Hirdetés

Méltatlan körülmények

Csík­sze­re­dá­ban a járműve­ze­tői gyakorlati vizsga hely­szí­né­nek kálváriája 2021-ig nyúlik vissza. A helyszín az­óta háromszor változott a város szociális és in­fra­struk­tu­rá­lis körülményei miatt. Az autós­is­ko­lák ve­ze­tői elégedetlenek a je­len­le­gi Ba­rom­tér utcai vizs­ga­hely­szín állapotával, ám a terület tulajdonosa az állami vasúttársaság, így egye­lőre keveset tehet­nek a kö­rül­mények javítása érdekében.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 7 perc
Méltatlan körülmények
Esőben, hőségben a szabad ég alatt kell várakozni, nincs használható illemhely vagy szemetes. Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában a járművezetői gyakorlati vizsga helyszínének kálváriája a Somlyó u. 33. sz. alatti tűzesettel kezdődött, 2021 januárjától két helyszínt – az Erőss Zsolt Aréna parkolóját és a vonatállomással szemben, a Baromtér utca melletti övezetet – használták felváltva. 2021 teléig a vizsgázók az Erőss Zsolt Aréna parkolójában gyűltek össze és indultak vizsgaútjukra. Addig a sorukra váró tanulóvezetők, a járművezető-oktatók és a vizsgázókat kísérő hozzátartozók használhat­ták az épület illemhelyét, esőzés és havazás idején volt hová bemenniük. A tűzkárosultak ideiglenes elszállásolásával egy időben új helyszínt kerestek a gyakorlati vizsga lebonyolítására. Az állami vasúttársaság, a CFR tulajdonában lévő, a vonatállomással szemben található területet használták egészen addig, amíg a vasúti felüljárót lezárták az építés miatt. A vizsgahelyszínt utána ismét rövid időre – egy-két hónapra – visszahelyezték az arénához. Később a városvezetés bevezette a parkolódíjas rendszert, így teljesen kiszorultak a vizsgázók onnan, ismertette az alaphelyzetet Blențeș Dan, a Hargita Megyei Gépjármű-vezetői Engedély-nyilvántartó és Gépjármű-bejegyzési Közszolgálat vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Összetett probléma 

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere megkeresésünkre közölte: ha a vizsga szervezői keresik őket, nyitottak az egyeztetésre.

– Mindig vannak megoldások. Az Erőss Zsolt Arénánál biztos, hogy nehezebb a vizsgáztatás, mert a Nagy Imre Általános Iskola szülői közössége kérésére is átalakult ott a forgalom és a gyerekek ki- és bejárása az iskolába. A vasúton túli vizsgahelyszínnel az a gond, hogy a CFR tulajdona, így a város önkormányzata nem tud semmilyen módon beavatkozni

– szögezte le a városvezető.

László F. Csaba
A Baromtér utcai vizsgahelyszín. Az állapotok enyhén szólva sem megfelelőek


Préda Szilárddal, a Stop­au­to-Orion autósiskola vezetőjével a helyszínen találkoztunk, megerősítette mindazt, amit Blențeș Dan a költöztetések kapcsán vázolt, megjegyezve, hogy az oktatók elégedetlenek a jelenlegi vizsgahelyszínen tapasztalható körülményekkel.

– Nem a jelenlegi helyszín ellen vagyunk, csupán a körülmények javítását szeretnénk elérni. Tisztában vagyunk vele, hogy Csíkszeredában máshol nincs a gyakorlati vizsgához megfelelő terület, de a helyszínre vezető utak állapota siralmas, kátyú kátyút ér. Sőt már a parkoló előtt is hatalmas gödrök tátonganak. Az oktatóautók állapota folyamatosan romlik a rossz infrastruktúra miatt, az így keletkezett károkat nekünk kell állni

– hívta fel a figyelmet Préda. 
Hozzátette: a jelenlegi oktatóautók értékét nézve jelentős kiadásokról van szó, mivel napjában húsz-harminc alkalommal is megfordulnak a környéken, elkerülhetetlen a sűrű szervizelés. A két mobilvécét kerítés hiányában a vasúton utazók, illetve a környéken élők egyaránt használják. A terület elhanyagolt, vizsga idején szeméthalmok képződnek, kuka vagy konténer hiányában ez is elkerülhetetlen. Mint elhangzott, télen-nyáron folyamatosan a szabad ég alatt kell várakozzanak a vizsgázók és oktatók egyaránt. Az oktatók a mostaniaknál jobb körülményeket szeretnének a helyszínen, ha nem is az utca teljes aszfaltozását, de legalább a gödrök foltbetömését, akárcsak a parkolók rendbetételét, ugyanakkor fedett helyiség biztosítására, illetve a szemét és közbiztonság kérdésének megoldására is igényük lenne. 

– Korábban a tűzkárosultak miatt költöztették a helyszínt, majd a hídlezárás, most meg a fizetős parkolók bevezetése miatt

– jegyezte meg a vállalkozó. 
A helyszínen láthattam, amint műanyag zsákokba gyűjtötték a szemetet, aminek nem tudni, mi lesz a sorsa, ki és mikor szállítja el.

László F. Csaba
Méltatlan körülmények. Nem csak a vizsgadrukk ijesztő

Szűkös lehetőségek 

Blențeș szerint a gyakorlati vizsga helyszínének jóváhagyására csupán prefektusi rendeletre van szükség. 
A városban kevés olyan parkolóhely található, ahol a gyakorlati vizsgát le tudnánk bonyolítani. 

– A Baromtér utcai helyszínen korábban illem­hely sem volt, mi kértünk mobilvécét, amit heti rendszerességgel csütörtökönként tisztítanak, mivel a vizsgát pénteken és hétfőn tartják, de még néha ez sem bizonyul elegendőnek, ráadásul szemetes sincs a helyszínen. Az eső és a hideg elől továbbra sincs menedék

– mondta a közszolgálat vezetője.
Tisztában vannak a hely hátrányaival, viszont a vizsgázók szempontjából annyiban előnyös, hogy a vizsga alkalmával viszonylag kisebb a forgalom a Baromtér utcában, mint a város közepén. Amíg nem találnak jobb alternatívát a jelenlegi helyszínre, vagy nem korszerűsítik azt, addig kénytelenek innen kezdeni a gyakorlati autósvizsgákat.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!