Hirdetés

Volt diákok perelik az államot, hogy hatékonyabb legyen a román nyelv oktatása

Volt diákok fogják perelni az államot, hogy a nemzeti kisebbségek számára hatékonyabb legyen a román nyelv oktatása – hangzott el a megyeházán, szerdán tartott sajtótájékoztatón, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő és Szikszai Tamás ügyvéd az idei érettségi eredményekről és a magyar anyanyelvű diákok román nyelvoktatásáról tartottak.  

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Volt diákok perelik az államot, hogy hatékonyabb legyen a román nyelv oktatása
Sajtótájékoztató. Perrel érnék el, hogy könnyeben tanulhassanak meg románul a magyar diákok Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A sajtótájékoztatón felidézték a legutóbbi érettségi statisztikai adatait. Elhangzott: megyénkben az idei érettségi vizsga nyári fordulóján 2188 személy jelent meg.

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán 36 személy nem vett részt, ebből a tantárgyból volt a legkisebb az ötös jegyet elérő diákok aránya, 33%.

A megjelentek 66,7 százaléka teljesített ötös felett, tavaly ez 70 százalék volt. A vizsgázók 19,7 százaléka ötös és hatos közötti jegyet ért el, ami bár elegendő a tárgy teljesítéséhez, ahhoz, hogy összességében sikeres legyen az érettségi vizsga, más tárgyakból annyival jobb eredményt kell elérni, hogy átlagban meglegyen a hatos. A diákok 15 százaléka teljesített nyolcas felett, és senkinek nem sikerült elérni a maximális jegyet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta: a nyolcadik osztály befejezését követő vizsgán már három éve újfajta tételsor van a megváltozott kerettanterv miatt, az új előírások az érettségi vizsgákon a 2025-ös nyári fordulótól kezdve lépnek életbe, mivel a mostani végzősök már kilencedik osztály óta más tanterv szerint tanultak. Hozzáfűzte: remélik, hogy jobbak lesznek a román érettségi eredmények, de három évvel ezelőtt is nagy reményeik voltak, hiába. A tanfelügyelőség több olyan programmal is igyekszik segíteni a diákokat, amelyek magukkal hozzák a román nyelv használatát, ezektől az eredmények javulását remélik. Ilyen a diákcsere Hargita és Dolj megye között, amikor a gyermekeket román családokhoz viszik bizonyos időre, az ifjú séfek vetélkedője és az olvasásra hívás. Ugyanakkor a tanárokat is képzik, az elmúlt két évben a román szakos tanárok több mint 90%-a részt vett valamilyen képzésen, amelyek segítik őket abban, hogy az új tantervet és oktatási módszereket sikeresebben tudják alkalmazni kommunikáció szintjén is.

– Gyermekeink jelentős része elbukja a román érettségit,

a közel 67 százalékos átmenési arány is a román szakos tanárok és a tanfelügyelőség érdeme, akik programjaik révén igyekeztek felzárkóztatni a gyermekeket.

Mivel a múlt évben az ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy diszkriminatív az, ahogy a román nyelvet oktatják, kénytelenek vagyunk per útján kikényszeríteni a változást. Esély kell, hogy fel tudjunk zárkózni az országos átlaghoz – jelentette ki Borboly Csaba.

A kezdeményezett per nem anyagi jellegű, erkölcsi kártérítési kérés, amely során olyan magánszemélyek, 18 év feletti volt diákok perelik az Oktatási Minisztériumot, akik más tantárgyakból jól teljesítettek, de román nyelyből nem tudták megszerezni a sikeres vizsgához szükséges ötös osztályzatot. Eddig 17 személy jelentkezett, őket Szikszai Tamás ügyvéd fogja képviselni. A szakember úgy vélte: egy egészséges társadalomban nem jogi eszközökkel kellene kikényszeríteni azt, hogy a gyermek megfelelő oktatásban részesüljön és megkapja azt, amire szüksége van oktatás terén.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!