Négyen maradtak

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 2 perc

Már csak három mérkőzés maradt hátra az idei labdarúgó-Európa-bajnokságból, igaz, a három legfontosabb, azt követően, hogy a hétvégén kialakult az elődöntők párosítása. Nincs a legjobb négy között a címvédő Olaszország (ők már a csoportkör után leléptek), pénteken pedig a másik favorit, a házigazda „Nationalelf” is búcsúra kényszerült. A 2021-es kontinenstorna elődöntős kvartettjéből a döntőt elveszítő Anglia maradt még lábon, illetve az a spanyol válogatott, amely három éve az elődöntőben szintén a végső győztes olaszokkal szemben, büntetőpárbajban maradt alul. Idén akár a spanyol–angol döntő is összejöhet, bár ehhez azért lesz egy-két szavuk a franciáknak és a hollandoknak is.
Ha engem kérdeznek, a spanyolokat tartom a végső győzelemre érdemesnek, ők nemcsak mímelték, játszották is a focit. Az Eb-t mostanáig látványtalan focival túlélő angoloknak már rég otthon lenne a helyük, még akkor is, ha a korábban fölöttébb kritikus angol lapok a Svájc elleni továbbjutást követően hangnemet váltottak a válogatottal szemben. Eddig a franciák sem tudták kiérdemelni a dicséretemet, bár azt elismerem, ha a kapura rúgásokban nem is jeleskedtek, de a büntetőpárbajban pazarul teljesítettek. Ami pedig a Mircea Lucescu edzőlegenda által  „holland gyarmatok válogatottjának” címkézett Koeman-csapatot illeti, láttunk tőlük már jót és rosszat is, ők továbbra is kiszámíthatatlanok.
A 17. Eb 51 mérkőzéséből 48 már megvolt, és a színvonal mellett a korai gólöröm esetleges érvényesítése, avagy a VAR-szoba döntései borzolták még a kedélyeket. Ugyanis gyakran centiken vagy inkább millimétereken múlt egy-egy döntés kimenetele, és sokak szerint ez tönkreteszi a focit. Ezt ugyan lehet vitatni, mert a lesszabályt nyilván nem az ilyen nüanszok miatt hozták létre, de az is biztos, hogy ezzel igencsak lecsökkent a továbbjutást eldöntő téves döntések száma. A napokban még az is felmerült, hogy a magyaroknak már lenne vb-címük, ha a kereken 70 évvel ezelőtti berni döntőben létezik VAR-szoba. Sajnos nem volt, bár én nem bántam volna...



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!