Hirdetés

Majdnem madártávlatból

Hargita megyében több via ferrata útvonal is található, illetve a szomszédos Neamț megyében van az ország leghosszabb „vasalt útja”. Egy a közös bennük: a szikláról pazar látvány tárul a kirándulók elé. Hegyimentők segítségével gyűjtöttünk össze tudnivalókat arról, hogy mi szükséges ehhez az extrém sporthoz, és megyénk­ben hol lehet kipróbálni.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Majdnem madártávlatból
Függőleges célegyenes. A beülőheveder a páholy, a pazar látvány a jutalom Fotó: Vándorsólyom vasaltösvény FB-oldala

Sokaknak a komfortzó­nából való kilépést, kalandélményt nyújt sziklán mászni egy vasalt utat, mondta Bertóti Zsolt, a csíki hegyimentőcsapat tagja, amikor a megyénkben, illetve a közelben található via ferrata útvonalakról kérdeztük. Mint magyarázta, a via ferrata olyan hegyi, sziklán vezető út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémsodronyok segítik az előrehaladást.

Fontos a felkészültség és a felszerelés  

A via ferrata azokat a kalandvágyó természetbarátokat várja, akik nem alpinisták vagy hegymászók – de a szakember azt ajánlja, hogy a kezdők először egy tapasztalt sziklamászó segítségével próbálják ki a vasalt utakat egy vezetett túrán. Bertóti Zsolt szerint még az is hasznos lehet, ha a kirándulók indulás előtt az interneten végignéznek egy felkészítő videót, mivel tudni kell, hogyan kell használni a beülőhevedert és a karabinereket. Különösebb képzettség azonban nem szükséges ahhoz, hogy valaki kipróbálja a vasalt utakat, de a hegyimentő hangsúlyozta: fontos, hogy erre a célra kifejlesztett technikai felszerelést használjanak a mászók. 
Kötelező a beülőheveder, sokkelnyelő kantár, sisak és merev talpú cipő, lehetőleg bakancs használata, és ajánlott kesztyűt viselni. A via ferrata útvonalak leírásában a nehézségi szint mellett feltüntetik, ha bizonyos kor alattiaknak nem ajánlott az útvonal, vagy ha minimális testmagasság szükségeltetik. A testmagasság azért fontos, mert előfordulhat, hogy az útvonalon egy lépés és fogás között másfél méternél nagyobb a távolság, így mondjuk a 150 centiméternél alacsonyabbaknak nem ajánlott az az útvonal. Továbbá: a via ferrata útvonalaknál az A jelzésűek a legkönnyebbek, az F jelzésűeket pedig csak tapasztalt sziklamászóknak ajánlják. A vasalt utak ideális használati időszaka májustól októberig tart, kivéve az esős időszakokat, amikor a sziklák csúszóssá válhatnak.

Majdnem madártávlatból
Különböző nehézségű útvonalak – fokozott élmény

Öt + egy via ferrata útvonal

Hargita megyében a Madarasi-Hargitán található egy via ferrata: a Kecskevész nevű mászóösvényt 2012 nyarán alakították ki – Székelyföldön ez volt az első vasalt út. A 200 méter hosszúságú útvonalon 60 méter a szintkülönbség, kevéssel több, mint húsz perc alatt megmászható. A mászóösvény közepes nehézségű, teljesen kezdők is megmászhatják. 
A Vargyas-szorosban található a Vándorsólyom nevű via ferrata, amelynek hossza 240 méter, 120 méteres szintkülönbséggel. A nehézségi fokozatok szerint ez a mászóösvény C/D jelzésű, azaz nehéz. Mintegy ötven perc alatt lehet megmászni az utat, és csak 14 éven felülieknek ajánlott, illetve azoknak, akik 150 centiméternél magasabbak. Szőcs Tibor, a szentegyházi hegyimentőcsapat vezetője hangsúlyozta, csak megfelelő felszereléssel ajánlott kipróbálni, hiszen mindenki saját felelősségre mászik. Mint mondta, ez az ösvény egész évben használható.
A Gyilkos-tó közelében, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkban, a Kis-Cohárd délnyugati oldalán található a Wild Ferenc nevű vasalt út. Az útvonal teljes hossza 200 méter, 170 méter a szintkülönbség. Simon László, a gyergyószentmiklósi hegyimentő közszolgálat vezetőjének elmondása szerint ez C nehézségi szintű – vagyis nehéz – útvonal, másfél-két óra alatt mászható meg, de a látvány minden fáradtságot megér.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A másik vasalt út, amely a közelben található, Neamț megye területén van, a Súgó-szorosban. Ez az Astragalus nevet viseli, 700 méter hosszú, 5 mászóútra oszlik, és a szintkülönbség 285 méter. Az útvonal leírása szerint jelenleg ez a leghosszabb via ferrata Romániában, B nehézségi szintű, és két és fél-három óra alatt teljesíthető a táv. 
Gyergyóholló község területén is található egy via ferrata, amelynek hossza 150 méter. A Sólyomkő nevű útvonalhoz egy 15 méter hosszú függőhíd, illetve egy 15 méter hosszú, létrafokokkal ellátott függőleges rész is tartozik. Simon László hegyimentő érdeklődésünkre elmondta, hogy ez az útvonal július végéig nem használható, ugyanis a sziklán vándorsólyom fészkel, amelynek tavasztól augusztusig tart a költési ideje, a mászók pedig zavarnák a sólymokat. Ez az útvonal D és E nehézségi szintű, látványos magashegyi útvonal.
Bertóti Zsolt az Egyeskőn levő, a szikla tetejére vezető mászóösvényt is megemlítette, habár ezt nem kifejezetten vasalt útként építették, és rövidebb, mint az előbb felsorolt útvonalak. 

Majdnem madártávlatból
Képzésre nem, de alapos felkészülésre szükség van. Rögös kaland

Via ferrata etikett 

A sziklán az egyik legfontosabb szabály, amelyet Bertóti Zsolt szerint sok kiránduló nem tart be, az, hogy figyelni kell másokra, és a gyorsabban haladó mászókat előre kell engedni. Mint mondta, feszültséget okozhat, ráadásul balesetveszélyes is, ha torlódás alakul ki a sziklán, nem beszélve arról, hogy a tapasztaltabbaknak kellemetlen lassabb tempóban haladni.    
Egy másik, nagyon fontos szabály, hogy nem szabad lerúgni, ledobni köveket, hiszen még lehetnek mászók a sziklán, akik alacsonyabban vannak. Ha mégis előfordul, akkor hangos kiáltással kell jelezni, hogy lefelé zuhan egy kő.
A hegyimentő szerint évente mindössze egy-két baleset történik a via ferrata útvonalakon a megyében. Hozzátette: odafigyeléssel, átlagos fizikai erőnléttel és kondícióval, illetve egy kis bátorsággal szinte bárki kipróbálhatja ezeket az útvonalakat. Magaslati félelem leküzdésére ideális tevékenység.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!