Több mint félezer rendfenntartó 

A belügyminisztérium kötelékébe tartozó Hargita megyei hivatalos szervek – rendőrség, csendőrség és tűzoltóság – munkatársai felkészültek arra, hogy a 2024. június 9-i romániai európai parlamenti és helyhatósági választások teljes időtartama alatt biztosítsák a nyugodt légkört és a közbiztonságot a szavazás ideje alatt.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több mint félezer rendfenntartó 
Fotó: Hodgyai István

Az európai parlamenti és helyhatósági választásokra a belügyminisztérium által meghozott intézkedések célja a választási folyamat zavartalan lebonyolításának biztosítása, a hivatalos szervek pedig felkészültek arra, hogy törvényes hatáskörüknek megfelelően azonnal beavatkozzanak mind a hatályos törvényes szabályoktól való eltérések megakadályozása, mind az állampolgárok esetleges panaszainak gyors kezelése érdekében.

Június 9-én, vasárnap, a szavazás idejére a belügyminisztérium 700 alkalmazottját, köztük 420 rendőrt, 210 csendőrt és 70 Hargita megyei tűzoltót mozgósítanak a közrend és közbiztonság fenntartására, valamint a szavazóhelyiségek védelmének biztosítására – áll a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Ugyanakkor a választási incidensek gyors beavatkozására és kivizsgálására is készülnek a belügyminisztériumhoz tartozó szervek. A mozgáskorlátozott személyek mozgósításának szabályosságát is ellenőrzik. 
A belügyminisztérium valamennyi területi szerve összehangoltan végzi tevékenységét a választójog biztonságos gyakorlásának biztosítása, valamint az esetleges incidensek vagy a jogi szabályok megsértésének azonnali ellenőrzése és szankcionálása érdekében, a szakmai magatartást szabályozó elvek – jogszerűség, tisztesség, pártatlanság, rendelkezésre állás és a közérdek elsődlegessége – betartásával.

Közérdekű tudnivalók

Önnek szavazati joga van, ha betöltötte a tizennyolcadik életévét, és jogerős bírósági határozat nem tiltotta el e jog gyakorlásától.
Szavazni vasárnap 7–22 óra között lehet. Azok a választópolgárok, akik 22 órakor a szavazóhelyiségben vannak, valamint azok, akik a szavazóhelyiség előtt sorban állnak, hogy beléphessenek a szavazóhelyiségbe, élhetnek szavazati jogukkal, és legkésőbb 23.59-ig szavazhatnak.
A büntető törvénykönyv IX. címe, 385–391. és 393. cikkei meghatározzák, hogy mely cselekmények minősülnek választási bűncselekménynek és a törvény által előírt büntetéseknek. A választójog gyakorlásának megakadályozása, a választópolgárok megvesztegetése, szavazási csalás, elektronikus szavazási csalás, a szavazás titkosságának megsértése, a szavazóurnák rendszerének be nem tartása, a választási dokumentumok és nyilvántartások meghamisítása. 
Az európai parlamenti képviselők és helyi közigazgatási hatóságok választási folyamatával kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatban a 2015/115. számú, a helyi közigazgatási hatóságok választására, a helyi közigazgatásról szóló 2001/215. számú törvény módosítására, valamint a helyi választott tisztviselők statútumáról szóló 2004/393. számú törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvényben előírt szankciórendszer szerint járnak el.

Szabálysértésnek minősül: a szavazóhelyiség választási irodájának elnöke által a szavazóhelyiségben és annak környezetében a rend fenntartására vonatkozóan hozott rendelkezések betartásának megtagadása, a szavazóhelyiség 500 méteres körzetében alkoholtartalmú italokat fogyasztó vagy árusító személyek, a választási kampány befejezése után választási propagandát folytató személyek, illetve a szavazóhelyiségben vagy annak környezetében a választópolgároknak a szavazásra, vagy egy adott jelöltre való szavazásra, vagy nem szavazásra vonatkozó tanácsokat nyújtó személyek, valamint a szavazólapnak a választópolgárok által a szavazati joguk gyakorlása során bármilyen módon való lefényképezése vagy lefilmezése. Amennyiben a felsoroltak valamelyikét tapasztalják a szavazás során, tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!