Hirdetés

Kezdődhet az aratás

Előreláthatóan az átlagnál jobb lesz a búzatermés Hargita megyében: teljében az érési időszak, amit az elkövetkező két hétben a termény learatása követ. A megyében 14 ezer hektáron termesztenek őszi búzát, további 6 ezer hektáron más kalászosokat, tavaszi vetésben.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kezdődhet az aratás
Aratás. 14 ezer hektár búzát termelnek a megyében Fotó: Hodgyai István

Jelenleg néhány parcella őszi árpát arattak le a gazdák, ezt követi két héten belül az őszi búza aratása, amelyet jelenleg 14 ezer hektáron termesztenek a megyében – tudtuk meg Romfeld Zsolttól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. Elmondta: azok a gazdák, akik elvégezték a szükséges kezeléseket, betartották a technológiai előírásokat, jó hozamra számíthatnak, átlagosan 20 000–40 000 kilogramm termésre hektáronként. 
Idén kedvezett az időjárás a gabonafélék termesztésének: a bőséges csapadék és a magas hőmérséklet hozzájárult a megfelelő éréshez, szemben a 2022-es száraz évvel, vagy a tavalyival, amikor a túlságosan sok csapadék a minőség rovására ment.

Kezdődhet az aratás


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Hargita megyében a 14 ezer hektáron termesztett búzának megközelítőleg a fele kenyérbúza-minőségű, prémium kategóriába tartozik, ezeket a kenyéripari cégek felvásárolják, kereskedelmi szerződéseket kötöttek a termelők és a malomipari vállalkozások. A termés többi része takarmánynak való, emellett 6 ezer hektáron kalászosokból álló tavaszi vetés található

– ismertette az adatokat lapunkkal Romfeld Zsolt.
Hozzátette: remélhetőleg a továbbiakban is elkerülik a megyét a viharok, nem dől le a búza, így megmarad a minősége és az elkövetkező hetekben aratni tudnak a gazdák. 

Kezdődhet az aratás





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!