Hirdetés

Zöld út az Erste Ligába

A korábbi gyakorlattól eltérően a jégkorong Erste Ligában szereplő romániai csapatok nem egy, hanem két évre kaptak engedélyt a Román Jégkorongszövetségtől, hogy részt vegyenek a nemzetközi sorozatban. A döntés értelmében bármelyik romániai csapat benevezhet az Erste Ligába, ha szeretne.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Zöld út az Erste Ligába
Fontos döntéseket hozott az RJSZ közgyűlése Fotó: Nagy Attila / Facebook

Közgyűlést tartottak a Nagy Attila Ferenc által vezetett Román Jégkorongszövetségnél, ahol több fontos kérdésről is döntöttek. A tizenkilenc szavazati joggal rendelkező egyesület közül tizenhatnak a képviselője jelen volt a közgyűlésen, így az érvényesnek minősült. 

A korábbi évek bevett szokásaival ellentétben az Erste Ligában szereplő Brassói Corona, Csíkszeredai Sportklub, Gyergyói HK hármas ezúttal nem a sorozat indulása előtt kapta meg a szövetség hozzájárulását, hanem már most, és nem egy, hanem két évre előre.

Fontos újítás ugyanakkor, hogy más romániai csapatok előtt sem zárták be a kaput, a román szövetség készséggel engedélyezi bármelyik csapatnak, hogy csatlakozzon az Erste Ligához, ha azt szeretné. 

Átszervezték a korosztályos bajnokságokat
A felnőttcsapatok mellett az utánpótlás-bajnokságokban szereplő alakulatoknak is engedélyezték, hogy részt vegyenek külföldi bajnokságokban. Ezalatt a Székelyföldi Jégkorong Akadémia égisze alá tartozó csapatokat, valamint a Brassói Corona utánpótláscsapatait kell érteni, amelyek részt vesznek a magyar bajnokságban.

– Sikerült elfogadni a felnőtt férfi, női és utánpótlás-bajnokságok szabályzatait, így hamarosan megkezdődik a benevezés is. Ezáltal

új formátumban, U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös, U17-es és U20-as korosztályban versenyeznek majd a sportolók

– fogalmazott Nagy Attila Ferenc, a szövetség elnöke. Ez azért is fontos újítás, mindamellett, hogy átszervezték a korosztályos bajnokságokat, mert az U7-es, U9-es, U11-es és U13-as korosztály versenyeztetését is átvette a szakszövetség. Ezeket korábban a Hargita Megyei Jégkorong-egyesület a Transylvanian Hockey League (THL) keretében szervezte, amelyhez nem volt köze a szövetségnek.

– Elfogadtuk továbbá a szövetség működési tervét a következő idényre. Ebbe beletartozik például a válogatottak programja, a játékvezetők, edzők továbbképzése, illetve a toborzási tevékenység is – tájékoztatott a sportvezető a közgyűlés fontosabb döntéseiről.

MacQueen marad Brassóban
Ötödik idényére készülhet Dave MacQueen a Brassói Corona kispadján, miután a klub közösségi oldalán bejelentették, hogy a kanadai szakember marad a csapat vezetőedzője. A szakember brassói „pályafutása” során két román bajnoki címet zsebelt be, továbbá egyszer játszhatott Erste Liga-döntőt is.
MacQueen 2020-ban, szezon közben váltotta Julius Pénzest a kispadon. Az edzőváltás jó húzásnak bizonyult, MacQueen annyira átalakította csapatát, hogy az elmúlt években rendre bajnokesélyesként vághatott neki az idénynek bármelyik sorozatban, amelyikben elindult.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!