Hirdetés

Elindult az önkiszolgáló kölcsönzés a megyei könyvtárban

A Kájoni János Megyei Könyvtár látogatóinak és alkalmazottainak mindennapjait hivatott egyszerűsíteni és hatékonyabbá tenni egy modern, rádiófrekvenciás technológián alapuló rendszer. Ezzel egyszerre elérhetővé vált egy új szolgáltatás: az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel. Ennek működéséről, előnyeiről és népszerűségéről érdeklődtünk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elindult az önkiszolgáló kölcsönzés a megyei könyvtárban
Számítógép olvassa be és rögzíti a kölcsönzés adatait. Gyorsabb kiszolgálás Fotó: László F. Csaba

Több mint egyéves előkészítő munka után tavaly ősszel elérhetővé vált egy új, modern szolgáltatás a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, ez az önkiszolgáló kölcsönzés. A rendszer, mely rádiófrekvenciás technológián (Radio Frequency Identification Data, RFID) alapul, egyszerű és gyors, segítségével pillanatok alatt, könyvtáros bevonása nélkül lehet könyveket kikölcsönözni és visszavinni. Ennek működéséről, előnyeiről és népszerűségéről kérdeztük a könyvtár alkalmazottait.

László F. Csaba
A kölcsönzés és a visszavitel is mindössze két kattintás 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az RFID-technológia

Kérdésünkre Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: az önkiszolgáló kölcsönzőrendszer bevezetéséhez modern technológiai berendezések és eszközök megvásárlására volt szükség, mint az önkölcsönző pult, RFID-kódolvasók, RFID-címkék és lopásgátló kapuk. Ugyanakkor

a könyvtári dokumentumokat egyedi azonosító RFID-címkékkel kell ellátni, a tavalyi évben hatvanezer dokumentumot sikerült felcímkézniük.

– A rádiófrekvenciás technológia egy modern megoldás könyvtárak és archívumok részére. Az RFID-címke valójában egy chip, mely a könyv adatait, leltárszámát és a tulajdonos intézmény nevét tartalmazza. A kölcsönözhető dokumentumok címkézését még 2022-ben megkezdtük, prioritást élveztek az ifjúsági és felnőttirodalom kategóriájába sorolható könyvek, most már ezek mindegyike „önkölcsönözhető”, de a munka folyamatosan zajlik, jelenleg a gyermekkönyveket látjuk el RFID-címkékkel – részletezte.

László F. Csaba

Ugyanakkor a rendszer lopásgátló is, ismertette Gyulai Arthur, a címkékkel ellátott dokumentumokat nem lehet kivinni a könyvtár épületéből anélkül, hogy az önkölcsönző pultra helyezték volna őket. Ellenkező esetben a kijáratnál levő lopásgátló kapu hang- és fényjelzéssel figyelmeztet. Az intézményvezető kiemelte: az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel, az RFID-címkék megléte nemcsak a könyvtár látogatóinak segít azzal, hogy lerövidíti a könyvek kiadásának és visszavételének idejét, hanem hosszú távon a leltározás során lesz nagy segítség az ott dolgozók számára. A szolgáltatás működtetését Hargita Megye Tanácsa támogatásával indították el.

László F. Csaba
Tavaly hatvanezer dokumentumot láttak el RFID-címkével

Egyszerű és gyors

Az intézményben Péter Katalin könyvtáros volt segítségünkre, aki bemutatta a szolgáltatás működését és további információkat osztott meg velünk.

Kipróbáltuk a rendszert is. Kölcsönzéskor a könyvtárlátogató az emeleten található önkölcsönző pultnál kiválasztja a Kölcsönzés gombot, olvasókártyája beszkennelésével azonosítja magát, majd a kijelölt felületre helyezi a hazavinni kívánt köteteket, és a rendszer automatikusan beolvassa azok adatait. A művelet végén a számítógép kérésre egy igazolást is kiad, amelyen a kikölcsönzött könyvek adatai és a visszavitel időpontja szerepel. A rendszer magyarul, románul és angolul is működik.

Fontos, hogy az önkölcsönző használatához érvényes olvasójegy szükséges.

László F. Csaba

A dokumentumok visszaadása ugyanilyen egyszerű. Az olvasó az önkölcsönző pultnál kiválasztja a Visszavétel gombot, a kijelölt felületre helyezi a visszahozott könyveket, a rendszer beolvassa az adatokat, megtörténik az automatikus visszavétel. Abban az esetben, ha az olvasó késedelmi díjat kell fizessen, mert nem vitte vissza időben a dokumentumokat, a rendszer felszólít, hogy a könyvtárosokhoz kell fordulni. A könyveket az önkölcsönző pult melletti asztalra kell helyezni, onnan teszik majd a helyükre a könyvtárosok – részletezték.

Péter Katalin könyvtáros elmondta:

a rendszer fontos célja, hogy gyorsítja az információ áramlását, növeli a hatékonyságot, rövidíti a könyvek kiadásának és visszavételének idejét, hozzájárul a szolgáltatások minőségének további javításához.

– Vannak olyan könyvtárlátogatók, akik ódzkodnak az önkölcsönző rendszertől, mert a könyvválasztás egy személytelenebb formája, mint a könyvtárostól kölcsönzés, de ennél sokkal többen vannak azok, akik gyorsasága és egyszerűsége miatt szívesen választják ezt. Mivel használata könnyű, így az idősebb olvasók is szívesen megtanulják, hogy hogyan működik – mondta el Péter Katalin.

László F. Csaba

A technológia előnyei

Elhangzott: az önkiszolgáló kölcsönzés egyik nagy előnye, hogy gyorsabb, mint a könyvtárosoktól való kikérés, ugyanis míg az önkölcsönző pult öt könyvet képes egy időben beolvasni, addig a könyvtárosoknál levő rendszer egyszerre csak egyet. Az RFID technológia abban is segít az alkalmazottaknak, hogy az RFID-érzékelő megmutatja, hogy egy adott könyv melyik polcon, hol található, ami lerövidíti a könyvek keresési idejét. A szolgáltatás bevezetésével rövidül a kölcsönzési folyamat és az adminisztrációra fordított idő, így a könyvtárosok több időt tölthetnek kulturális, közösségi rendezvények szervezésével, olvasókörök, könyvtári foglalkozások vezetésével, illetve a könyvtári adatfeldolgozó, adatbázisépítő tevékenységekkel.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!