Vizsgáznak a nyolcadikosok

Elkezdődött az országos értékelő vizsga kedden reggel, amelyen az általános iskolák végzősei vesznek részt. Szigorú biztonsági feltételek közepette zajlik a megmérettetés, a magyar iskolákba járó tanulóknak három tantárgyból – románból, matematikából és anyanyelvből – kell számot adniuk felkészültségükről.

Asztalos Ágnes
Vizsgáznak a nyolcadikosok
Fotó: Hodgyai István

A megmérettetésre automatikusan beírnak minden olyan tanulót, aki elvégezte a nyolcadik osztályt, és aki minden tantárgyból átmenőjegyet szerzett. A februári próbavizsgán megyénkben mintegy 2800 tanuló vett részt.

A diákok saját iskolájukban, kamerákkal ellátott termekben vizsgáznak, helyüket fél kilencig kellett elfoglalniuk. A feladatok megoldására két óra áll rendelkezésükre, kivételt ez alól azok a tanulók képeznek, akik valamilyen sajátos nevelési igény miatt könnyítést kértek és kaptak a tanfelügyelőségtől, ez lehet akár az is, hogy az írásra megszabott időt két órával meghosszabítják.

A termekbe az írószeren kívül semmiféle személyes tárgyat (hátizsák, telefon, számológép stb.) nem vihetnek be. A vizsgalapot 9 órakor kapják kézbe a tanulók. Akárcsak a próbavizsgán, a vizsgalapokat az írásra megszabott idő után feltöltik egy országos informatikai rendszerbe, amely véletlenszerűen osztja szét ezeket a javító tanárok között. A kisebbségi tannyelvű iskolák végzőseinek dolgozatai a kisebbségiek számára kidolgozott tantervet ismerő pedagógusokhoz kerülnek javításra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az első próbán román nyelv és irodalom feladatokat kell megoldaniuk a tanulóknak, majd szerdán egy pihenőnap következik. Csütörtök a matematikapróba napja, anyanyelvből pénteken vizsgáznak. Az eredményeket július 3-án 14 óráig teszik közzé, aznap délután és másnap 12 óráig lesz lehetőség a fellebbezésre, elégedetlenség esetén. Az óvásokat online is be lehet nyújtani. A végleges eredményeket július 9-én közlik.

Az országos értékelővizsgán kapott jegyek átlaga képezi a felvételi jegyet, amelyek meghatározzák, hogy milyen iskolában folytathatja középiskolai tanulmányait a diák.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!