Hirdetés

Aktív a sportélet Zetelakán

Tamás Zoltán testnevelő tanár tíz évvel ezelőtti halálát követően sem hagyták veszni a mindenki által ismert és elismert néhai tanár munkáját. A női kézilabda szempontjából Zetelaka ma is fontos állomás, a sikeredző örökségét Gagyi Erika kézilabdaedző vette át és vitte tovább.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Aktív a sportélet Zetelakán
Gagyi Erika és tanítványai. Országos bajnokok lettek Fotó: Gagyi Erika

Idén, április 23-án volt tíz éve, hogy Tamás Zoltán testnevelő tanár, egy évvel nyugdíjazása előtt, alig 64 évesen végleg otthagyta a kézilabdapályát. Az udvarhelyszéki női kézilabda utánpótlásának meghatározó alakja közel négy évtizedig volt testnevelő tanára a zetelaki iskolának, melynek női kézilabdacsapatai több országos címet is szereztek. A zetelaki sportcsarnok 2015 óta viseli a néhai sportember nevét.
A női kézilabda szempontjából Zetelaka ma is fontos állomás, a sikeredző örökségét Gagyi Erika kézilabdaedző vette át és vitte tovább.

- Tamás Zoltán tanítványa voltam, később a Székelyudvarhelyi KC V-VIII. osztályos zetelaki csoportját igazgattam. Párhuzamosan dolgoztam a tanár úrral, ő a lányokkal, én a fiúkkalű

– vallja Gagyi Erika. Hozzáteszi, hogy a Tamás Zoltán halála után Nagy Attila polgármester kereste meg, aki nem akarta, hogy a női kézilabda abbamaradjon Zetelakán, szerette volna tovább vitetni ezt a vonalat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

- Nem kellett sokat gondolkodnom, a következő héten a kézis lányok és a szülők is megkerestek, melléjük álltam. Hatodikosok voltak, de velük párhuzamosan indítottam az új korosztályokat, idővel az első osztálytól nyolcadikig mindent lefedtünk

– meséli Gagyi.
A sikerek nem is várattak túl sokat magukra, a 2003-2004-es korosztállyal kijutottak a regionális zónadöntőig, 2018-ban az ifi 5-ös lánycsapattal országos bajnoki címet szereztek, miután eredményesen vívták meg a megyei szakaszt, a zónadöntőt, valamint az elődöntőt, bejutva így az országos fináléba. Ez már abból a szempontból is bravúr, hogy a döntő tornára rajtuk kívül csak városi együttesek jutottak be. Gagyi Erika elmondta, hogy ebből a korosztályból később többen is a székelyudvarhelyi sportiskolát erősítették, voltak, akiket a válogatottba is behívtak. Ugyanakkor ma már sokkal nehezebb kiemelkedő sikereket elérni. Régen külön rendezték a falusi és a városi iskolák versenyeit, ma már egyben zajlik minden, emiatt a vidékiek alapból hátrányban vannak, hiszen nem ugyanazzal a háttérrel indulnak a küzdelembe.
Jelen pillanatban Zetelakán öt korosztállyal, mintegy 100-120 lánnyal foglalkozik folyamatosan Gagyi Erika, ez napi egy, de többnyire két edzést jelent.
A lánycsapatokkal a környező településekkel, váro­sokkal különböző tornákon vesznek részt (ilyen például a Székely Kupa), a megyei bajnokságban minden korosztállyal jelen vannak, több edzőmérkőzést játszanak, hiszen a fiatal játékosok számára fontos a versenyeztetés is, nem szerencsés folyamatosan csak edzeni, játék nélkül.
De a községnek felnőttcsa­pata is van, olyan játékosokkal, akiknél a kézilabda iránti szerelem egy életre szól, ettől függetlenül a hangsúly a legfiatalabbakon van, és a jövő is jól mutat.

- A kezdő kiscsoportommal most van kialakulóban egy egészen jó kiscsapat. Sok tehetséges kislányt lehet ott találni, olyan keret kezd formálódni, amellyel akár a nagyobb sportklubokkal is fel tudjuk venni a versenyt

– biztat Gagyi Erika kézilabdaedző.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!