Mikor rajtolhat az építkezés?

A Csíkszeredai Megyei Sür­gősségi Kórház tü­dő­gyógyá­szati és fertőző betegségek osztálya új épületének terveit több okból módosítani kellett – a változtatások 65 százalékkal, a becsült 46 millió helyett 75 millió lejre emelték a beruházás értékét. Az építkezést szeretnék még idén elkezdeni, de feltehetően új közbeszerzési eljárást kell indítani, emiatt késhet a rajt.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Mikor rajtolhat az építkezés?
Az új kórházépület homlokzati látványterve. Kivitelezését az Országos Beruházási Társaság végzi majd Fotó: Látványterv

A csíkszeredai megyei kórház tüdőgyógyá­szati- és fertőző betegségek osztályának jelenleg otthont adó csíksomlyói épület a római katolikus egyház ügykezelésében van, az egészségügyi intézmény bérleti díj ellenében használja. Így a felújításra szoruló épületen – amely nem felel meg maradéktalanul a korszerű egészségügyi követelményeknek – nem végezhetnek jelentős felújításokat. Ezért is szükséges a mihamarabbi kiköltözés – közölte érdeklődésünkre a kórház vezetősége.
A tüdőgyógyászati osztályon összesen 45-en dolgoznak, közülük 9 orvos. A fertőző betegségek osztályán 34 fős a személyzet, közöttük 3 orvos van.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Az elmúlt években sokat javultak a körülmények a kórház csíksomlyói épületében. Folyamatosan elvégezzük a szükséges karbantartást és kisebb javításokat. A pandémia alatt jelentősen javult az ott lévő osztályok felszereltsége, új és modern eszközök, például több röntgenkészülék és terápiás ágyak vannak az osztályokon. Az épület tulajdonosa megjavíttatta a tetőt, ami régebb sok gondot okozott, kicseréltette a nyílászárókat, jelenleg szúnyoghálókat szereltet fel – adták tudtunkra.
A tüdőgyógyászati osztályon 36 ágy van, a fertőző betegségek osztályán pedig 32. Mindkét osztályon működik járóbeteg-rendelő, és napos bennfekvéseken is vizsgálják, kezelik a betegeket. A tüdőgyógyászati osztályon működik tbc-részleg és laboratórium, illetve egy poszt-Covid-részleg is. A fertőző betegségeket kezelő osztályon van HIV-fertőzötteket ellátó, veszettség elleni kezelést nyújtó és poszt-Covid-részleg is.

Új épületbe költöztetik

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház jelenlegi főépületének szomszédságában a fejlesztési minisztérium támogatásával építenek a tüdőgyógyászati- és fertőző betegségek osztályai számára egy új épületet. Ennek tervezési és kivitelezési szerződését 2022. augusztus 31-én írta alá Bukarestben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, akkori fejlesztési miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának és Cseke Attila fejlesztési miniszter közbenjárásának köszönhető az új beruházás, amelynek kivitelezését az Országos Beruházási Társaság (CNI) végzi – mondta lapunknak Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Mikor rajtolhat az építkezés?
A megyei kórház főépülete. Mellette építik majd fel az új pavilont

Módosítani kellett a terveken

Jelenleg folyamatban van a 2685 négyzetméter alapterületű épület tervezése. Miután az épület első dokumentációján – az előírásoknak meg nem felelő talajszerkezet okán – módosítani kellett, így csak néhány héttel ezelőtt fogadta el a megyei önkormányzati testület az épület új dokumentációját, illetve jóváhagyták az új ingatlan helyszínéül szolgáló telek átadását is a CNI-nek.
– Folyamatban van az övezeti rendezési terv is, a PUZ, amely biztosítja az ingatlan megépítésének felté­teleit. Az első tervekhez képest változott az épület mérete és formája is, mivel 2022-ben változtak az egészségügyi szabályozások is, amelyek például szélesebb folyosókat, nagyobb belső tereket írnak elő a létesítendő épületekre vonatkozóan. Ezek a változások több mint 65 százalékkal megemelték a beruházás értékét. Így a becsült 46 millió helyett 75 millió lej szükséges. Ezért az új dokumentációt az Országos Beruházási Társaság (CNI) képviselőinek is elő kell terjeszteni elfogadásra a Fejlesztési Minisztériumhoz – részletezte a megyeelnök. Megjegyezte: az is elképzelhető, hogy a többletösszegre külön közbeszerzést kell kiírni. Ezért, bár szeretnék, idén nem biztos, hogy el tudják kezdeni a munkálatokat.

Korszerű eszközökkel szerelik fel

A kétszárnyú és kétemeletes létesítményben külön-külön kap majd helyet a tüdőgyógyá­szat, illetve a fertőző betegségek osztálya. Az alagsorban lesz óvóhely is – ez is kötelező az új szabályozások szerint –, illetve ott alakítják ki a radiológiát és imagisztikát, a járóbeteg-rendelőket, a raktárakat és a különböző kiszolgáló helyiségeket. Minden felszerelést, ami az új kórházi osztályok elindításához szükséges, a minisztérium biztosít, kivéve azokat az eszközöket, amelyeket az utóbbi két évben szereztek be. Kiemelt cél új és korszerű eszközökkel felszerelni az új épületet.
– Az elmúlt évtized munkája látványos előrehaladást hoz a Nagy Laji dombján. Meg fogja nehezíteni a közlekedést és az ott lakók hétköznapjait, de ezek a fejlesztések szükségesek, és évek óta várunk rájuk. Teljesen átalakul a Nagy Laji dombja és környéke, sok lesz a munka és nagy a felfordulás. Természetesen mindeközben folyamatosan biztosított lesz a kórházi osztályok tevékenysége – hangsúlyozta Borboly Csaba.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!