Hirdetés

Felkavarja a vizet a váltás

Felborzolta a kedélyeket Csík­szentkirályon az a döntés, hogy az önkormányzat átadja a víz- és szennyvízszolgáltatást a Harvíz Rt. regionális szolgáltatónak. Az egyik helyi önkormányzati képviselő nyílt levélben közölte, miért ellenzi a döntést, de a polgármester szerint az abban megfogalmazottak csak féligazságok.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Felkavarja a vizet a váltás
Az Ecken, Csíkszentkirály saját szolgáltatójának ivóvízkezelő állomása. Nehéz és költséges fenntartani, átadják a kulcsát Fotó: Veres Nándor

A csíkszentkirályi lakossághoz címzett nyílt levelet írt Biró Attila-József helyi önkormányzati képviselő, miután a képviselő-testület a május 30-i ülésén arról döntött, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Ecken vállalat víz- és csatornahálózati szolgáltatását átadják a Harvíz regionális szolgáltatónak. Az alábbiakban a nyílt levelet idézzük.

„Az ár egyik napról a másikra duplájára nő”

„A negyedik napirendi pontban döntöttünk a helyi víz- és csatornahálózat működtetésének átadásáról a jelenlegi helyi Ecken közműtől a regionális Harvíz szolgáltatónak, a jelen lévő kilenc önkormányzati képviselőből hét szavazott az átadás mellett, egy tartózkodással és az én ellenszavazatommal. Ezzel a döntéssel figyelmen kívül hagyták a 2018-ban meghozott tanácshatározatot (kettő kivételével ugyanazon személyek), amely egy tartózkodással elutasította az átadást, és az utána szervezett utcagyűléseken ezt a döntést falustársaink is határozottan megerősítették. Ki­emelem, hogy a 2018-ban belengetett nagy beruházásokból, amit a Harvíz ígért, sehol egy kapavágás sem történt, mivel a nagy POIM (Nagy Infrastruktúra Operatív Program) projekt azóta is csak sajtótájékoztatók szintjén létezik. Az átadásért kínált ígéretekből semmi sem valósult volna meg. Falustársaink az átadásból azt fogják érzékelni, hogy a víz ára egyik napról a másikra több mint duplájára fog emelkedni. Helyi szinten is szükség lesz vízáremelésre (több mint másfél éve készülnek erre, sikertelenül), de az egy helyi közmű fenntartásához járulna hozzá.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ugyanakkor azt is megjegyzem, hogy az önkormányzat többségében pályázati pénzekből 2018-tól is tudott fejlesztéseket, bővítéseket végrehajtani a víz- és csatornahálózaton, mindezt úgy, hogy nem hátráltatta az önkormányzat működését, más területeken beütemezett munkálatokat, épületek vásárlását (…), testvértelepülési kapcsolatok fenntartását (…).
Számomra érthetetlen és következésképpen elfogadhatatlan ez a mindegyre visszatérő erőlködés a helyi, közösségünket kiszolgáló közmű átjátszásáról a regionális szolgáltatónak, azon a címen, hogy nehéz a működtetése, sok az üzemzavar és minek kínlódjunk” – fogalmaz levelében a tanácsos.
Biró Attila-József tiltakozásul kilépett a helyi RMDSZ-es önkormányzati képviselőcsoportból, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete jóváhagyásával független képviselőként folytatná a munkát a mandátuma lejártáig. A vasárnapi helyhatósági választásokra kiállított jelöltlistáról kérte a törlését, illetve azt is, hogy tiltakozását közöljék a Csíkszentkirály Községháza Facebook-oldalon és a helyi lapban. Szerinte ettől elzárkózott a község vezetősége. Megjegyzi: ezért döntött a nyílt levél megosztásáról.

Felkavarja a vizet a váltás

Tiszta vizet a pohárba!

Az ügyben megkerestük Székely Ernőt, Csíkszentkirály polgármesterét is. Jurcsák Levente alpolgármesterrel, Russu-Bors Tibor helyi tanácsossal és Udvari Istvánnal, az Ecken víz- és szennyvízszolgáltató adminisztrátorával együtt fogadott a polgármesteri hivatalban. Az alcsíki település elöljárója szerint a nyílt levélben megfogalmazottak nem a teljes igazságot tükrözik. A polgármester rámutatott: 2018-ban nem arról döntöttek, hogy nem adják át a víz- és szennyvízszolgáltatást más szolgáltatónak, hanem arról, hogy ha a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) támogatásával bővítik a víz- és szennyvízhálózatot, és átadják például a Harvíz-nek, akkor nem kérik az általa szolgáltatott szépvízi ivóvizet.

Felkavarja a vizet a váltás
Elavult és nehezen karbantartható infrastruktúra. Fenntartása nem rentábilis az önkormányzatnak

– Az utcagyűléseken is arról volt szó: ha a Harvíz által felajánlott fejlesztéseknek az az ára, hogy át kell adni a vizet, ezen az áron nem kell beruházás, illetve a szükséges fejlesztésekhez alternatív forrásokat fogunk keresni. Tehát akkor is az volt a döntés, hogy mindegy, ki a szolgáltató, csak a mi patakvizünket, amelyből kapjuk az ivóvizet, azt nem adjuk oda, mert a mi vizünk a legjobb

– hangsúlyozta Székely Ernő, aki egy hat évvel ezelőtti jegyzőkönyvvel is alá tudta támasztani mondandóját. Megjegyezte: a POIM-os beruházás még mindig várat magára, a község vezetősége már nem hisz abban, hogy valaha megvalósul, ha mégis, a szentkirályi vízhálózatot amolyan tartalékmegoldásként használnák.

Mi az igazság?

Russu-Bors Tibor tanácsos rámutatott, a nyílt levélben kollégájuk „azt elfelejtette megírni, hogy mindegy, ki szolgáltatja a vizet, a helyi Ecken-e vagy a Harvíz-e, mivel a kö­zeljövőben a közüzemi szolgáltatásokat szabályozó országos hatóság (ANRSC) rendelkezései miatt mindenképpen duplájára emelkedik a víz- és szennyvíz jelenlegi 5,64 lejes (áfás) köbméterenkénti ára”.
Székely Ernő polgármester arra is rámutatott: a helyi lap már el volt küldve a nyomdába, amikor Biró Attila kérte tiltakozásának megjelentetését, de a következő lapszámban helyet biztosítanak neki.

Felkavarja a vizet a váltás

– Jelen pillanatban az Eckennek egy adminisztrátora, egy szakmunkása és egy pénztárosa van. Csákánnyal, lapáttal nem lehet az adódó meghibásodásokat elhárítani. Gyakran a polgármesteri hivatal munkatársai segítenek az ásásban és a karbantartásban. Dugulások esetén sokszor a Harvíz munkatársait hívjuk segítségül, amikor tudnak, jönnek, de őket is meg kell fizetni. Rengeteg problémával jár a rendszer fenntartása, és ezt a szakcég sokkal jobban tudná kezelni. Közben számolgattunk, s ha már a törvény szerint úgysem tudnánk olcsóbban adni a vizet, akkor miért ne adnánk át a szakcégnek? Miért kellene kínlódjunk egy olyan közművel, amelyhez nem értünk, nincs szakapparátusunk hozzá? Időközben az Ecken adminisztrátora is beadta a felmondását, július 1-től már nem lesz alkalmazott

– részletezte a polgármester, arra is rámutatva, ezért tűzték napirendre a szolgáltatás átadását a májusi tanácsülésen.

Felkavarja a vizet a váltás
Az önkormányzat tulajdonában lévő Ecken szolgáltató éves költségvetése nagyjából 500 ezer lej, a cég az elmúlt években veszteséges volt. Az átadás után a vállalatot átalakítják és más célokra használják. 

– Ez így fenntarthatatlan. Sok munka van a víz- és szennyvízszolgáltatással, és sok problémát nem tudunk mi magunk megoldani. Ha átadjuk a Harvíznek, a személyzetet is átveszi, és sokkal szakszerűbben tudják kezelni a szolgáltatást

– összegzett Székely Ernő. 
A csíkszentkirályi víz- és szennyvízszolgáltatás átadása a Harvíz Rt. regionális szolgáltatónak még legalább három hónapos folyamat. A hálózat jelenleg több mint 800 háztartást szolgál ki.

Felkavarja a vizet a váltás





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!