Hirdetés

Még nem végleges a nevezettek listája

Noha lezárta a nevezéseket a 2023/2024-es bajnoki idényre a Román Jégkorong Szövetség, egy klub jelezte, időt kér az iratkozási okiratok benyújtására. Ezt elfogadta a szövetségi vezetés, így a héten derül ki pontosan, hogy a fővárosi Steaua mely korosztályokba nevez majd csapatokat.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 5 perc
Még nem végleges a nevezettek listája
Brassóban tartotta közgyűlését a honi hokiszövetség Fotó: RJSZ

Lezárult a nevezési időszak a hazai jégkorong-pontvadászatokban, a határidőig negyvenhat csapat jelezte, hogy indul a 2023/2024-es idényben. Egy kérdőjel maradt: a Bukaresti Steaua. Nagy Attila, a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) elnöke lapunknak azt nyilatkozta, a fővárosiak csapatvezetése haladékot kért, ugyanis rajtuk kívül álló, de a klubot érintő okok miatt nem sikerült összeállítaniuk a nevezési dokumentációt, ám a héten ezt pótolják.
Hat bajnokság, egy kupaküzdelem, huszonhárom klub, negyvenhat csapat – a 2023/2024-es nevezés sarokszámai, igaz, a kluboknál és a csapatoknál változás lesz a Steaua belépésével. A nevezési listáról viszont eltűnt egy klub, a Bukaresti Sportul Studențesc, amely az elmúlt idényekben rendre „gólzsáknak” bizonyult, például a 2022/2023-as idényben 14,3 volt a gárda meccsenkénti kapott gólátlaga, míg az elért találatok átlaga mindössze 1,8. A klub ugyanakkor a kétcsapatos női bajnokságban is indított gárdát, legalábbis az elmúlt idényben.

Korosztálymódosítás

A 2023/2024-es idény legnagyobb újítása az utánpótlásban lesz, ugyanis a RJSZ korosztálymódosítást eszközölt. A korábban megszokott páros korosztályok közül – U8, U10, U12, U14, U16, U18, U20 – csak az U20 maradt meg, a többieknél áttértek a páratlan korosztályokra, a gyerekeknél – U7 és U9 – bajnokság helyett tornákat szerveznek, míg az U11, U13, U15 és U17-ben lesz pontvadászat.
– Fontos tudni, hogy minden döntésünket konzultáció előzött meg: a klubok és csapatok képviselőivel egyeztettünk, azt követően határoztuk el a korosztályok módosítását – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila. A RJSZ elnöke elmondta, három szempontot is figyelembe vettek a változtatás előtt. – A nemzetközi szövetség (IIHF) csak akkor enged egy válogatottat világbajnokságra, ha van egy honi pontvadászat, amelybe legkevesebb négy csapat részt vesz és legalább huszonnégy meccset lejátszanak. Nos, nálunk az U20-as bajnokság az elmúlt években ugyan nem teljesítette ezt a feltételt de facto, ám papíron igen. A 2023/2024-es idénytől ezt a gyakorlatban is teljesíteni fogja a román szövetség – jelentette ki lapunknak Nagy Attila hozzátéve, hogy öt klub ugyanennyi csapattal nevezett az U20-as bajnokságba.
– Egy másik ok: a fejlettebb európai utánpótlás-nevelésben, mint például a német, az osztrák, a finn, a svéd a nálunk bevezetett korosztályokat használják, így mi is ehhez a rendszerhez próbálunk igazodni. És talán a legfontosabb oka a korosztályváltásnak az iskolai és a sportoktatói évek összeillesztése – jelentette ki Nagy Attila. Ez utóbbit ki is fejtette: – Az előkészítő osztályt kezdő gyerek U8-ban kezdi el a jégkorongozást hatodik életévét betöltve, öt osztály elvégzését követően 11 évesen pont korosztályközépen volt, itt a helyzet nem volt olyan súlyos, ám iskolaváltásnál ez gondot okozhatott. A probléma a 8. osztályt elvégző 15 éves hokisnál volt a legnagyobb, hiszen helység- és iskolaváltás pont az U16-os korosztály közepén találta a sportolót. A másik, hasonló cipőben járó korosztály az U18-as: ma már a 11. osztályban járó gyerekek többsége nagykorúvá válik, középiskolás, de már nem az utánpótlásban, hanem a felnőtt csapatban a helye életkora alapján – mondta Nagy Attila. A RJSZ elnöke szerint a korosztálymódosítással gyakorlatilag a 17. életévét betöltő hokis az U20-as csapatban játszhat, sőt a középiskolai tanulmányok elvégzését követően még egy évig ifjúsági szinten lesz lehetősége jégkorongozni. – Ez nem zárja ki azt, hogy az U20-as korosztályú hokis ne játszhatna a felnőttek között, sőt, ezt a szabályok is megengedik – tette hozzá Nagy Attila.

Bajnoki kiírások

A pontvadászatok közül a felnőtt férfi ob rajtol a legkorábban: szeptember második hétvégéjén, míg az utánpótlásban október elejére tervezik az idénykezdést, a végleges versenynaptár elkészítése még folyamatban van – tudatta lapunkkal a RJSZ vezetője. 
– Az biztos, hogy a felnőtt­bajnokságban nem lesz rájátszás – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila. Hozzátette, 24-30 mérkőzés lesz a felnőtt pontvadászatban, majd a tabella első két helyezettje vívja a döntőt, a harmadik és negyedik pedig a bajnoki bronzéremért játszik. A Román Kupa kiírásáról még nem született egyezség a csapatvezetők és a RJSZ között – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila.

Hargita Népe

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!