Hirdetés

A románok vitték el a pálmát

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 3 perc

Amikor e sorokat olvassák, már tudni lehet, hogy ki nyerte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, mi több, a Copa América győztesének kiléte is eldőlt. Előbbi tornát Romániában a Pro TV és annak sportcsatornája, a Pro Arena közvetítette, utóbbi iránt sajnos egyetlen tévétársaság sem érdeklődött. Az Eb alatt több adat is megjelent a nézettségre vonatkozóan, azonban egy dolgot hamar ki lehet jelenteni: a román válogatott mérkőzései iránt érdeklődtek a legtöbben.
Világszerte egyre gyakoribb, hogy lineárisan egyre kevesebb találkozót közvetítenek a tévétársaságok, eléggé nagy a tendencia, hogy „átnyomják” a sportközvetítések többségét az internetes felületekre. Lásd Magyarországon a labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek közvetítési jogát az RTL csoport vásárolta meg, ám a meccsek többsége a cégcsoport internetes felületén, előfizetés ellenében nézhető majd.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


No de nézzünk néhány, Romániára érvényes nézettségi adatot, amelyeket a negyeddöntőkkel bezárólag közölt a mérést végző cég. A kontinensviadal nyitómérkőzését 1,727 millióan nézték, a Svájctól elszenvedett magyar vereséget 841 ezren követték. Az első olyan találkozó, amit a Pro Arenára száműztek (szlovén–dán), alig 421 ezer embert kötött le, a román–ukrán meccset 2,806 millióan követték. A német–magyar összecsapást a Pro Arena adta, ami 710 ezres nézőt vonzott, a spanyol–olasz találkozót 1,8 millióan látták. A belga–román találkozó 4,11 millió nézőt ültetett a Pro TV képernyője elé, a magyar válogatott Skócia elleni sikerére 190 ezren, míg az albán–spanyol meccsre 170 ezren voltak kíváncsiak. 
Az E csoport utolsó fordulójában a szlovák–román mérkőzést 4,055 millióan követték, míg 50 ezren az ukrán–belga találkozót választották, ez utóbbi volt a legkisebb nézőszámot vonzó összecsapás a csoportkörben.
A nyolcaddöntőtől kezdve minden összecsapás legalább egymilliós nézőszámot hozott a Pro TV-nek, a legtöbbet a Románia–Hollandia találkozó, 4,87 millió nézőt jegyeztek a mérések során. A francia–portugál negyeddöntő majdnem elérte a kétmilliós nézőszámot (1,990 millió), de a hollandok sikere a törökök ellen is 1,920 millió nézőt vonzott.
A mérési adatok szerint a román válogatott négy meccse közül három volt képes négymilliós nézőszámot hozni, a Pro Arena csatornán viszont egyetlen közvetítés sem haladta meg az egymilliót, pedig minden szolgáltató kínálatában megtalálható ez utóbbi csatorna. Természetesen az ABCD grade ESOMAR által közölt mérési adatokban nem szerepelnek azok az erdélyi magyarok, akik az M4 Sport csatornán nézték a meccseket.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!