.

– Az Európai Unióba lépéskor az akkori vezetők azt hangoztatták, el kell érni a felkészültségi szintet. Ma már úgy látjuk, nem a mi felkészültségünkkel volt baj, hanem az övékkel. Az Európai Unió egyik legnagyobb problémájának látom – és ebből fakad szinte az összes többi is – azt, hogy a nyugat-európai elitek felsőbbrendűnek gondolják magukat. Ilyen helyzetben nem lehet egyenrangú partnerek viszonyáról beszélni. Ez a kiindulópontja a költségvetési vitáknak, a jogállamisági hercehurcáknak, a kettős mércének és a belső vitáknak –

mondta Deutsch Tamás, azt is hangsúlyozva: „nem a házzal van baj, hanem a lakókkal”.

László F. Csaba

Az EP-képviselő azt is kifejtette, miként látja az unió szerepét a világpolitikában. Deutsch Tamás a nagy együttműködésekben látja az unió jövőjét, ezáltal az új világrend alakító szereplője is lehet, ám jelenleg a világgazdaság GDP-jének 16 százalékát adja, míg korábban még a negyedét is biztosította. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség, az EU jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a háborúval kapcsolatban megmondja az irányt, önálló védelmi képességét az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) segítségével tudja elérni, és a jelenlegi háborús helyzet a világ, de legalábbis Európa biztonsági architektúráját újraalakítja.

– Léteznek moralizálgató megközelítések a békepárti állásponttal kapcsolatban, de egy a biztos: mindent meg kell tenni a háború megszüntetése érdekében. Minden más badarság

– hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A megmondóesten továbbá szó volt arról is, hogy a jövőben is erős magyar érdekképviseletre lesz szükség Brüsszelben.
Borboly Csaba megyeelnök többek között arra kérte az EP-képviselőt, hogy a magyar soros uniós elnöki tisztségben hangsúlyosabban foglalkozzanak és tűzzék napirendre a nagyragadozók kérdését.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!