Megszentelték a helyi pékségek által felajánlott kenyereket és átadták a Pro Urbe díjakat Csíkszeredában

A csíkszeredai városháza a magyar államalapítás ünnepe alkalmából a Mikó-vár udvarán szervezett rendezvényt kedden délután, a Codex Régizene Együttes közreműködésével. Az államalapító Szent István király emlékünnepe egyben az új kenyér ünnepe is, így megszentelték a helyi pékségek által felajánlott kenyereket, a rendezvényen továbbá a városháza átadta a Pro Urbe díjakat. 

Péter Ágnes
Megszentelték a helyi pékségek által felajánlott kenyereket és átadták a Pro Urbe díjakat Csíkszeredában
Fotó: Veres Nándor

A Mikó-vár udvarán Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere köszöntötte a jelenlevőket, hangsúlyozva, hogy Csíkszeredában azért szervezik meg az augusztus 20-i ünnepséget, mert ez a legnagyobb, legátfogóbb magyar ünnep. Jelen volt Hajdu Gábor parlamenti képviselő is, aki ünnepi beszédében ezt a napot a leghosszabb történelmi perspektívát elénk táró ünnepnek nevezte, amely az értékekről, világfelfogásról, nemzetről, kereszténységről, az országépítésről és a magyar nemzet jövőjéről is szól.

Mivel augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, ezért a helyi pékségek által felajánlott kenyereket Tamás József nyugalmazott segédpüspök és Szatmári Szilárd református lelkész áldották meg, majd a megszentelt kenyerekkel a Hargita Székely Néptáncszínház tagjai kínálták meg a közönséget.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A rendezvényen a városháza nevében Sógor Enikő alpolgármester és Bors Béla alpolgármester átadta a Pro Urbe díjakat is: idén dr. Varró Éva pszichológust tüntették ki, az erdélyi formatív pedagógia, a szakmai közösségek közötti kommunikáció, a lelki egészség, a szervezetfejlesztés mai színvonalának megalapozásáért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Az eseményről készült képgalériánkat alább tekinthetik meg.

Pro Urbe díjat kapott a Csíksomlyói Passió Alapítvány is, a csíksomlyói ferences kolostor által évszázadokon át gondozott Csíksomlyói Passiójáték 1996-os felélesztéséért, örökségünk életben tartásáért, valamint a 2024-es Europassió Kongresszus megszervezéséért kifejtett tevékenységük elismeréseként. Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Alapítvány alapító tagja külön elismerő oklevelet kapott.

Ezt követően Berecz András mesélős, éneklős előadása következett: a Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó az Evezők csillaga című műsorában népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekelt, majd a közönség a Hargita Székely Néptáncszínház kÚtjaink című előadása következett, amelyet a Városi Művelődési Házban tartottak meg. Az előadás kezdetén a városházától elismerő oklevelet kapott három néptáncos: Balázs Júlia Katalin, Kelemen Mária-Gabriella és György Piros táncosokat a színpadi néptáncművészete, a Hargita Székely Néptáncszínházhoz való hűsége, szakmai és emberi hitelessége, a népi kultúra iránti hite és elkötelezettsége elismeréseként, valamint szülőföldjén a néptánc oktatásában kifejtett tevékenységéért díjazta a városháza.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!