Hirdetés

Lapkihordó újságíró

Kora hajnalban kelnek, gyalogosan vagy kerékpárral viszik az újságot az előfizetőinknek, hogy mielőbb, lehetőleg a reggeli kávé mellett elolvashassák a friss lapot. Két napra riporterünk is kézbesítőnek állt, élményeit a Mesterségem címere rovatunkban osztja meg.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lapkihordó újságíró
Újságíró másfajta terepen. Visszajelzés Fotó: László F. Csaba

Mint minden sajtóterméknél, a Hargita Népe napilapnál a szerkesztőség foglalkozik a tartalomgyártással, az adminisztráció pedig sajtótermékeinket és reklámfelületeinket értékesíti, biztosítja a megjelenés anyagi feltételeit. E munkakörök látszólag elkülönülnek, a gyakorlatban azonban szorosan kapcsolódnak egymáshoz. 

A nyomdától a kézbesítésig

Az előző nap összeállított újságot éjszaka Sep­si­szent­györ­gyön nyomtatják, majd onnan, valamikor 2–3 óra környékén útnak indul a sofőr, aki Csík­sze­re­dá­ba és Szé­kely­ud­var­hely­re viszi kö­té­sek­ben az újságot. Fél 4 környékén lepakolja a csí­ki és a gyergyói térségbe kihordásra váró napilapokat, amelyeket a terjesztők és csík­sze­re­dai lapkihordók el­osz­ta­nak egymás közt, az általuk kiszolgált körzetnek, útvonalaiknak megfelelően. A terjesztők a lapokat tovább viszik Alcsíkra, Felcsíkra és a gyergyói térségbe, ahol a településeken dolgozó lapkihordók kézbesítik az újságot kora reggeltől legalább délig, mert az újság a reggeli kávé mellé dukál. 
A napokban két alkalommal is kora hajnalban keltem, és kipróbáltam, milyen a terjesztők és a lapkihordók egy-egy munkanapja. A Hargita Népe napilap hétköznapokon 8100 példányban jelenik meg, péntekenként a Családi 7vége melléklettel, szerdánként felváltva pedig a Székely Konyha és Kert, a Porta és a Székely Gazda havonta megjelenő mellékletekkel. Tehát bőven volt cipelnivaló. 

László F. Csaba
Szétosztják a mellékletcsomagokat. Nehéz műfaj

A terepmunka tapasztalatai és veszélyei első kézből

Első nap Bănceanu Tibor csík­sze­re­dai lap­ki­hor­dó mun­ka­tár­sunk­hoz csat­la­koz­tam, aki egyébként egyik leg­régebben dolgozó kéz­be­sí­tőnk. A lapok kiválogatása után felkerekedtünk, és a város központi részébe, illetve a zsö­gö­di vá­ros­rész­be kihordtuk a lapokat. Csak megjegyzem: az újsággal megpakolt bicikli igényel némi egyensúlyérzéket és fizikai erőnlétet. Idő­köz­ben beszélgettünk a lapkihordás terén szerzett, cseppet sem mókás tapasztalatairól is. 

– A városnak vannak olyan részei, ahol a közbiztonság korántsem megfelelő. Előfordult, hogy hajnalban a problémás utcarészen megtámadtak. Zsögödben, a hajnali órákban már medvével is találkoztam, miközben hordtam az újságot

– mondta a lapkihordó.
Hozzátette, az időfaktor is fontos, ugyanis reggel szeretné mindenki kézhez kapni az újságot. 
Miközben dolgoztunk, rájöttem, nem is olyan egyszerű feladat betanulni az útvonalat, és megjegyezni, hogy kinek hová kell tenni az újságot, bizonyára ez számomra több napot venne igénybe. Sőt, mint a kollégám mondta, esőben és hóban egyaránt kézbesíteni kell a lapot. Esős időben arra is kell figyeljen, hogy ne ázzon el az újság kihordáskor, és lehetőleg száraz helyre tegye, amíg az előfizető ébredés után kézbe veszi. 

László F. Csaba

– Az újságcsomag, amivel útra keltünk, nagyjából tizenöt kilogrammos, de időnként a mellékletekkel együtt eléri a 25 kilogrammot is. Néha az előfizetőkkel is vesződni kell, pedig tudják, hogy minden hónap végén megyünk újabb előfizetést kötni, mégis sokszor váratlanul éri őket, hogy már megint ott vagyunk

– mondta Bănceanu Tibor. 
A hajnali kelés, cipekedés és „séta” megtette hatását, miután végeztünk a műszakkal, bizony éreztem, hogy jólesne egy kis szunyókálás, hogy másnap újult erővel teljesítsem a következő, új munkakörben töltött napomat. 
Lapkihordó karrierem másnapján az egyik alcsíki településen Léstyán Éva lapkihordóval kézbesítettük az újságot. A lapkihordó elmondása szerint a településen nagyjából naponta tizenhat kilométert tesz meg, változatos domborzati viszonyok között. 

– A hajnali órákban a falkába verődött kóbor kutyáktól is kell tartani, ráadásul télen a nagy hóban a biciklit csak az újság szállítására lehet használni, nem beszélve arról, hogy időnként útközben elromlik a bicikli, és olyankor gyalog cipekedve kell az újságokat célba juttassam

– hívta fel a figyelmet.
Kiemelte, minden reggel versenyt fut az idővel, ugyanis az előfizetők megszokták, hogy hozzájuk mikor érkezik a lap, és ha késik, előfordul, hogy felhívják telefonon és jön a számonkérés, hogy mi a késés oka. 

A késés okai és a hajnali munkaelosztás 

Biró Előd, az alcsíki terjesztésért felelős munkatársunk elmondta, olykor előfordul, hogy a nyomda miatt késnek a kézbesítéssel, mert a nyomdában technikai gondok adódtak, de időnként az úton is történhetnek váratlan problémák – például lerobban az autó –, s ezekkel számolni kell. 

– A terjesztés abból áll, hogy minden reggel Csíkszeredából széthordjuk az újságot a lapkihordóknak, akik a terjesztés szempontjából hozzánk tartoznak. Összesen öten vagyunk terjesztők: ketten Csík térségben, egy Gyergyóban és ketten dolgoznak Székelyudvarhely környékén, visszük az újságot a lapkihordóknak. Összesen 41 lapkihordónk van a megyében

– mondta Biró Előd.

László F. Csaba
Lapterjesztő riporterünk kerékpáron. Terepmunka


Hozzátette, a hónap végi számlákat és előfizetéseket is ők gyűjtjük be a lapkihordóktól, azokat összesítik és elkészítik a következő havi példányszám-rendelést. 
A lapkihordók első kézből kapják olvasóinktól a visszajelzést, hogy elégedettek-e velünk, újságírókkal, ugyanis előfizetésgyűjtés közben el-elbeszélgetnek az újságban megjelenő cikkekről és szerzőikről. A lapkihordó munka során két nap alatt számos megfontolandó észrevétellel gazdagodtam, nem árt, ha megfontolom a közeljövőben.
Az is tény, hogy a lapkihordók munkája nem veszélytelen, medvével, kóbor kutyával, kétes alakokkal találkozhatnak, és az időjárás viszontagságait is el kell viseljék a hajnali munkavégzés során. Talán nem túlzás kijelenteni: ők a környék legkorábban kelői, hogy idejében eljusson az előfizetők otthonába mindennap a friss újság.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!