Két díjat is átvett Varga Dezső

Ez év januárjában jelentette be a Román Jégkorongszövetség, hogy kérelmezte Varga Dezső felvételét a Nemzetközi Jégkorongszövetség Hírességek Csarnokába. A 85 éves egykori csíki hokist a nemzetközi szövetség májusban tartott prágai kongresszusán iktatták be a Hírességek Csarnokába, ám betegsége miatt Varga nem utazhatott el a díjátadóra, amelyet csütörtökön pótoltak Csíkszeredában. A Bibi Torriani-díj mellett Csíkszereda város polgármesterétől díszoklevelet is átvett Varga Dezső.

Kopacz Gyula
Két díjat is átvett Varga Dezső
Fotó: László F. Csaba

A Román Jégkorongszövetség januárban javasolta, a Nemzetközi Jégkorongszövetség pedig a májusi, Prágában tartott kongresszusán iktatta be a sportág Hírességek Csarnokába Varga Dezső egykori csíkszeredai hokist. Egészségi állapota miatt a 85 éves egykori sportoló nem tudott elutazni a cseh fővárosba, így a hazai szakszövetség ünnepélyes keretek között csütörtökön nyújtotta át Varga Dezsőnek a nemzetközi elismerést. A Richard „Bibi” Torriani-díjat a kisebb hokis nemzetek kiemelkedő alakjai kaphatják meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Varga Dezső 1939. május 14-én született Csíkszeredában. Szülővárosában a Termés és az Akarat csapataiban, a fővárosban pedig a Steauánál és annak elődjénél, a CCA-nál hokizott, a romániai válogatott színeiben összesen 17 világbajnokságon vett részt a különböző értékcsoportokban. Ezek közül kiemelkedik az 1977-es torna, ekkor ugyanis Románia a legjobbak között szerepelt, Varga pedig csapatkapitányként vezette a válogatottat, egyébként 1969 és 1975 között ő viselte szerelésén a kapitánynak kijáró C betűt. A legendás játékos három olimpián is tagja volt a válogatottnak, 1964-ben és 1976-ban Innsbruckban, 1968-ban pedig Grenoble-ban lépett pályára. Pályafutása során 14 alkalommal nyert bajnokságot, egy tucat címet a Steauával, kettőt pedig csíkszeredai csapattal. 1971-ben megkapta az Érdemes Sportmester címet, az aktív jégkorongozástól 1979 novemberében, egy Steaua – Dinamo mérkőzést követően vonult vissza, 1999-ig Bukarestben élt, ekkor költözött vissza szülővárosába.

Két díjat is átvett Varga Dezső

A Sapientia egyetemen tartott ünnepélyes díjátadó előtt Ráduly Róbert Kálmán ismertette Varga Dezső életútját és javasolta a hazai szakszövetség vezetőinek, hogy az U14-es bajnoki trófeát nevezzék el Varga Dezsőről. Az eseményen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere díszoklevelet és egy ajándékcsomagot nyújtott át Varga Dezsőnek.

Két díjat is átvett Varga Dezső

Két díjat is átvett Varga Dezső



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!