Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Üdvözöljük Önöket a Hargita Népe szerkesztőségének élő közvetítésében, ahol percről percre követhetik a 2024. június 9-én tartott romániai helyhatósági és európai parlamenti választások eseményeit. Ma reggel 7 órától egészen éjfélig folyamatosan jelentkezünk friss hírekkel, eredményekkel és érdekességekkel, hogy Önök mindig naprakész információkhoz juthassanak.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből
Fotó: Veres Nándor

01:05 – Élő hírfolyamunk vége
Tisztelt Olvasóink, búcsúzunk Önöktől. Köszönjük, hogy egész nap velünk tartottak.

01.05 – Bíró Barna Botond: jó eredményeink vannak, örülünk és tervezünk!

A részeredmények tükrében hogyan értékeli a napot? – kérdeztük Bíró Barna Botondot. Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje azt mondta, mozgalmas időszakon van túl.

– Nagyon várom az európai parlamenti választások eredményeit, hiszen ott számít az 5 százalékos országos küszöb. Az udvarhelyszéki eredményekről szólva: nagyjából erre számítottunk, bár itt is voltak meglepetések. De Udvarhelyszéken, ahol verseny volt a polgármesterjelöltek között, a mi jelöltjeink nagy arányban győztek, összességében tehát örülünk. A székelyudvarhelyi eredmény pedig felteszi az egészre a koronát – nyilatkozta Bíró Barna Botond.

Arról, hogy októbertől Hargita Megye Tanácsa elnökeként fog dolgozni, azt mondta: változásokat elsősorban az intézményen belül kezdeményez majd, a jobb összehangoltság és a hatékonyság jegyében. 

01:01  – Gálfi gratulált Szakács-Paálnak

Gálfi Árpád gratulált Szakács-Paál Istvánnak. Mint fogalmazott, a városlakók döntését elfogadja és tiszteletben tartja. Bízik benne, hogy az elkezdett munka folytatódni fog, és az új városvezetés a város javát fogja szolgálni. Mint Gálfi elmondta, az RMDSZ csapata a kampány alatt számos ígéretet tett, reméli, hogy ezeket valóra is tudják váltani, és az elmúlt nyolc év munkáját érdemben tudják folytatni.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

01:00 – Gyergyószentmiklós
Hat szavazókörzetben összesítették eddig a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat Gyergyószentmiklóson, eszerint a választók 61,03 százaléka Nagy Zoltánra, 31,65 százaléka Len Emilre és 7,32 százaléka Călbează Alexandru Mirceára szavazott.

00:38 – Gyergyószentmiklós

A 25-ös szavazókörzetben 363-an Nagy Zoltánra, 174-en Len Emilre és 61-en Călbează Alexandru Mirceára adták le a szavazatukat.

00:32 – Székelykeresztúr

Székelykeresztúron Koncz Hunor János folytatja a polgármesteri mandátumot: közösségi oldalán megköszönte a bizalmat a székelykeresztúriaknak. Lapunknak elmondta, folytatják az elkezdett munkát, a következő négy évben befejezik az elkezdett beruházásokat, és tervekkel tele vágnak neki az új mandátumnak.

00:30 – Nagy Zoltán bizakodó

Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi független polgármesterjelölt bizakodásának adott hangot az eredményvárón. Elmondta: az előzetes eredmények azt mutatják, hogy több mint 59 százalékkal vezeti a listát.

– Bízom benne, hogy azt a jövőképet, amelyet Gyergyószentmiklósnak elképzeltünk, meg is tudjuk valósítani – nyilatkozta lapunknak.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

00:29 – Gyergyószentmiklós

Eddig négy szavazókörzetben számolták meg a polgármesterekre leadott szavazatokat, eszerint Nagy Zoltán 59,09 százalékkal vezeti a listát, mögötte Len Emil 33,03 százalékkal, Călbează Alexandru Mircea pedig 7,88 százalékát kapta a szavazatoknak.

00:27 – Szentegyháza

Szentegyházán Lőrincz Csaba polgármester fog újrázni, közleményben köszönte meg a szentegyházi lakosok szavazatait. „Győztünk! Hálásan köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni, és támogatta közös céljainkat. Különösen köszönöm, hogy a mostani részvétel messze felülmúlta a négy évvel ezelőtti választásokat. Ez az elkötelezettség és összefogás mutatja meg, milyen erős közösség vagyunk, és hogy együtt milyen sokat érhetünk el. Az elkövetkező években folytatjuk a megkezdett munkát, és mindent megteszünk, hogy Szentegyháza még jobban fejlődjön és gyarapodjon. Köszönöm még egyszer mindenkinek a támogatást és a bizalmat!” – fogalmazott Lőrincz.

00:25 – Gyergyóditró

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere közösségi oldalán élő bejelentkezésben köszönte meg a bizalmat a választópolgároknak, amellyel újabb négy évre az RMDSZ-többségű tanácstestületre bízták Ditró vezetését.

00:20 – Antal Lóránt büszke Székelyudvarhelyre

Büszke Székelyudvarhelyre, és büszke arra, hogy székelyudvarhelyi – jelentette ki érdeklődésünkre Antal Lóránt szenátor.

– A ma este legfontosabb üzenete az, hogy azok a csoportosulások, akik alábecsülik a választópolgár bölcsességét, rossz úton járnak. Ma a székelyudvarhelyiek egyértelműen bebizonyították, hogy megértették az általunk elindított kezdeményezés fontosságát, ami nem más, mint a dialógus. Az, hogy bevonjuk az udvarhelyieket a politikai döntésekbe, illetve hogy a problémáikról az ő meglátásaik szerint döntsünk – ez a járható út – fogalmazott Antal Lóránt. 

00:10 – Korodi Attila a Facebookon: Köszönjük a bizalmat, Csíkszereda! Győzött a #miszeredánk!

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

00:05 – Székelyudvarhelyen győzött az RMDSZ

23:55 – Tusnádfürdőn Butyka Zsolt folytatja

Butyka Zsolt újrázott Tusnádfürdőn. A fürdőváros független polgármesterjelöltje 586 szavazatot szerzett, míg vetélytársa, Albert Tibor a Magyar Polgári Erő színeiben 264-et. Butyka közösségi oldalán köszönte meg a szavazatokat, és ígérte: folytatják tisztességgel.

23:50 – Székelyudvarhely: Szakács-Paál István a győzelem küszöbén

Az eddig összeszámlált szavazatok magabiztos győzelmet ígérnek Szakács-Paál Istvánnak, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjének. A részeredmények szerint Szakács eddig 6000, Gálfi Árpád jelenlegi polgármester 1300, míg a harmadik jelölt, Ember Attila 129 szavazatot kapott. Szakács-Paál megköszönte az udvarhelyiek bizalmát, azt mondta, nagy meglepetés volt, hogy ilyen sokan elmentek szavazni, és hogy ilyen nagy arányban kapott bizalmat.

– Munkára vállalkoztunk, ezt tudjuk ígérni. Az elmúlt időszakban sokat jártuk a várost, utcafórumaink, rétegtalálkozóink voltak, számos panaszt feltérképeztünk, és noha csodát nem tudunk tenni, lépésről lépésre rendbe fogjuk hozni a várost, és visszahelyezzük a fejlődés útjára – nyilatkozta lapunknak. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

23:40 – Udvarhelyszéki eredmények

Udvarhelyszéken több RMDSZ-es polgármester folytathatja a munkát. Többek között Kovács Lehel Farkaslakán, ahol majdnem 70 százalékos volt a részvétel, Galambfalván Gyerkó Levente, Korondon Katona Mihály, Zetelakán Nagy Attila. Bíró Barna Botond nemrég gratulált Szakács-Paál Istvánnak amiért, Székelyudvarhely polgármesterének választották.

23:35 – Gyergyószentmiklós

23:30 – Gyergyószentmiklós 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Len Emil Balázs, az RMDSZ polgármesterjelöltje az eredményvárón bizakodásának adott hangot.

– Várjuk az eredményeket. A közel 7000 szavazatnak nagyjából 10 százaléka van feldolgozva. Bizakodó vagyok – jelentette ki Len.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

23:25 – Székelyudvarhely

Eddig 14 szavazókörzetből érkeztek be az SZP eredményvárójára az eredmények. Továbbra is Szakács-Paál vezet 78%-kal, Gálfi Árpádra a szavazók 19%-a, míg Ember Attilára a választópolgárok 2%-a voksolt.

23:20 – Csíkszereda

Hajdu Gábor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője szerint jó eredményeket sikerült elérni Csíkszeredában, a valós népszámlálási eredményekhez viszonyítva még jobb eredmények lesznek, mint amit ma látunk százalékarányban. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Kettős teljesítményről beszélhetünk, mert elsősorban láthatjuk a csíkszeredai és a csíki lakosság viszonyulását az erdélyi magyar közös ügyeinkhez. Csíkszereda mozgósította magát, az egyik legjobb eredményt mutatta fel az elmúlt választási ciklusok történetében. Ez azt jelenti, megértették, hogy fordulópont előtt állunk, amely mindannyiunk életére kihatással lesz. Másrészt jó teljesítmenye volt az RMDSZ csíkszeredai csapatának, amelyet magam irányítottam. Az elmúlt három hónapban direkt kapcsolatot létesítettünk a csíkszeredaiakkal, több mint 11 ezer háztartásba kopogtunk be – részletezte a parlamenti képviselő.

23:10 – A Központi Választási Iroda közleménye: 51,12%-os volt az országos részvételi arány 22 órakor

Vasárnap 22 óráig a szavazásra jogosultak 51,12%-a adta le a szavazatát az európai parlamenti választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). 2019-ben 22 óráig a választásra jogosultak 48,95%-a élt szavazati jogával. Vasárnap 22 óráig a városi lakosság 44,57%-a és a vidéken élők 59,63%-a szavazott. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

23:00 – Székelyudvarhely

További öt szavazókörzet eredményei érkeztek be Gálfi Árpád SZP-jelölt eredményvárójának helyszínére. A részeredmények szerint eddig a választópolgárok 18%-a Gálfi Árpádra, 78%-a Szakács-Paál Istvánra, 3%-a Ember Attilára szavazott.

22:55 – Gyergyószentmiklós

A 26-os szavazókörzetben (Kós Károly Általános Iskola) 424 személy Nagy Zoltánra, 211 Len Emilre és 65 Călbează Alexandru Mirceára szavazott.

22:50  – Exit poll eredmények: az RMDSZ megyeitanácsos-jelöltjeinek listáira a választók 5%-a szavazott

A CURS-Avantgarde exit poll felmérése szerint a vasárnapi helyhatósági választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) a megyeitanácsos-jelölti listákra leadott szavazatok 35%-át, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a 28%-át, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) a 12%-át, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a 12%-át szerezte meg.

Az RMDSZ megyeitanácsos-jelöltjeinek listáira a választók 5%-a szavazott. Az S.O.S. Románia Párt, a Humanista Szociálliberális Párt (PUSL) és a Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (REPER) egyaránt 2%-os, a többi párt összesen 2%-os eredményt ért el.

22:40 – Székelyudvarhely

Az 50-es szavazókörzet eredményei Gálfi Árpád eredményvárójáról: 22% Gálfira, 75% Szakács-Paálra, 2% Ember Attilára szavazott. (P. E.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

22:35 – Csíkszereda

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke urnazárás után az eredményváróban lapunk megkeresésére azt mondta: nagyon nagy tétje volt a választásoknak, főként azokban a városokban, ahol két-három személy is indult a polgármesteri tisztségért. Meglátása szerint vannak, akiket még nem sikerült megszólítani.

– Nagyon sok tanulság van, amit le kell vonni, és teljes körű összefogásra van szükség. Most látszott meg a legjobban, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk, hogyha vannak belső nézeteltérések, és nem vagyunk képesek időben ezt úgy kezelni, hogy a szavazópolgárok megelégedését tudjuk ezzel elérni. Úgy látom, hogy sikerült kihozni a maximumot, de sajnos nekünk nem elég a maximum, annál többre van szükség – mondta a megyeelnök.

Becze István, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének ügyvezetője rámutatott: azokon a településeken, ahol akár magyar–magyar verseny volt, könnyebb volt a mozgósítás. Csíkban az eredmények egyelőre azt tükrözik, sikerült a kitűzött célt elérni.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Minden területen, minden megyében nagyon komolyan vették a kampányt a magyar szervezetek, nagyon komoly mozgósítás volt. Érezték a súlyát, érezték, hogy az elmúlt időszakban elmondott üzeneteknek azért meg kell legyen az eredménye, és a magyar emberek meg kell értsék, hogy vannak olyan vissza nem térő pillanatok, amelyek nemcsak a következő négy-öt évről szólnak, hanem akár egy-két évtizedről. Hogyha most az RMDSZ nem éri el az öt százalékot, nem jut be az Európai Parlamentbe, akkor nagyon nehéz lesz ismét felállni ebből a helyzetből, és ilyen tekintetben azt láttam, hogy itt Csík környékén is, minden településen nagyon komoly mozgósítás folyt, és bízom benne, hogy az eredmények is jók lesznek, és ott leszünk, ahol a döntéseket hozzák – tette hozzá Becze István.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az eredményvárón köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt időszakban azért dolgoztak, hogy a választópolgárok megértsék a választás tétjét.

– Örülünk annak, hogy azok a számok, amelyeket az országos szervezet Csíkszereda városára rábízott, kipipálódtak. Úgy látjuk, sikerült 13 ezer szavazattal támogatni az országos listát, ami egy óriási eredmény. Megnéztük azt, hogy akkor, mikor négy éve az önkormányzati választáson egy nagyon erős hajrá volt arra, hogy a város eldöntse, hogy merre menjen a jövőben, akkor az emberek 11 ezer szavazattal tudták támogatni a választási rendszert. Most több mint 15 ezer ember ment el szavazni Csíkszeredából. Azt látjuk, hogy a végső számaink, hogyha rendben vannak, és a mozgóurnás szavazást is megszámolják, akkor valahol 15 500 körüli lesz – mutatott rá a város elöljárója, megköszönve a támogató szavazatokat. Kiemelte: ilyen kampányszervezés, mint a mostani, eddig soha sem volt.

22:30 – Kolozsvár: Kelemen Hunor: bízunk benne, hogy jól szerepeltünk

– Az exit poll adatok kerek 5 százalékot adtak, én bízom benne, hogy meglesz az 500 ezer szavazat, persze meg kell várni a hivatalos eredményt. De az EP-választások tekintetében bízunk benne, hogy meglesz az 5 százalék, a helyhatósági választásokon pedig úgy tűnik, sikerült megőrizni az eddigi pozícióinkat, vagyis az RMDSZ-nek közel 200 polgármestere lesz – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Azt is reméljük, hogy mind a négy megyei önkormányzatot, amelyet eddig RMDSZ-es politikus vezetett, megtartjuk, illetve optimista vagyok a tekintetben is, hogy Marosvásárhelynek továbbra is magyar polgármestere lesz. Nehéz kampányon vagyunk túl, izgatottan várjuk a hivatalos eredményeket, de bizakodóan tekintünk a jövőbe – nyilatkozta az RMDSZ központi eredményváróján, Kolozsváron Kelemen Hunor, a szövetség elnöke, megköszönve a szavazók bizalmát és mindazok munkáját, akik a kampányban dolgoztak.

22:25 – Gyergyószentmiklós

Tíz óra után pár perccel érkezett az OneSes kávézóba Nagy Zoltán független polgármesterjelölt és csapata. Biztatónak nevezte, hogy húsz százalékkal nagyobb a részvételi arány, ugyanakkor nem volt megelégedve a mozgósítás mértékével. (B. Sz. Sz.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

22:20 – Gyergyószentmiklós

Barti Tihamér, a Gyergyó területi RMDSZ elnöke, a megyei tanács alelnöke a szövetség gyergyószentmiklósi székházában várta meg az urnazárást.

– A gyergyói emberek az előző választásokhoz képest sokkal nagyobb arányban vettek részt a voksoláson. Gyergyó területen a szavazati joggal rendelkezők 51,16 százaléka járult az urnák elé – jelentette ki Barti. – Ez is azt mutatja, hogy a gyergyóiak is azt szeretnék, hogy hangja legyen az erdélyi magyarságnak Brüsszelben. Büszke vagyok a gyergyószéki választópolgárokra, mint ahogy az RMDSZ csapatára és önkénteseire is, akikkel ezután is azért fogunk dolgozni, hogy Gyergyó hangsúlyosabb legyen a megyében – fogalmazott Barti.  (H. Zs.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

22:05 – Exit poll eredmények: a Curs-Avangard szerint bejut az RMDSZ az Európai Parlamentbe

Elérte az RMDSZ az ötszázalékos választási küszöböt a Curs-Avangard közvélemény-kutató felmérése szerint. Az EP-választást a PSD–PNL pártszövetség nyerte 54 százalékkal, második lett az AUR 11 százalékkal, harmadik az USR 11 százalékkal, az RMDSZ-t kerek öt százalékon mérték. A felmérés eredményét a Digi 24 hírcsatorna és az Agerpres hírügynökség is közzétette. 

22.00 – Urnazárás

A szavazókörzetek az urnazárásra készülnek – most már csak az szavazhat, aki 22 óra előtt sorban állt, igaz, ők még mindig leadhatják a voksukat bármilyen akadály nélkül.

21:50 – Kiemelkedően magas volt a részvételi arány a megyében

Bíró Barna Botond, az RMDSZ tanácselnökjelöltje szerint Hargita megyében a magyar emberek kitettek magukért.

– Olyan településeink vannak, ahol sem a polgármesternek, sem az RMDSZ tanácsosi listájának nem volt gyakorlatilag kihívója, és mégis kiemelkedően magas volt a részvételi arány. Látszik, hogy ahol jól mentek a dolgok, ott az emberek megértették a választások fontosságát. Köszönöm mindenkinek, aki szavazott, aki segített a mozgósításban. Hétfőn majd kiderül, hogy ez elég lesz-e a brüsszeli jelenléthez, ahol nagyon fontos, hogy mi is hallassuk a hangunkat – fogalmazott.

21:45 – Eredményre vár Gálfi

10 óra előtt néhány perccel érkezett meg az eredményváró eseményre Gálfi Árpád polgármester, a Székelyudvarhelyért Párt jelöltje. Elmondása szerint a nap folyamán ő csak a székelyudvarhelyi eseményeket követte, négy alkalommal járta körbe a választókörzeteket, és örömmel tapasztalta, hogy mindenhol sorban álltak a választópolgárok az urnák előtt. A párt képviselőjelöltjei jelen voltak a körzetekben, ahol főként a részvételről gyűjtöttek adatokat.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

21:30 – Így áll az EP-szavazás egy órával a finis előtt

Vasárnap 21 óráig 9 134 142 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 50,69%-a adta le a szavazatát az európai parlamenti választásokon – derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból. Városon 4 580 543, vidéken 4 553 599 választópolgár szavazott. Mozgóurna segítségével 112 279-en szavaztak. Az urnáknál való jelenlét valós időben követhető a www.roaep.ro oldalon.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

21:20 – Újabb kihágásokat állapítottak meg a megyében

A nap folyamán a kampánycsend megsértése miatt figyelmeztetést kapott egy személy, illetve egy szentegyházi férfi és nő ellen indult eljárás, mivel annak ellenére szavaztak, hogy a hatóság ettől jogerősen eltiltotta őket. Emellett további három kihágást is jeleztek: egy személyt 1400 lejre bírságoltak a 2015/115-ös, a helyhatósági személyek megválasztásának körülményeit szabályozó törvény 108-as artikulusa alapján, egy másik személyt figyelmeztetésben részesítettek, egy harmadik pedig 2200 lejes bírságot kapott, amiért a szavazókörzettől számított 500 méteres körön belül alkoholt árusított, közölte a megyei választási kommunikációs központ.

21:15 – Térképen a százalékos arányok negyed tízkor

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

20.40 – Csíkszentmárton

A csíkszentmártoni szavazóirodában ottjártunkkor, az esti órákban egymásnak adták a kilincset a szavazók, hogy letegyék voksaikat. Egy helybéli érdeklődésünkre elmondta, állampolgári kötelességének tekinti, hogy éljen választójogával.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Hozzátette, azért szavazott, hogy jobb legyen a helyi lakosok környezete. Egy másik választó azt mondta, hogy a folytonosságra szavazott.

– Egyetlenegy szavazat is sokat számít, sorsdöntő is lehet. Éppen ezért fontos, hogy aki teheti, menjen el szavazni – biztatott.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

20:30 – Késélen mozog a magyar képviselet

A szövetség 20 órai értékelése szerint veszélyben a magyar képviselet. Az RMDSZ 20:19-kor kiküldött hírlevelében Csoma Botond, a szövetség szóvivője arra figyelmeztet, hogy az esti órákban megugrott a román részvétel. „Értékelésünk szerint késélen mozog az 5 százalék. A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni, 22 óráig lehet szavazni” – idézik Csoma Botondot.

20:30 – Szentegyháza

Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere is leadta a szavazatát. Az EMSZ színeiben induló polgármesterjelölt a folytatásra és a munkára voksolt. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből
– Arra buzdítok minden székelyföldi lakost, aki még nem járult az urnákhoz, hogy ne legyen rest, lépje át a közöny küszöbét, és éljen szavazati jogával – fogalmazott Lőrincz. (P. E.)

20:20 – Ez a Hargita megyei legjobban teljesítő települések tízes listája este nyolc órakor
 

Város

Részvételi arány – 20 óra

Vasláb  67,33%
Farkaslaka   66,19%
Csíkmadaras   63,44%
Fenyéd    63,29%
Bélbor   61,11%
Csíkrákos   60,22%
Tusnádfürdő  60,17%
Csíkszentsimon 59,51%
Oroszhegy  59,34%
Csíkpálfalva  58,45%


20:15 – Ez a Hargita megyei sereghajtó települések tízes listája este nyolc órakor
 

Város

Részvételi arány – 20 óra

Balánbánya 33,26%
Gyergyószentmiklós 38,81%
Etéd     41,36%
Gyergyótölgyes 41,90%
Csíkszereda 42,39%
Lövéte 42,51%
Maroshévíz 43,26%
Zetelaka 44,72%
Csíkszentgyörgy 45,73%
Galocás 45,91%

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

20:10 – A mozgóurnát kérők túlnyomó többsége már szavazott
Hargita megyében összesen 2430 esetben kértek a választók mozgóurnát, közülük 2200-an szavaztak 19 óráig. 364-en kórházban, 103-an otthonukban éltek szavazati jogukkal.

20 óra – Csíkszéki települések szavazati arányát mutatjuk

Település

Megjelent szavazók – 20 óra

Részvételi arány

Balánbánya

2044

33,26%

Csíkszereda

14078   

42,39%

Csíkszentgyörgy

1781

45,73%

Csíkkozmás

772

47,36%

Kászonaltíz

1009

48,25%

Gyimesközéplok

2049

48,33%

Gyimesfelsőlok

1312

49,53%

Csíkszenttamás

1060

49,65%

Csíkszentdomokos

2535

50,02%

Csíkszépvíz

1518

50,77%

Karcfalva

1145

51,90%

Csíkszentkirály

1107

51,95%

Tusnád

920

52,87%

Csíkszentimre  

936

54,74%

Csíkcsicsó

1263

54,89%

Csíkdánfalva

1001

55,37%

Csíkszentlélek

1077

57,07%

Madéfalva

1261

57,24%

Csíkszentmihály

1261

57,45%

Csíkszentmárton

1031

57,47%

Csíkpálfalva

1020

58,45%

Csíkszentsimon

1667

59,51%

Tusnádfürdő

799

60,17%

Csíkrákos

772

60,22%

Csíkmadaras

1147

63,44%

20:00 – Így szavaztak eddig nálunk városon

A 20 órai adatok szerint Hargita megye városaiban eddig Balánbányán (33 százalék), Gyergyószentmiklóson (majdnem 39 százalék) és Csíkszeredában (42 százalék) mérhető a voksolóknak a szavazati joggal rendelkezőkhöz hasonlított legkisebb arányszáma.

Város

Részvételi arány – 20 óra

Csíkszereda

42,39%

Székelyudvarhely

46,44%

Gyergyószentmiklós

46,44%

Maroshévíz

46,44%

Székelykeresztúr

48,13%

Balánbánya

33,26%

Szentegyháza

51,56%

Tusnádfürdő

60,17%

Borszék

57,41%

20.00 – Székelyudvarhely

Két órával az urnazárás előtt túllépte a 45 százalékos részvételi arányt Székelyudvarhely. A legaktívabbak a szombatfalvi városrészben, a Kós Károly Szakközépiskolában berendezett szavazókörzethez, illetve a Tábor lakótelepi Orbán Balázs Általános Iskolához tartozó polgárok, ahol a listán szereplők több mint fele leadta voksát 20 óráig. A városhoz tartozó Bethlenfalván is erős a szavazókedv, itt közel 55 százalékos részvételt jelez a Központi Választási Iroda összesítése. A legkevesebben az egyik városközponti körzetben, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban mentek el kora estig választani. Székelyudvarhelyen 19 óráig közel 14 000 ember járult az urnák elé. (A. Á.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

19:35 – Székelyföld még mindig jobban teljesít az országos átlagnál

A 19 órai adatok szerint az országos átlaghoz képest is nagyobb volt a részvételi arány Székelyföldön.

Megjelent szavazók – 19 óra

Részvételi arány

Országos

7 945 960

44,10%

Kovászna

80 260

44,82%

Maros

217 759

46,38%

Hargita

120 352

45,66%

Csíkszék

41 566

44,07%

Gyergyószék

31 354

47,15%

Udvarhelyszék

47 432

46,16%

19.20 – Így állnak a voksversenyben a megye városai

Mutatjuk a leadott szavazatok arányát a szavazójoggal rendelkezők teljes számához viszonyítva 19 órakor Hargita megye városaiban. Az arányokat tekintve a legtöbben Borszékon (59 százalék fölött), Tusnádfürdőn (56 százalék fölött) és Szentegyházán (51 százalék fölött) mentek el szavazni.

A nagyobb városokban Székelyudvarhelyen volt eddig a legmagasabb a szavazókedv, ott az erre jogosultak több mint 43 százaléka fejezte ki véleményét az urnáknál, Csíkszeredában több mint 37 százalék, Gyergyószentmiklóson közel 36 százalék ment el eddig szavazni. 

Város

Megjelent szavazók – 19 óra

Részvételi arány

Csíkszereda

12 979

37,56%

Székelyudvarhely

13 181

43,36%

Gyergyószentmiklós

5 537

35,95%

Maroshévíz

5 160

41,57%

Székelykeresztúr

3 916

41,55%

Balánbánya

1 958

30,03%

Szentegyháza

3 018

51,68%

Tusnádfürdő

720

56,25%

Borszék

1 215

59,10%

18:45 – Térképen a százalékos arányok

Az alábbi térképen látható a 18:45 órai szavazási arány az ország megyéiben. Az arányt egyékbént itt lehet követni.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

18:30 – Rekordmagas részvétel Magyarországon

Magyarországon rekordmagas a részvétel az önkormányzati és EP-választáson. Közép-európai idő szerint 15 órakor a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap a szavazásra jogosultak 42,04 százaléka (3 310 686 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint – tájékoztat az MTI.

A fővárosban a szavazók 43,63 százaléka, 586 199 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 44,99 százalék, ami 92 189 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun vármegyében volt: 38,91 százalék, 159 842 szavazó.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből
Szavazás a csíkszeredai főkonzulátuson

18:00 – Közel hétmillióan szavaztak már

18 óráig 6 975 010 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 38,5%-a adta le szavazatát a helyhatósági választásokon – derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) adataiból. Városon 3 294 019, vidéken 3 680 991 polgár szavazott. Mozgóurna segítségével 39 626-an voksoltak.

17:50 – Csoma Botond: helyenként leszakadóban a mezőnytől a magyar szavazatok száma

„A 16 órás adatok alapján az országos részvétel az európai parlamenti választásokon 32,8 százalék, ami már csak enyhén haladja meg a korábbi, 2019-es EP-választásokét. A jelentős magyar lakosságú megyéken belül a magyar településeken hasonló részvétel becsülhető a magyar és az összlakosság esetében. A magyar részvétel lemaradása alapvetően Bihar, Kovászna, Maros és Szilágy megyén belül valószínűsíthető. A 2019-es választáshoz képest szinte minden régióban többen mentek el szavazni, a kivételt a fővárosi régió képezi. Továbbra is Havasalföldön a leginkább kiemelkedő a részvételi arány (35 százalék), de Erdély is felzárkózik (33 százalék). Azt látjuk, hogy a magyarok lakta megyék részvétele kezdi követni a déli megyék részvételét, de továbbra is problémák vannak az erdélyi nagyvárosokban: Kolozsváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen” – közölte az RMDSZ központi sajtóirodája által kiküldött körlevelében Csoma Botond, a Szövetség szóvivője.

17:30 – Jobban teljesítenek a székelyek az országos átlagnál

A részvételi adatokat tekintve a székelyföldi megyék közül Hargita megyében a legnagyobb, 38,53 százalékos a szavazáson részt vevők aránya a 17 órakor összesített adatok szerint. A székelyföldi megyék részvételi arányai különben mind meghaladják a 36,25 százalékos országos átlagot: Kovászna megyében 37,23 százalékos, míg Maros megyében 38,38 százalékos volt eddig a részvétel

 

A résztvevők száma 17 órakor

Részvételi arány

Országos

6 530 452

36,25%

Kovászna

66 672  

37,23%

Maros

180 214

38,38%

Hargita

101 563

38,53%

Hargita

101 563

38,53%

Csík

35 100 

37,22%

Gyergyó

26 683

40,12%

Székelyudvarhely

39 780

38,71%

A 17 órakor összesített adatok szerint a székelyföldi városok közül Borszékon a legnagyobb a szavazáson részt vevők aránya (48,39 százalék). Ezt követi Tusnádfürdő (48,13 százalék), majd Szentegyháza (44,23 százalék).

Város

Részvételi arány 17 órakor

Segesvár

27,54%

Gyergyószentmiklós

29,43%

Balánbánya

29,46%

Kézdivásárhely

30,59%

Csíkszereda

31,56%

Sepsiszentgyörgy

31,97%

Kovászna

33,46%

Székelykeresztúr

33,64%

Maroshévíz

35,30%

Nyárádszereda

35,47%

Székelyudvarhely

36,06%

Marosvásárhely

37,27%

Szentegyháza

44,23%

Tusnádfürdő

48,13%

Borszék

48,39%


17:15 – A fiatal szavazókat biztatja Szilágyi Dóra 

Szilágyi Dóra Emese, az RMDSZ európai parlamenti képviselőlistájának harmadik helyezettje, a Magyar Ifjúsági Értekezlet EP-jelöltje is leadta szavazatát a délelőtt folyamán Tasnádon. A maszol.ro portál által idézett politikus azt mondta, arra szavazott, hogy Európa változzon, figyeljen oda az erdélyi magyar közösségre, a fiatalokra, „hogy itthon tervezhessünk jövőt, és ne kelljen külföldre menjünk”. Szilágyi ezt követően is mozgósít és szavazásra biztat mindenkit. Közösségi médiás üzeneteiben elsősorban a fiatalokat igyekszik megszólítani. „Bebizonyítottuk, hogy a mi generációnk képes. Helyet kértünk az asztalnál, és meg is kaptuk. Hangot adtunk a problémáinknak. Megmutattuk, hogy érdemes velünk együtt dolgozni, hogy velünk csak erősebb a közösség. Most ti jösztök: bizonyítsuk be, hogy az erdélyi magyar fiatalok nem csak panaszkodnak, hanem képesek tenni a változásért” – fogalmaz videóüzenetében.

16.40 ؘ– Választási csalást jeleztek Szentegyházán

Hargita megyében 16 óráig rendben, különösebb incidensek nélkül zajlott a szavazás, és a közrendet sem zavarták meg váratlan események, tájékoztat a választások menetéről a megyei kommunikációs központ.

A szavazás kora reggeli kezdetétől délutánig összesen két incidenst jegyeztek: az egyik a kampánycsend megsértésével kapcsolatos, ebben az ügyben a vétkes személyt a kihágás miatt figyelmeztetésben részesítették. A másik incidenst Szentegyházán, az egyik választási körzetben észlelték: itt két olyan személy voksolt, akinek nem volt szavazati joga. A rendőrségi vizsgálat szerint egy helyi származású férfi és nő annak ellenére is az urnákhoz járult, hogy korábban a bíróság hatályosan eltiltotta őket a szavazástól. A két személy ellen bűnvádi eljárás indult választási csalás gyanúja miatt, az ügyet az ügyészség vizsgálja tovább.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

16.20 – Ilyen eddig a szavazókedv a megye városaiban

A 16 óráig rögzített adatok alapján a megye városaiban százalékos arány szerint Tusnádfürdőn szavaztak a legtöbben (a szavazati joggal rendelkezők több mint 43 százaléka), a rangsorban Borszék (majdnem 42 százalék) és Szentegyháza (40 százalék fölött) következik. A nagyobb városok között továbbra is Székelyudvarhely az első 32 százaléknál jobb eredménnyel, majd Csíkszereda (közel 29 százalék) következik, aztán Gyergyószentmiklós (26 százalék).

Város

A megjelent szavazók száma 16 óráig

Részvételi arány

Csíkszereda

9 969

28,85%

Székelyudvarhely

9 935

32,67%

Gyergyószentmiklós

4 049

26,29%

Maroshévíz

4 028

32,45%

Székelyeresztúr

2 816

29,88%

Balánbánya

1 557

27,06%

Szentegyháza

2 343

40,12%

Tusnádfürdő

552

43,13%

Borszék

863

41,97%

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

15.50 – Viszonylag magas a választókedv az országban
Országos szinten – a korábbi, négy, illetve öt évvel ezelőtti választásokkal összehasonlítva – viszonylag magasnak mondható a nap első felének adatai szerint az állampolgárok választási kedve. Romániában 15 óráig a helyhatósági választásokon 170 ezerrel több személy szavazott, mint négy évvel korábban, az európai parlamenti választáson pedig 300 ezerrel többen dobták be az urnákba a szavazólapot, mint 2019-ben. 
15 óráig országos szinten 5,33 millióan, a szavazati joggal rendelkezők mintegy 25,6 százaléka szavazott az EP-választáson, míg a helyhatósági választásokon 5,16 millió állampolgár tett pecsétet a szavazólapokra, ami a szavazásra jogosultak mintegy 28,6 százalékának felel meg. 
Vidék és város egyelőre fej fej mellett halad, városon 2,44 millió, vidéken 2,71 millió ember szavazott délutánig, tudható meg a Központi Választási Iroda és az Agerpres országos hírügynökség adataiból.
Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

15:25 – Számos választási incidenst jelentettek

Monica Dajbog, a Belügyminisztérium szóvivője szerint a kora délutáni órákig 312 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek országszerte, ebből 114 bejelentés alaptalannak bizonyult, 56-ot még vizsgálnak – írja az Agerpres hírügynökség. A szóvivő közölte, hogy a rendőrség eddig 87 szankciót rótt ki: 42 bírságot összesen több mint 47 ezer lej értékben és 45 figyelmeztetést. Ezenkívül 65 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indítottak vizsgálatot.
Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

15:00 – A kisvárosokban nagyobb a választási kedv

A Központi Választási Iroda mutatói szerint megyénkben a kisvárosokban mutatkozott eddig nagyobbnak a szavazói kedv. Délután 15 óráig százalékos arányban a legtöbben Borszéken szavaztak: a választópolgárok mintegy 38,67 százaléka adta le délután háromig a voksát. A legkisebb százalékot Gyergyószentmiklós hozta:  a választásra jogosult lakosok 23,42 százaléka szavazott délután 15 óráig.

15 óráig egyébként Hargita megyében a városokon élő lakosság 27,73 százaléka szavazott, vidéken ugyanez az arány 33,86 százalék.
 

Város

Megjelent szavazók száma 15 óráig

Részvételi arány

Csíkszereda

8 980

25,99%

Székelyudvarhely

8 999

29,59%

Gyergyószentmiklós

3 607

23,42%

Tusnádfürdő

494

38,59%

Balánbánya

1 377

23,94%

Maroshévíz

3 634

29,27%

Székelykeresztúr

2 492

26,44%

Szentegyháza

2 100

35,96%

Borszék

795

38,67%


14:30 – Részvételi mutató

A Központi Választási Iroda adatai szerint vasárnap délután 14 óráig Csíkszeredában 7893, Székelyudvarhelyen 7880, Gyergyószentmiklóson 3127, Maroshévízen 3191, Székelykeresztúron 2199, Balánbányán 1208, Szentegyházán 1828, Tusnádfürdőn 431, Borszéken pedig 682 választópolgár adta le a szavazatait.

14:15 – Gyergyószentmiklós

A Vaskertes Általános iskolában szavazott Călbează Alexandru Mircea, a PSD–PNL választási koalíció gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltje. Felesége, kisfia és a koalíció több tanácsosjelöltje is elkísérte a voksolásra. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– A mai napon a jövőre voksoltam, Gyergyószentmiklós jövőjére. Mindenkit biztatok, jöjjön szavazni és változtassuk Gyergyószentmiklóst sokkal szebbé együtt – nyilatkozta a sajtónak Călbează, mielőtt távozott volna a választókörzetből. (B. P. H.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

14:00 – Egy kis statisztika 

Hargita megyében délután két óráig a 65 évesnél idősebb korosztály képviseltette magát a legnagyobb számban az urnáknál. A statisztika szerint 9741 idős férfi és 12 121 nő szavazott a szóban forgó korosztályból. Nem meglepő módon legalacsonyabb számban a 18–24 évesek szavaztak ez idáig: ott mindössze 1839 lány és 2051 fiatalember járult az urnák elé. 

A statisztikából az is kivehető, hogy ez idáig 36 346 nő és 34 460 férfi adta le a szavazatát a megyében. Vidéken 42 626-an voksoltak, míg városokban 28 360-an.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

13.50 – Vajdahunyad

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetője leadta szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Vajdahunyadon. 


„Azért szavaztam ma, hogy az Európai Unió támogassa hatékonyabban a mi szülőföldünket, legyen több pénz és kevesebb papírmunka, hogy használjuk ki az uniós forrásokat most, a felzárkózás évtizedében, és hogy szavatolja Európa az őshonos kisebbségek jogait” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán, szavazásra buzdítva mindenkit, „mert ma minden magyar szavazatra szükség van!”.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

13.30 – Székelyudvarhely

13 óra után pár perccel leadta szavazatát a Bethlen Gábor Általános Iskolában felállított 47-es szavazókörzetben Ember Attila, az EMSZ polgármesterjelöltje, aki családjával együtt érkezett. Elmondta, a változásra szavazott, és hiszi, hogy ez bekövetkezhet Székelyudvarhelyen. Mint mondta, a mai választásnak többes tétje van, éppen ezért arra buzdítja a választókat, hogy „járuljanak az urnákhoz és szavazzanak a jó emberekre”. (H. É.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

13.20 – Részvételi adatok

A megye városai közül Székelyudvarhelyen a legmagasabb a választási részvétel. Kevéssel az országos átlag fölött állt 13 óra körül Hargita megye, a választói jegyzékben szereplő állampolgárok 22,46 százaléka járult az urnák elé a helyhatósági és európai parlamenti választásokon.

A megyeszékhelyen 19,84 százalékos részvételről ad hírt a Központi Választási Iroda, Székelyudvarhelyen a szavazópolgárok 21,64 százaléka, míg Gyergyószentmiklóson 16,69 százaléka voksolt. (A. Á.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

13.05 – Székelyudvarhely

Gálfi Árpád polgármester, a Székelyudvarhelyért Párt (SZP) polgármesterjelöltje leadta szavazatát a bethlenfalvi Kipi-Kopi napközi otthonban berendezett 56-os számú választókörzetben. Az SZP jelöltje minden székelyudvarhelyi és székelyföldi lakost arra buzdít, hogy éljenek szavazati jogukkal, hiszen ez kötelességük, továbbá használják ki, hogy a szavazókörzetek 22 óráig minden választópolgár előtt nyitva állnak. Mint Gálfi elmondta, bízik a székelyudvarhelyiek döntésében.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12:55 – Székelykeresztúr

Koncz Hunor János, az EMSZ székelykeresztúri polgármesterjelöltje is leadta szavazatát Székelykeresztúron.

– A megújulásra szavaztam, arra a megújulásra, amivel az elkezdett munkát folytatni lehet – fogalmazott. (S. B.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12:50 – Csíkszereda

A zsögödi 20-as számú választókörzetben adta le szavazatát Tőke Ervin, az EMSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje, aki mint fogalmazott, egy kiegyensúlyozottabb önkormányzati testületért szavazott.

– A helyhatósági választáson arra szavaztam, hogy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb egyensúly legyen az önkormányzati testületben, az európai parlamenti választáson pedig kerestem egy ismerős nevet

– fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy miért fontos, mi a tétje az erdélyi magyarság számára ezen választásnak, azt mondta:

– Mi kell döntsünk a saját sorsunkról, nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek felettünk. Éppen láttam a hírekben, hogy a déli és keleti megyékben magasabb a részvétel, mint nálunk, Székelyföldön, ami aggasztó, de 22 óráig még van idő behozni a lemaradást, ezért arra biztatok mindenkit, hogy menjen el és éljen szavazati jogával. Az Európai Parlamentben is küzdeni kell az autonómiáért, nem elég helyi és országos szinten tenni ezt. (L. T.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12:50 – Gyergyószentmiklós

A déli szentmise után, a Kós Károly Általános Iskolában voksolt Barti Tihamér, a Gyergyó területi RMDSZ elnöke, a megyei tanács alelnöke. Gyergyószék megerősödéséért szavazott, mondta.

– Legyen hangja Gyergyónak helyi és európai szinten is. Európai parlamenti választásról is lévén szó, amolyan romániai magyar népszámlálás is zajlik most, fontos, hogy lássák európai szinten is, hogy egy erős magyar közösség él itt. Ezt most, a választás során tudjuk megmutatni, hiszen ilyenkor figyel az unió minden egyes tagállamára

– fogalmazott Barti. (B. P. H.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12.40 – Hargita megye

Hargita megyében eddig rendben zajlott a szavazás. A szavazókörzetek kora reggeli megnyitásától 12 óráig mindössze egyetlen incidenst jegyeztek, a kihágásért az illetékes hatóságok bírságot róttak ki. A Belügyminisztérium területi egységeinek alkalmazottai biztosítják, hogy szavazati jogát mindenki hátráltatás nélkül gyakorolhassa, és hogy a szavazás során mindenhol betartsák a vonatkozó törvényeket – tette közzé a választási iroda megyei kommunikációs központja. 

Hargita megye városaiban déli 12 órakor ilyen volt a választási részvétel:

Város

A szavazati joggal rendelkező lakosok száma

Résztvevők
száma

Csíkszereda

34551

4975

Székelyudvarhely

34141

4815

Gyergyószentmiklós

15401

2045

Tusnádfürdő

1280

284

Balánbánya

5753

786

Maroshévíz

12414

2011

Székelyeresztúr

9425

1431



12:40 – Gyergyószentmiklós

Felesége és lánya kíséretében érkezett az urnákhoz Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, az RMDSZ jelöltje a városvezetői tisztségre. Az elöljáró a Vaskertes Általános Iskolában kialakított választókörzetben voksolt.

– A folytonosságra adtam le a szavazatomat, a fejlesztésekre, a fejlődésre – fogalmazott Len a voksolás után. A választóknak azt üzente, vegyenek részt a választáson minél nagyobb számban, hogy erős hangja legyen a magyarságnak az Európai Unió parlamentjében. (B. P. H.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12:30  – Tusnádfürdő

Albert Tibor, Tusnádfürdő független polgármesterjelöltje délután 3 órakor fog szavazni a családjával. Mint mondta, Tusnádfürdő felvirágoztatására szavaz, a turizmus fejlesztésére és a tusnádfürdőiek életminőségének a javítására.

– Olyan települést szeretnék, amely több turistát vonz, és megélhetést biztosít az itt élőknek, hiszen gazdasági szempontból a turizmus kulcsfontosságú. Arra kérek mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával, és szavazzon Tusnádfürdő fejlődésére

– fogalmazott a tusnádfürdői polgármesterjelölt. (P. Á.)

12:05  – Székelyudvarhely

Egy, a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában berendezett 35-ös számú szavazókörzetben voksát leadó lakost megkérdeztünk, miért tartja fontosnak az idei választásokat. Véleménye szerint minden állampolgárnak kötelessége élni szavazati jogával, attól függetlenül, hogy melyik jelöltre vagy listára szavaz.

– Az erdélyi magyarság megmaradása és városunk fejlődése a tét, aki nem megy el ma szavazni, gyermekei és unokái jövőjével játszik. Fontosnak tartom, hogy lássuk a jelöltek érdemeit, és azokat figyelembe véve hozzunk felelősségteljes döntést – nyilatkozta lapunknak, megjegyezve, hogy ő egy tisztességes és becsületes Székelyudvarhelyért szavazott. (P. E.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

12:00 – Marosvásárhely

Vincze Loránt EP-képviselő, képviselőjelölt is leadta szavazatát. Vincze az először szavazó fia társaságában érkezett a szavazókörzetbe.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A maszol.ro portálnak nyilatkozva azt mondta: olyan Európára voksolt, „amely nem alkalmaz kettős mércét egy tagállamával szemben sem, így el kell érni azt, hogy Románia végre teljes mértékben bekerüljön a Schengen-övezetbe, és továbbra is jöjjenek az EU-s támogatások, amelyeknek hatalmas a szerepük a települések fejlesztésében, a gazdák, vállalkozók, fiatalok életében”. Úgy fogalmazott: az erdélyi magyarság jelen kell legyen az Európai Parlamentben, mivel „a közösség, amely nincs jelen, afölött mások döntenek, és elszenvedője lesz a döntéseknek”.

11:55 – Székelykeresztúr

Az egyetértésre, a változásra és a fejlődésre szavazott Klein László, Székelykeresztúr RMDSZ-es polgármesterjelöltje, aki 10 óra 30 perckor élt szavazati jogával és adta le voksait a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban felállított szavazóközpontban. Úgy fogalmazott, a széthúzás ellen szavazott, azzal a céllal, hogy a közösség élhetőbb városban tudjon fejlődni. Ugyanakkor arra biztatta a székelykeresztúriakat, hogy minél többen járuljanak az urnákhoz és éljenek állampolgári kötelezettségükkel. (H. É.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

11:50 – Székelyudvarhely

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje is leadta szavazatát. Az erről szóló videót itt lehet megtekinteni.

11:30 – Karcfalva

Az alábbi videóban közöljük Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének nyilatkozatát, miután szülőfalujában, Karcfalván szavazott.

11:05 – Borszék

A helyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörzetben adta le voksát Mik József, Borszék polgármestere.

– Arra a folytonosságra és arra a csapatra szavaztam, amely 16 éve a fejlődést biztosítja a városban. Az európai parlamenti választások kapcsán pedig fontosnak tartom, hogy erdélyi magyarok képviseljenek minket Brüsszelben – mondta el érdeklődésünkre Mik József, arra kérve a helyi közösség tagjait, hogy szavazzanak, hiszen Borszék jövőjéről van szó. (B. Sz. Sz.)

11:00 – Székelyföld elmarad az országos átlagtól 

11 órakor országos szinten 12,93 százalék a részvételi arány a helyhatósági választásokon. Hargita megye enyhén lemaradt ettől a maga 12 százalékos részvételi arányával – derül ki a Központi Választási Iroda honlapján közzétett adatokból.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:55 – Szentegyháza

Szőcs Tibor, az RMDSZ szentegyházi polgármesterjelöltje már leadta szavazatát. Arra buzdítja a választókat, hogy ma ne maradjanak otthon, menjenek el szavazni, és legjobb belátásuk szerint tegyék le voksukat. (P. Á.)

10.50 – Balánbánya

Iojiban Gheorghét, Balánbánya független polgármesterét telefonon értük el tizenegy óra előtt néhány perccel, éppen úton volt szavazni.

– A mai szavazatom a békességről, az összefogásról szól, és egy voksot teszek a fejlesztésekre is – mondta lapunk érdeklődésére a bányaváros elöljárója.

10:50 – Ennyien szavaztak eddig 

Vasárnap 10 óráig a szavazásra jogosultak 8,8%-a adta le voksát az európai parlamenti választásokon, a helyhatósági választásokon pedig a jogosultak 8,72%-a szavazott – közölte a Központi Választási Iroda.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:45 – Karcfalva

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szülőfalujában, Karcfalván szavazott.

– Erős helyi képviseletre, egy olyan folytatásra szavaztam, amely bizonyította, hogyan lehet építkezni, az Európai Parlamentben pedig legyen hangja az erdélyi magyar közösségnek, mindazoknak, akik bíznak bennünk. Ez a mai szavazatom, és arra biztatok mindenkit, hogy ne maradjon otthon.

Magas lesz a részvétel, menjenek el mindannyian szavazni, és ne hagyják, hogy mások döntsenek helyettünk, hiszen ez egy olyan alkalom, amikor meg lehet mutatni az erőnket és azt az utat, amelyen haladni szeretnénk

– mondta  Kelemen Hunor. Rámutatott: 9 órakor 5 százalékos volt az országos részvétel, hogyha összehasonlítjuk az elmúlt esztendőkkel, ez nagyjából duplája annak, ami máskor szokott lenni.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Ilyenkor 2,5-2,6 százalékos szokott lenni a részvétel, nem éri el a 3 százalékot más alkalmakkor, most meg már elérte az 5 százalékot 9 órakor, úgyhogy magas részvételre lehet számítani. Legalább 500 ezer szavazat kell ahhoz, hogy erős hangunk legyen Európában, és legyen erőnk a helyi közösségekben – hangsúlyozta Kelemen Hunor. (B. I.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:40 – Gyergyószentmiklós

Felesége és támogatói csapata kíséretében érkezett meg lakhely szerinti szavazókörzetéhez Nagy Zoltán független gyergyószentmiklósi polgármesterjelölt. A Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban kialakított körzetben fél óránál is többet állt sorban, amíg szavazatait leadhatta. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Én a közösség erejére szavaztam. Egy szerethető Gyergyószentmiklósra, amelyről büszkén jelenthetjük ki, hogy biztonságos, családbarát és értékes város – fogalmazott Nagy Zoltán a voksok urnába dobása után. (B. P. H.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:35 – Csíkszereda

Erős magyar közösségre szavazott ma Csíksomlyón Hajdu Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő. 

Vannak fordulópontok az életben. Idén választási szuperév van, és egész Európában fordulópontot élünk meg. Ami most történik, az mindenki életére, sőt, egész generációkra kihatással lesz. És ezekkel a történésekkel erős magyar közösségként kellene szembenéznünk. Én erre szavaztam

– jelentette ki lapunknak Hajdu Gábor. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ország déli megyéiben nagy arányban mennek szavazni az emberek, és „mi ezzel versenyben vagyunk, nekünk fel kell mutatnunk 5 százalékot, ami nélkül nem lesz erőnk, nem lesz képviseletünk”.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:30 

Így néz ki 10 óra 30 perckor a térkép a megyénkénti szavazási arányokkal.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

10:25 – Tusnádfürdő

Butyka Zolt, Tusnádfürdő független polgármesterjelöltje a délutáni órákban adja le szavazatát. Mint fogalmazott, előbb részt vesz a szentmisén, majd a családi ebéd után teszi le a voksát.

‒ A folytatásra szavazok, és arra, hogy az Európai Parlamentben legyen hangunk. Arra biztatok minden állampolgárt, hogy éljen választójogával, és ne csak szavazzon, hanem válasszon is – mondta.

10:00 – Maroshévíz

10 órakor adta le szavazatát Bodor Attila Béla, Maroshévíz alpolgármestere családjával együtt a város 67-es szavazókörzetében, a zsákhegyi iskolánál.

– Az erős képviseletre szavaztam, bízva abban, hogy bár Maroshévíz magyar lakossága 12 év alatt 11 százalékkal csökkent, jó eredményeket fogunk elérni az önkormányzatban és az Európai Parlamentben egyaránt. Minden szavazatnak egyforma értéke van, ezért fontos, hogy éljünk most a lehetőséggel – fogalmazott telefonos megkeresésünkre Bodor Attila Béla. (B. Sz. Sz.)

09:50 – Székelyudvarhely

Városfalván, szülőfalujában készül leadni szavazatát 10 óra 30 perckor Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje. Indulása előtt elmondta, hogy egy erős erdélyi magyar jövőre szavaz, és ezért ma mindenki tehet.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

– Erős Hargita megyére készülök szavazni, amely megfelelő otthon tud lenni minden lakója számára, és egy olyan Európára, amely odafigyel és tiszteletben tartja az értéktartó és értékteremtő közösségeket. Egy olyan Európára, amely az erdélyi magyarokra is odafigyel, hogy az erdélyi magyar közösségeknek legyen erejük jövőt építeni. Székelyföldön kalákában építkeztek, templomokat, iskolákat, és a mai nap Székelyföld legnagyobb kalákáját szervezik meg, amelynek segítségével magyar jövőt kívánnak építeni, ehhez pedig mindenkire szükség van – fogalmazott.

09:45 – Homoródkarácsonyfalva

Tőkés Lehel, az EMSZ Hargita megyei tanácselnök-jelöltje Homoródkarácsonyfalván szavazott, és mint lapunknak mondta, az élhetőbb szülőföldet válaszotta.

– Én egy élhetőbb szülőföldet választottam. Ma a jövőnkre, a gyermekeink jövőjére, a fiatalok, családok itthon maradására szavaztam. Olyan jövőre szavaztam, ahol jó minőségű közútjaink vannak, a csapokon vezetékes víz folyik, ahol van áram és gáz, ahol a családoknak adottak a mindennapi élethez szükséges feltételek – fogalmazott Tőkés Lehel. (V. L.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

09:40 – Bukarest

Nicolae Ciucă liberális pártelnök is leadta szavazatát reggel Bukarestben. Nyilatkozata szerint „egy erős Romániára” szavazott „egy összetartó Európában”, és arra biztatta a választópolgárokat, hogy járuljanak az urnákhoz. A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint Ciucă azt reméli, a voks kimeneteleként „Románia fejlődni fog, minden közösségben javul az életszínvonal, és sikerül megőrizni az értékeket, a hagyományokat és a hitet az országban”.

09:35 – Bukarest

Részvételre buzdította a választópolgárokat az államfő, miután vasárnap reggel leadta a szavazatát Bukarestben. „Én szavaztam, és mindenkit arra kérek, hogy menjen el szavazni. Ez rendkívül fontos” – nyilatkozta Klaus Iohannis. Az államfő a fővárosi Jean Monnet Líceumban szavazott.

09:30 – Csíkszereda

A „Mi Szeredánkra” szavazott Korodi Attila, Csíkszereda RMDSZ-es polgármesterjelöltje, aki felesége társaságában adta le voksát Csíksomlyón, az egykori községháza épületében berendezett szavazókörben.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Arra szavaztam, hogy az erdélyi magyaroknak legyen erős európai hangjuk. A gyermekekre, a jövőre szavaztam

– fogalmazott a megyeszékhely polgármestere. (L. T.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

09:10

Az elmúlt huszonnégy órában 665 választási incidensről érkezett bejelentés a rendőrséghez, amelyek 14 százalékának kivizsgálása még folyamatban van – jelentette ki vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium szóvivője. Monica Dajbog ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szavazóhelyiségek biztonságát érintő incidensek nem történtek az éjszaka folyamán. A szóvivő közlése szerint a belügyminisztériumi szervek összesen 97 bírságot szabtak ki több mint 100 000 lej értékben, és 107 lehetséges bűncselekmény ügyében indítottak büntetőeljárást. Dajbog szerint országszerte zavartalanul zajlott a szavazás a reggeli órákban – írja az Agerpres hírügynökség.

A szóvivő elmondta azt is, hogy országszerte mintegy 42 800 rendőrt, csendőrt, tűzoltót, határrendészt és más belügyi alkalmazottat rendeltek ki a szavazóhelyiségek és a közbiztonság védelmére. Emellett külön csapatokat bíztak meg a választási incidensek esetén való közbelépésre és a bejelentések kivizsgálására. A közúti közlekedést is megfigyelik a választások napján, a mintegy 1600 rendőrt 850 technikai eszköz, köztük a légirendészet (IGAv) helikopterei segítik ebben.

09:00 – Bukarest

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion is leadta szavazatát felesége társaságában Bukarestben. Az urnáktól való távozásakor az Agerpres tudósítása szerint kijelentette, hogy tisztességes, demokratikus választásokat akar. „Amit akarunk, az nem más, mint a korrekt, demokratikus szavazás. A magam részéről a jövőre és a változásra szavaztam” – mondta Simion.

08:50 – Székelyudvarhely

8 óra 30 perckor adta le szavazatát Antal Lóránt RMDSZ-szenátor, a Székelyudvarhelyi Városi RMDSZ elnöke a 35-ös választókörzetben, amelyet a Bányai János Szakközépiskolában állítottak fel.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A szavazólapok leadását követően elmondta, a változásra és a fejlődésre szavazott Székelyudvarhely tekintetében, de „meg kell erősíteni a megyét is, hiszen ott is szükség van arra, hogy együttműködve a várossal, jövőt tudjanak építeni”.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Az Európai Uniót illetően pedig azokat az embereket választotta, akik uniós forrásokat tudnak hozni a helyi ügyek megvalósítására. Hozzátette, bízik benne, hogy az erdélyi emberek érzik és értik a választás fontosságát, és sokan járulnak ma az urnákhoz, hogy erősítsék az érdekképviseletüket. (H. É.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

08:40 – Bukarest

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő az urnáktól való távozásakor vasárnap reggel a sajtónak kijelentette, hogy egy jól teljesítő helyi közigazgatásra és az Európai Parlamentben „erős és egységes romániai hangra” szavazott. Marcel Ciolacu az egyik buzăui általános iskolában adta le a szavazatát. Elmondta, hogy szavazatával a beruházásokat is támogatta. „Autópályákra, iskolákra, kórházakra, Románia újraiparosítására szavaztam” – idézi az Agerpres hírügynökség a kormányfőt.

A miniszterelnök felszólította a választópolgárokat, hogy vegyenek részt a választásokon, függetlenül attól, hogy kikre szavaznak, mert a magas részvétel növeli a megválasztott tisztségviselők legitimitását.

08:30 – Csíkszentkirály

Tánczos Barna szenátor szülőfalujában, Csíkszentkirályon, egykori iskolájában, a Vitos Mózes Általános Iskolában adta le szavazatát vasárnap a korai órákban. 

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Egy erős Székelyföldre adtam le szavazatom, amely folyamatosan fejlődik, és ahol a közösségek tudják, hogy nem bízhatják másra a döntéseket. Tudják, hogy rólunk nélkülünk nem dönthetnek sem az Európai Unióban, sem az Európai Parlamentben, sem pedig a helyi önkormányzatokban.

Arra biztatok mindenkit, hogy ezen a csodálatos nyári napon tegyen egy tízperces sétát, és adja le a voksát egy változó Európai Unióra, amely a közösségekkel foglalkozik, és egy olyan erős Székelyföldre, Erdélyre, ahol a települések fejlődnek, ahol a döntéseket a kezünkbe vesszük. Ahol a közösségek a mai napon tudják, hogy a mi erőnk a mi szavazatunk – fogalmazott lapunknak Tánczos Barna. (V. L.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

08:20 – Székelyudvarhely

Szakács-Paál István, Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje reggel 8 órakor leadta szavazatát a Móra Ferenc Általános Iskolában berendezett 52-es számú szavazókörzetben.

Kérdésünkre Szakács-Paál elmondta:

számára örvendetes, hogy már a reggeli órákban szép számban járultak urna elé a fiatalok.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje kijelentette, a változásra szavazott, és minden székelyföldi lakost arra biztat, hogy éljen szavazati jogával, mivel kulcsfontosságú, hogy az erdélyi magyarságnak hangja legyen az Európai Parlamentben.  (P. E.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

08:15

Vasárnap 8 óráig 362 012 választópolgár adta le szavazatát a helyhatósági választásokon - derül ki Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető adatokból. Városon 156.305, vidéken 209.661 polgár szavazott. Mozgóurna segítségével 56-an voksoltak. Az urnáknál való jelenlét valós időben követhető a www.roaep.ro oldalon. Hargita megyében reggel nyolc óráig a szavazásra jogosult lakosság 1,41 százaléka, azaz 3729 személy leadta már a voksát. Országos szinten egyébként Teleorman megye áll eddig a legjobban, ott már 10 865-en szavaztak.

08:00 – Csíkszereda

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, tanácsosjelölt az egyik legkorábban szavazó székelyföldi politikus: felesége, Borboly Melinda társaságában már reggel 7 órakor leadta szavazatát Csíkszeredában, a József Attila Általános Iskola sportcsarnokában berendezett szavazókörzetben.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A megyeelnök az urnák mellett lapunknak nyilatkozva kijelentette: a mai napnak nagyobb a tétje, mint egy „átlagos” választásnak.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A tét, hogy képesek vagyunk-e átlépni az 5 százalékos küszöböt, és képesek vagyunk-e továbbra is erőt felmutatni, mert látjuk jól, hogy a jogaink megtartására politikai erő nélkül nincs lehetőség. Ezért fontos a teljes erdélyi magyarság összefogása.

Én hiszek abban, hogy ha erőt tudunk felmutatni a mai napon, akkor nemcsak ennek az időszaknak, hanem az utánunk jövőknek, gyermekeinknek is egy olyan utat, jövőt, perspektívát tudunk felmutatni, amiben el tudjuk érni, hogy legyen jó itthon élni, a jogainkat meg tudjuk védeni, és egységben tudjunk harcolni helyi, megyei, országos és európai szinten az értékeink megtartásáért. Én bizakodással szavaztam – fogalmazott a megyeelnök. (L. T.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

07:45

Megszólaltattuk a csíkszeredai József Attila iskola tornacsarnokában berendezett szavazókör első, közvetlenül a 7 órás nyitás után a fülkébe lépő szavazóját.

– Állampolgári kötelességem, hogy szavazni jöjjek. Az első világháborúban a nagytatám a lábát elveszítette, a második világháborúban az édesapám harcolt, s akkor most 70 évesen hogyne jönnék el szavazni, remélve, hogy a háborúellenes erők nyernek a választáson – nyilatkozta Miklós Erzsébet. (L. T.)

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

07:30

A Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap háromóránként közli a választási részvétellel kapcsolatos adatokat, a következő program szerint:

* 10.30-kor a 10 órai adatokat

* 13.30-kor a 13 órai adatokat

* 16.30-kor a 16 órai adatokat

* 19.30-kor a 19 órai adatokat

* 22.30-kor a 22 órai adatokat (ekkor zárnak a szavazóhelyiségek).

A választási részvételt monitorozó és az illegális szavazást megelőző informatikai rendszernek (SIMPV) köszönhetően az Állandó Választási Hatóság (AEP) oldalán valós időben követhető lesz az urnáknál való jelenlét, szavazókörzetekre lebontva.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

A BEC határozata szerint a választások napján az AEP óránként közöl majd összesített információkat a választások típusa szerint a következő lebontásban:

– község/város/municípium/kerület és megye/Bukarest;

– az urnáknál megjelent polgárok száma a választás típusa, az életkor, a nem és a település jellege (falu/város) szerint;

– az állandó választói listák alapján szavazók száma;

– a pótlisták alapján szavazó polgárok száma;

– a kiegészítő és különleges választói listák másolatai alapján szavazó polgárok száma;

– a mozgóurna segítségével szavazó polgárok száma.

07:00

Vasárnap reggel 7 órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek, csaknem 19 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák az ország európai parlamenti képviselőit, de polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint a helyi és megyei tanácsosaikat is. Az ország területén 18 955 szavazókörzetet alakítottak ki az önkormányzati és az EP-választásokra. Külföldön csak az EP-választáson lehet szavazni, összesen 915 szavazóhelyiségben. Az országban Bukarestben hozták létre a legtöbb szavazókört, külföldön pedig Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában várják a legtöbb szavazóhelyiségbe a román állampolgárokat. A szavazás 22 órakor zárul, de az urnazáráskor sorban állók 23.59-ig még leadhatják a voksukat. Az önkormányzati választáson 207 389 jelölt indul, az EP-képviselői helyekért 494-en szálltak versenybe – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A legfiatalabb jelölt nemrég töltötte be 23. életévét, a legidősebb pedig 100 éves.

Helyhatósági és európai parlamenti választások, 2024 – percről percre Hargita megyéből

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă szerint a kéttípusú választásra összesen mintegy 100 millió szavazólapot nyomtattak. A helyhatósági választásokon a választópolgárok a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerinti szavazóhelyiségben szavaznak, ha a lakcímüket a választás időpontja előtt legalább 60 nappal nyilvántartásba vették a hatóságok. A szavazóhelyiségben a személyazonosító okmányuk felmutatása után a választópolgárok öt szavazólapot kapnak: egyet az EP-jelölt-listákkal, egyet a megyeitanácselnök-jelöltekkel, egyet a megyei tanácsosi jelöltlistákkal, egyet a polgármesterjelöltekkel és egyet a helyi tanácsosi jelöltlistákkal. A választópolgárnak valamennyi szavazólapra rá kell nyomnia a pecsétet. Ezúttal egy bélyegzőpárna is rendelkezésre áll majd a szavazófülkében arra az esetre, ha a pecsét rosszul látszik. Szavazás után a szavazólapokat egyenként össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét jól látható legyen, majd bele kell helyezni a megfelelő urnába. A szavazópolgárnak ezután vissza kell adnia a pecsétet, majd elhagyhatja a szavazóhelyiséget.

Mindegyik szavazókörzetnek rendelkezésére áll majd egy mozgóurna. Ezt azok igényelhetik, akik betegség miatt nem tudnak eljutni a szavazóhelyiségbe. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint május 31-én 18 978 908 személy szerepelt a választói névjegyzékben. Közülük 18 018 921-en laknak Romániában és 959 987-en külföldön.

06:30

Jó reggelt kívánunk! Ez a nap különleges jelentőségű mind országos, mind európai szinten, hiszen nemcsak a helyi önkormányzatok összetétele, hanem Románia jövőbeli európai parlamenti képviselete is most dől el. Szakértői elemzésekkel, helyszíni tudósításokkal és interjúkkal igyekszünk minél teljesebb képet nyújtani a választási folyamatokról és az eredményekről. Külön figyelmet fordítunk Hargita megye eseményeire, hiszen olvasóink számára elsődleges fontosságú, hogy helyi szinten is részletes és pontos információkkal szolgáljunk. Tudósítóink a megye különböző településeiről jelentkeznek, hogy Önök ne maradjanak le semmiről. Kövessék velünk az eseményeket! 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!