Hirdetés

(N)ők is rúgják

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc

Alig fejeződött be a férfiak labdarúgó Európa-bajnoksága, még felocsúdni is alig volt ideje/ereje a derék futballrajongóknak, máris kapkodhatjuk a fejünket (és a távirányítót) az események tengerében. Nem elég, hogy nyakunkon a nyári olimpia, de elkezdődtek az európai kupasorozatok selejtezői, sőt, több országban a pontvadászatok is elindultak.
Az elképesztő tempóban pörgő fociipar sorra termeli az eseményeket és termeli ki a maga új és új sztárjait. Legalábbis ami a férfivonalat illeti. De mi van a hölgyekkel? Ahogy ezeken a hasábokon már nemegyszer felhívtam erre a figyelmet, egyre kevésbé mehetünk el szó nélkül amellett, hogy bizony, már a nők is rúgják a labdát, méghozzá nem is akármilyen színvonalon.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Hogy újra szót ejthessünk a női futballról, annak aktualitást ad, hogy éppen befejeződtek a 2025-ben esedékes Európa-bajnokság selejtezőinek csoportküzdelmei. Ezeken pedig a magyar és a román válogatott is érdekelt volt. A „trikolórok” százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportjukat és készülhetnek a rájátszásra, míg a magyar tizenegy B-divíziós csapatként, harmadikként léphetett tovább.
Az Eb-playoffban Magyarország Skóciával néz szembe, míg Románia Lengyelországgal küzd a következő körért. Továbbjutás esetén a magyarok a Montenegró – Finnország párharc győztesével játszhatnak az Eb-részvételért, a románokra pedig a szlovén–osztrák összecsapás nyertese vár.
Ne felejtsük el a közvetlen tények mellett azt se, hogy a romániai válogatottban több magyar játékost is találhatunk. A csíkdánfalvi Antal Anita például most először kapott meghívót. Ha pályára nem is léphetett, de példaértékű lehet a focizó lányoknak, ahogyan kitartó munkával eljutott erre a szintre.
Nincsenek illúzióim, tudom, hogy varázsütésre nem telnek meg az elmúlt szezonban bajnoki bonzérmet szerző, kupadöntőt játszó FK Csíkszereda női csapatának mérkőzésein a lelátók. Ahogy azt is tudom, az U17-es, bajnokságot nyerő FK-s lányokra jóval kevesebb rivaldafény jut, mintha fiúként érték volna el ezt az eredményt. Az eredmények viszont adottak, és beszélnek a női futballról annak főszereplői helyett is. A lányok tényezőkké váltak a honi, és a nemzetközi labdarúgásban is, ezt pedig letagadni több mint dőreség volna. 
Ne feledjük, jövőre labdarúgó Európa-bajnokságon szurkolhatunk a női labdarúgás legkiválóbb válogatottjainak, nem lehetetlen, hogy soraikban ott lesz a magyar és a román együttes is. Biztosan nem lesz fociláz az esemény kapcsán, nem szerveznek szurkolói felvonulásokat, és nem lesz sokszoros túljelentkezés sem a jegyekért, ám ott lesznek a lányok, akik megérdemlik a figyelmet. Figyeljünk rájuk! Hajrá, női foci!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!