Hirdetés

Emil Ghinea a Hegy Királya

Két alkalommal is megdőlt a pályacsúcs a Hargita Challenge negyedik kiírásán, amelyet a hétvégén a Hargitafürdő felé vezető megyei úton rendeztek. Három év után taszították le trónjáról Octavian Ciovicăt, a Hegy Királya címet és az ezzel járó különdíjat tegnap a mangaliai Emil Ghinea vehette át. Összetettben a negyedik, a prototípusok között a harmadik helyen zárt a csíkszeredai Szabó Botond.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 9 perc
Emil Ghinea a Hegy Királya
A csíki hőség a mangaliai pilótának kedvezett. Trónfosztás a Hargita Challenge-en Fotó: Rallyphoto Hunters/Balázs Attila

Új pályacsúccsal és trónfosztással ért véget tegnap a Hargita Challenge, az országos hegyibajnokság negyedik futama, amelyet az AT Motorsport szervezett partnerségben Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzatával és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal a hazai autósport-szövetség égisze alatt. A futam lebonyolításában összesen száznegyven személy vett részt. A csíkszeredai pilóták közül Szabó Botond kategóriájában dobogós helyen zárt, míg Popovici Loránd tisztesen helytállt a mezőnyben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A háromnapos rendezvény óriási hőségben zajlott, az elmúlt kiírással ellentétben ezúttal nem az eső, hanem pont a meleg tréfált meg néhány versenyzőt. De volt olyan is, akinek egy repülőtársaság komolytalansága okozott gondot: a székelyudvarhelyi Gál István Belgiumból próbált az elmúlt héten hazarepülni, ám több járatot is töröltek, így nem ért el a viadalra. A szintén székelyudvarhelyi Jakab Attila pedig nemrég eladta versenygépét, ő bérelt autóval szeretett volna rajthoz állni, ám az autót nem sikerült versenyképessé tenni a Kolozs Ralit követően. Ugyanezzel a gonddal küzdött Teslovan Alexandra is, aki technikai gondok miatt adta fel a kolozsvári viadalt, és az ő autóját sem sikerült megjavítani péntekig.

Emil Ghinea a Hegy Királya
Többször is megdöntötte a pályarekordot a mangaliai pilóta

Motortúlmelegedés

A péntek esti megnyitót követően szombaton ötször teljesítették a pilóták a Hármaskereszt és Hargita­fürdő között kialakított pályát. Már a szabadedzéseken jelezte Emil Ghinea, szeretné a trónról letaszítani az elmúlt három év győztesét, a mangaliai pedig minden felfutáson, amelyen elindult, gyorsabb is volt brassói vetélytársánál. Octavian Ciovică egyébként a szombati napot követően versenygépe erőforrásának túlhevülésére panaszkodott, de a brassói pilótához hasonlóan Ghineának is ez volt a problémája. A nagy meglepetésig a második időmérő futamig kellett várni, ekkor döntötte meg Ciovică tavalyi pályacsúcsát Ghinea, először.
Vasárnap az első edzést Ghinea nem teljesítette, Ciovică pedig négy másodperccel volt lassabb, mint Ghinea, a második felfutáson pedig a két pilóta között egy századmásodperc (!) volt a különbség a mangaliai javára, aki újra megdöntötte a pályacsúcsot.
A két formaautós harcát Alexandru Pițigoi picivel több mint három másodperces hátránnyal követte, a Porsche pilótája mögött az egész hétvégén – leszámítva egy megpördülős felfutást – a csíkszeredai Szabó Botond volt a negyedik leggyorsabb pilóta.

Emil Ghinea a Hegy Királya
Háromévnyi uralom után fosztották meg a tróntól Ciovicăt

Túlhevült abroncsok

A déli hőségben az abroncsok játszották a főszerepet a tegnapi versenyfutamokon. Az első felfutáson a köztes időmérő ponton Ciovică hat tizedmásodperccel volt gyorsabb, mint Ghinea, ám a forró aszfalton túlhevültek a brassói pilóta autóján az abroncsok, így a pálya felső, legtechnikásabb részén elvesztette a tapadást, így nem tudta a korábban autózott íveket tartani. Ghinea viszont a pálya alsó, amúgy gyors részén volt lassabb, a felső részen pedig sikerült az, ami ellenfelének nem: egyenletesen és csúszásmentesen célba érni, a végén pedig 1,1 másodperccel ért el jobb időt a barcaságinál.
A mangaliai versenyző 1 perc 34,871 másodperccel új pályacsúcsot állított fel a Hargita Challenge-en, a második mért futamon is közel egy másodperccel volt gyorsabb brassói ellenfelénél, így három év után már nem  Octavian Ciovică, hanem Emil Ghinea a Hegy Királya.
Összetettben Alexandru Pițigoi lett a harmadik, Szabó Botond a negyedik, ám a csíkszeredai pilóta az 1-es kategóriában és a formaautósok között Ghinea és Ciovică mögött a harmadik helyen zárt.

Emil Ghinea a Hegy Királya
Kategóriájában kétszer is dobogóra állt Szabó Botond

Emil Ghinea a Hegy Királya





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!