Ismertek a játékszabályok

Mind az Erste Ligában, mind pedig a román kiírásokban ismertté váltak a 2024/2025-ös jégkorong bajnoki idényre vonatkozó szabályok. Az Erste Ligában minden marad a régiben, ugyanakkor a honi kiírásokban több változás is van.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ismertek a játékszabályok
Paprikás hangulatú felkészülési mérkőzések Fotó: GYHK/Fb

Külön rendezik a magyar bajnoki rájátszást a szeptember 13-án rajtoló jégkorong Erste Ligában. A mezőny a tavalyhoz képest nem változik. A 17. idény első játéknapja – szeptember 13. – rangadókkal kezdődik: a címvédő Brassói Corona a Csíkszeredai Sportklubot fogadja, a legutóbb döntős Ferencváros a Debrecen otthonába látogat. A DVTK első ellenfele – hazai pályán – a FEHA19 lesz, míg a Gyergyói HK szeptember 15-én Brassóban indítja a szezont, a Budapest Jégkorong Akadémia HC pedig az Újpesttel csap össze.
A tervek szerint a játéknapokat pénteken és vasárnap tartják. A 36 mérkőzéses alapszakasz, amelyben minden csapat négyszer játszik egymással, február 12-én zárul, majd a nemzetközi szünet után a magyar bajnokság rájátszását rendezik, így az ob I-es helyezések ezúttal külön sorozatban dőlnek el.
A magyarországi csapatok egymás elleni mérkőzéseinek eredményei alapján kialakult tabella első helyezettje automatikusan a legjobb négy közé kerül, a többi hat csapat pedig két győzelemig tartó párharc során küzd a továbbjutásért. Az elődöntő szintén az egyik fél második sikeréig tart, míg a magyar bajnoki fináléban három meccset kell nyerni az aranyéremért.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az ob I-es döntő február 26-án kezdődik, ha ötödik mérkőzés is szükséges, arra március 6-án kerül sor. Ez idő alatt az erdélyi csapatok a romániai bajnokságban játszhatnak mérkőzéseket. Március 9-én indul az Erste Liga rájátszása, amelyben az első nyolc helyezett folytathatja, az utolsó kettő számára pedig véget ér a szezon. Ebben a szakaszban már négy győzelemig tartanak a párharcok.
Az éves közgyűlését követően a Román Jégkorongszövetség (FRHG) elfogadta a 2024/2025-ös felnőtt férfi bajnokságokra vonatkozó kiírásokat. Bár a jelentkezéseket augusztus 22-ig lehet leadni, azt már lehet tudni, hogy a Sapientia U23 visszalépésével hétcsapatos lesz a kiírás, amelyen a három Erste ligás mellett a Steaua, a Galac, az Ágyúsok és a Sportul Studențesc lesz érdekelt. A honi bajnokságot a Szuperkupa vezeti fel, amelyet augusztus 31-én 20.30 órai kezdettel rendeznek a Berceni Arénában a Brassói Corona és a Gyergyói HK között. A találkozót a TVR Sport élőben közvetíti.
A bajnokság lebonyolítását illetően is van változás. A csapatok három oda-vissza kört játszanak, azaz 36 meccset, amely végén az első négy helyezett bejut a bajnoki döntőnek számító Final Fourba, amelynek helyszínét majd licit alapján döntik el. 
A Román Kupa lebonyolítása nem változott a tavalyhoz képest. A három Erste ligás csapat az A csoportba, a többiek a B-be kaptak besorolást. Mindkét csoportból az első két helyezett bejut a négyes döntőbe.
Az Erste ligás csapatok egymás elleni meccsei beleszámítanak a honi kiírásokba is, amelyeket az Erste Liga szabályzata alapján játszhatnak. A honi kiírásokban viszont vannak változások. A kapuban továbbra is csak romániai kapus szerepelhet, ugyanakkor az idei szezontól háromra korlátozták az egy meccsen pályára léphető légió­sok számát, vagyis a szövetség gyakorlatilag megfelezte a légiósok számát. A bajnokság a tervek szerint szeptember 6-án indul.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!