Hirdetés

Dübörög az utánpótlás

Évről évre egyre több játékos kerül be a Székelyföldi Kézilabda Akadémiától a román vagy magyar korosztályos válogatottakba. Legutóbb öt lány és hat fiú kézilabdázó kapott behívót a szakszövetségektől.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
Dübörög az utánpótlás
Élénk kézilabdaélet zajlik Udvarhelyen. Tehetségek Fotó: SZKA

Legutóbb hat udvarhelyi fiú játékosra vetett szemet a Román Kézilabda-szövetség, közülük négyen balkezesek. Két 2008-as születésű kézilabdázó, Bodor Tas József és Józsa Csaba Dávid vasárnap óta a román U16-os válogatottal készül Temesváron. Amennyiben az irányító Bodor és a jobbátlövő Józsa játéka elnyeri a szövetségi kapitány tetszését, úgy Magyarországra utazhatnak a román válogatottal, hogy két felkészülési mérkőzésen összemérjék erejüket a magyarokkal. Nem mellékesen mindkét játékosra felfigyelt a magyar korosztályos válogatott is, hiszen mindketten résztvevői a Magyar Kézilabda-szövetség által elindított Komplex Tehetség Programnak is.


Hirdetés


A 17 éves Szabó Zoltánt szintén kiszemelték, ami nem csoda, hiszen a balkezes jobbátlövő mérkőzésenként tíz gól feletti átlagot produkált a román bajnokságban – őt sajnos egy sérülés akadályozta meg ideiglenesen abban, hogy tagja legyen a román együttesnek. Az U18-as román válogatottba kapott behívót a jobszélső Tornai Balázs: a gólerős játékos már a felnőtt mezőnyben, a Székelyudvarhelyi VSK másodosztályos csapatában is letette a névjegyét, akárcsak az egy évvel idősebb Lőrincz Botond. A VSK jobbátlövője korábban megfordult a magyar serdülőválogatottban is, ahol felkészülési mérkőzéseken játszott és gólokat is dobott, ám nem sikerült bekerülnie a világbajnokságra utazó keretbe, most viszont a román nemzeti csapatban bizonyíthat. Lőrinczért egyébként nagy a „harc” a két válogatott részéről, az udvarhelyi játékost pedig magyar és román élvonalbeli klubok – köztük a Pick Szeged és a Dinamo – is folymatosan szerződéskötéssel kecsegtetik. Nem pihenhet a bajnoki szünetben a VSK fiatal kapusa, a 2006-os születésű Bogos Dávid sem, aki már sokadjára kapott behívót a román válogatottba.
Ami az udvarhelyi lányokat illeti – mint beszámoltunk róla – a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) csapatát erősítő Mihály Hanna nemrégiben a magyar ifjúsági válogatott mezét ölthette magára, a Sepsiszentgyörgyön megrendezett Kárpát Kupán a spanyolok ellen két, a románok ellen egy góllal hálálta meg a bizalmat a válogatott balszélső. A magyar válogatott kapuját döngeti továbbá öt udvarhelyi játékos: a serdülő korosztály kiválasztásán vehet részt húsvét után Lázár Nóra, Józsa Petra, Horváth Jázmin, Dusinszki Dóra és Kuron Emese is, s az már csak rajtuk múlik, hogy a hajdúnánási összetartáson zajló felmérések, edzések után bekerülnek-e a legjobbak közé.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!