Égető kérdés: van-e elég hidráns?

Nagyobb beavatkozásoknál a tűzcsapokról biztosítani tudják az oltást a tűzoltók – legalábbis ezt állítják a hatóságok, ám Székelyudvarhelyen nem így vélik a lakosok, Gyergyószentmiklóson a felújítások miatt nem üzemképes a tűzcsaphálózat, Csíkszeredában pedig eltérő kimutatások vannak arról, hogy négy- vagy háromszáz hidráns van-e? Tény ugyanakkor, hogy baj esetén az oltást főként emberi mulasztás, azaz tilosban leparkolt autó vagy lefedett tűzcsap akadályozhatja.

Bíró István , Pál Emil , Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Égető kérdés: van-e elég hidráns?
A megyei tűzoltóság illetékességi területén megfelelően működik a tűzcsaphálózat. Életet és vagyont menthet Fotó: Hodgyai István

A megye számos településén új vízhálózatot létesítettek az elmúlt években, ezek műszaki tervei tartalmazzák és előírják tűzcsapok telepítését is. Ugyanakkor az épületek tűzbiztonságáról szóló jogszabály – II. rész – Oltórendszerek, P118/2-2018 című technikai útmutató tartalmazza a tűzoltási beavatkozásokhoz szükséges külső vízellátó hálózatok tervezésére, kivitelezésére és üzemeltetésére vonatkozó rendelkezéseket. 

Új tűzcsapjelző táblák Csíkszeredában

Csíkszeredában a város különböző pontjain a polgármesteri hivatal összesítése szerint 410 tűzcsap van, és ezek biztosítani tudják a megfelelő feltételeket nagyobb tűzesetnél is – tudtuk meg a Városháza sajtóosztályától. A vízszolgáltató Harvíz Rt. adatbázisa szerint ugyanakkor a megyeszékhelyen csak 319 hidráns van.  A Városháza azt is jelezte, Csíkszereda önkéntes tűzoltói tavaly nyáron új tűzcsapjelző táblákat helyeztek ki városszerte, de így is előfordul, hogy parkoló autók akadályozzák a tűzcsapok megközelíthetőségét.

– A föld alatti tűzvédelmi eszköz pontos helyét mutató jelzés, illetve az aknafedelek pirosra festése által az önkéntes tűzoltók jól láthatóvá tették a tűzcsapokat. Ismételten kérjük a gépjárművezetőket, figyeljenek a táblákra, és hagyják szabadon a tűzcsapok környékét, hogy veszély esetén biztosítva legyen a tűzoltó vízforrások akadálytalan megközelíthetősége

– közölték lapunkkal.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Udvarhelyen sokfelé nincs tűzcsap

Bár a legtöbb utcában van, lefedettségét tekintve még igen foghíjasak a székelyudvarhelyi utcák tűzcsapok szempontjából. Az ivó- és szennyvízhálózat-bővítés sok éve tolódik, a városvezetés már 2020-ban a tervei közé foglalta a víz- és szennyvízhálózat fejlesztését, ám erre több megvalósíthatósági tanulmány elkészítését követően sem került sor, ráadásul e célra csak a következő pályázati ciklusban lehet anyagi forrásra számítani. A beruházást az EU Nagy Infrastruktúra Operatív Programjából (POIM) finanszírozták volna, ám mint kiderült, a munkálatokat várhatóan a következő pályázati ciklus  Fenntartható Fejlesztési Programjából (PDD) tudják megvalósítani. A tervezett projekt során nagyjából 13–13 millió eurót fordítottak volna az ivóvíz-, valamint a szennyvízhálózat bővítésére, amely során a hálózatot bővítette, a tűzcsapok számát növelte volna a regionális szolgáltató. Utóbbi fejlesztése fontos is lenne, hiszen mint megtudtuk: nincs elég tűzcsap, a meglévőknél pedig gond van a vízhozammal vagy a nyomással. 

Ahol van, ott nem megfelelő

Lapunk úgy tudja, legutóbb a Reményik Sándor utca lakói kérték petícióban egy tűzcsap létesítését: a város perifériáján lévő utcában élők aggódnak, mivel évekkel ezelőtt már volt egy tűzeset, amit szerintük könnyebb lett volna megfékezni, ha az utcában lett volna tűzcsap. Ugyanakkor arról is értesültünk, hogy a város más részein is gondok vannak a tűzcsapokkal, pontosabban a vízhozammal. 
Zörgő Noémi, a Városháza szóvivője megerősítette, vannak olyan utcák, ahol a tűzcsapok vízhozama különböző tényezők miatt nem megfelelő. 

– A tűzcsapokat minden évben ellenőrizzük, nyomás szempontjából működőképesek, hozam szempontjából viszont vannak problémák: Kadicsfalván a főcsap nem biztosít elégséges hozamot, a Bethlen I és II-ben a tűzcsap bekötő vezetéke nem volt kicserélve, alulméretezett, a Csalókán pedig nem megfelelő a nyomásfokozó

– sorolta. Hozzátette: a rendelkezések értelmében egy tűzcsapnak 120 méteres körzetet kell lefedni.
A víz- és szennyvízhálózatot kezelő Harvíz Rt. adatai szerint Székelyudvarhelyen 29 utcában 372 tűzcsap van, de némelyikük nem fedi le a teljes utcát, illetve 34 utcában egyáltalán nincs hidráns. 
A vízszolgáltató vállalat szerint  az utóbbi időben kiépült városrészeken is lehetnek gondok a csapok nyomásával: a Csalóka, Szászok tábora, Széldomb utcákban, mivel a lakók által kiépített hálózatok nincsenek a város közvagyonában, így ezek a rendszerek nincsenek az adminisztrálásuk alatt.

Égető kérdés: van-e elég hidráns?
Tűzcsapszekrény. Jelölni kell, és szabadon hagyni

Gyergyóban megújulásra várnak

A víz- és szennyvízhálózat korszerűsítési munkálatai miatt „jelenleg nem számszerűsíthetők a tűzcsapok Gyergyószentmiklóson”, de amint befejezik a beruházásokat, felmérik és nyilvántartásba veszik a hidránsokat – közölte érdeklődésünkre György János, a hő-, víz- és csatornaszolgáltató városi közmű kommunikációs munkatársa. Hozzátette: ahol az új hálózatot már üzembe helyezték, a tűzcsapok is működnek, hozamuk megfelelő, míg a régi hálózatról működők esetében vannak meghibásodások, illetve kevés a hozamuk is.

– A kisebb meghibásodásokat javítjuk, hiszen a tűzcsapok a hálózat részét képezik, de a karbantartásra, cserére, nagyobb munkálatokra jelenleg nincs anyagi alapunk jelenleg

– fogalmazott György János. Megjegyezte: az Országos Beruházási Társaság (CNI) által finanszírozott vízhálózat-korszerűsítési projektben az előírás szerint százméterenként kell tűzcsapokat felszerelni.

Télen is használhatók 

A tűzcsaprendszerek tulajdonosai az önkormányzatok, a Harvíz Rt.  szolgáltatóként működteti azokat. Minden hivatalnak van tűzvédelmi felelőse. 

– A tűzcsapokat úgy gyártják, hogy télen is használhatók legyenek, azaz elzáráskor a tűzcsap alján kinyílik egy ürítőszelep, a fagypont alatti részen (1,10–1,30 m mélységben), és a tűzcsap kiürül. Így nem áll fenn a fagyásveszély

– közölte érdeklődésünkre a Harvíz Rt. Arról is tájékoztattak, a tűzcsapokat kizárólag tűz esetén lehet használni. Egy időtálló, minőségi tűzcsap létesítése, felszerelése mintegy 5000 lejbe kerül. A korábban Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) pályázott beruházásról elmondták, az új pályázati program kritériumai szerint átírt hetedik megvalósíthatósági tanulmányt jóváhagyásra márciusban adták le. A beruházás a hálózatfejlesztés mellett a tűzcsapok számának növelését is tartalmazza.

Eleget tesznek a követelményeknek

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) lapunknak arról számolt be, hogy az önkormányzatok munkatársaival rendszeresen ellenőrzik a tűcsapok állapotát, alkalmasságát, megközelíthetőségét és a helyüket jelölő figyelmeztető táblák állapotát is. 

– A tűzcsapok a parkokban és zöldövezetekben, illetve bármely más helyeken könnyen azonosíthatók és elérhetők kell legyenek. Télen minden havazás után el kell távolítani a havat a tűzcsapok körül. Felújítási munkák esetén figyelni kell arra, hogy a föld alatti tűzcsapokat ne fedje be beton, aszfalt vagy más anyag, szerkezetekkel, illetve parkolással ne akadályozzák a megközelíthetőséget. A rendelkezésünkre álló nyilvántartási adatok alapján az illetékességi területünkön lévő külső tűzcsaphálózatok megfelelően működnek, és megfelelnek a tűzoltáshoz szükséges vízhozam és nyomás követelményeinek, kivéve Gyergyószentmiklós tűzcsaphálózatát, amely jelenleg felújítás alatt áll és nem működik megfelelően

– közölte Stelian Cimpoeșu ezredes, a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) parancsnoka.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!