Hirdetés

Korondon temetik újra Lőrincz Márton hamvait

A Magyar Birkózó Szövetség kezdeményezésére folyamatban van a korondi születésű olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Márton hamvainak a hazahozatala. A fazekasfalu legnevesebb fiának újratemetését idén őszire tervezik, hamvait a korondi községközpontban található, másfél éve felavatott szobránál helyeznék örök nyugalomra.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 5 perc
Korondon temetik újra Lőrincz Márton hamvait
Az olimpiai bajnok birkózó szobra Korondon. Itt helyeznék nyugalomra az Argentínából hazahozott hamvait Fotó: Lőrincz Márton Sportklub

A Nemzeti Sport honlapján vasárnap hajnalban jelent meg Ballai Attila tollából a Hazafelé, félúton című publicisztikai írás, mely Lőrincz Márton, Korond legnevesebb fiáról szól, azt a kérdést firtatva, hogy tervezik-e hazahozni Buenos Airesből az 1936-os berlini olimpia birkózóbajnokának a hamvait. A cikkből kiderül, hogy ez már meg is történt. Félig.

Hazatérés

Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak – erősítette meg megkeresésünkre Deák Zsigmond, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) sajtófőnöke. Elmondta, az MBSZ-nél mindig is nemes kötelességüknek tartották az egykori birkózóbajnokok, versenyzőtársak emléke előtti tisztelgést, az elmúlt években így kaphattak méltó síremléket a magyar birkózócsalád nagyjai: Weisz Richárd, Kárpáti Károly, Kozma István, Keresztes Lajos, és nincs egy hónapja, hogy felavatták a 2022 végén elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, Varga János új síremlékét a Farkasréti temetőben. Ott, ahol az 1936-os ötkarikás győztes Lőrincz Márton emlékhelye is megtalálható.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Már több éve gondolkodunk azon, hogy valamilyen úton-módon haza kellene hozatni az 1969-ben Argentínában elhunyt Lőrincz Márton hamvait, de a procedúra elég lassan „csörgedezett” mostanáig

– mondta Deák Zsigmond. Hozzátette, a folyamat akkor gyorsult fel, amikor tavaly Argentínában korosztályos birkózó-világbajnokságot rendeztek, amelyen jelen volt Rögler Gábor nemzetközi bíró is (jelenleg az MBSZ főtitkára). Ő vette fel a kapcsolatot az ottani nagykövetséggel, és elindították az exhumálási folyamatot. 

– Tudomásom szerint Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak, az MBSZ-nél, és már szervezik az őszre tervezett korondi újratemetését

– fogalmazott az MBSZ sajtófőnöke.

Hodgyai István
Korondon ápolják a bajnok emlékét. Erőt adó kezdeményezés

Így kerek a történet

– Nagy örömmel és megelégedéssel vettük tudomásul, hogy a bajnokunk végre hazatérhet, és szülőföldjében pihenhet, mindenkinek köszönjük, aki ebben részt vett és dolgozott azon, hogy ez megtörténhessen

– mondta a Hargita Népének Ambrus Sándor, a korondi Lőrincz Márton Sportklub elnöke. Hangsúlyozta, helyénvalónak tartja a kezdeményezést, véleménye szerint így lesz kerek a történet, hiszen Lőrincz Márton sosem érezte magát otthon Argentínában, mindig hazavágyott, ez derül ki leveleiből, üzeneteiből. Szülőfalujában szob­rot avattak, sportcsarnok viseli nevét, a róla elnevezett birkózó emlékverseny is már több mint két évtizedes múltra tekint vissza.

Újratemetés ősszel

Katona Mihálytól, Korond köz­ség polgármesterétől meg­tudtuk, hogy Lőrincz Már­ton újratemetésének szer­ve­zése folyamatban van.

– Jelenleg a Lőrincz Márton Sportklub vezetőségével egyeztetünk, az az elképzelésünk, hogy ősszel, az október 23-i emlékünnepség során kerüljön erre sor

– mondta a korondi településvezető. Katona Mihály megjegyezte, nem a köztemetőben, hanem a községközpontban, a 2022 októberében felavatott szobránál helyeznék örök nyugalomra a korondi Herkules hamvait.

A korondi Herkules
Lőrincz Márton Korondon született 1911 októberében, 23-án vagy 28-án, a pontos nap nem ismert. A 30-as években Magyarországra menekült, a Magyar Athletikai Club birkózó szakosztályában tűnt fel. Két évvel az 1936-os berlini olimpia előtt szabad- és kötöttfogásban egyaránt magyar bajnoki címet szerzett a légsúlyúak között. Az Európa-bajnokságokon is sikerrel szerepelt, szabadfogásban lett aranyérmes. Berlinben pedig kötöttfogásban, légsúlyban bizonyult legjobbnak, a 30. magyar olimpiai aranyérmet nyerte. Az olimpián aratott győzelme után Szentes városa díszpolgárrá avatta, de sportpályafutásának folytatásáról keveset tudunk. Élete utolsó szakaszát Argentínában töltötte, 1969. augusztus 1-én, 59 éves korában San Carlos de Barilocheban hunyt el. Nyughelye Buenos Aires temetőjében volt, ahová a város temettette el, mivel nem volt senki hozzátartozója.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!