Több mint ezer nyugdíj-újraszámolási határozatot nem küldtek még ki Hargita megyében, de e hónapban pótolják

A Hargita megyében élő nyugdíjasoknak mintegy három százaléka nem kapta meg a nyugdíj-újraszámolási határozatot, de szeptemberben kiküldik ezeket. Ugyanakkor elkezdődött a nyugdíjak „kis újraszámolása”, a nem állandó jövedelmek igazolásainak feldolgozása, így a 2001. április elseje előtt nyugdíjba vonultaknak be kell nyújtaniuk az igazolásokat.

Péter Ágnes
Több mint ezer nyugdíj-újraszámolási határozatot nem küldtek még ki Hargita megyében, de e hónapban pótolják
Fotó: Veres Nándor

Hargita megyében mintegy 1500 nyugdíj-újraszámolási határozatot nem küldtek még ki, amely a Hargita megyei határozatoknak mintegy három százaléka, közölte a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Vezsenyi Melinda. Mint mondta, az Országos Nyugdíjpénztár összesen mintegy 174 ezer személyt érintő nyugdíj-újraszámolási határozatot nem küldött még ki, de Daniel Baciu, az Országos Nyugdíjpénztár elnökének kijelentését továbbítva Vezsenyi Melinda hangsúlyozta, hogy ezeket szeptemberben kiküldik. Hozzátette: ezekben az esetekben az adatok komplexitása miatt késik az újraszámolás.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ugyanakkor szeptember elsején elkezdődött a nem állandó jövedelmek igazolásainak feldolgozása, erről Fejér Zsuzsanna, a nyugdíjpénztár Nyugdíjmegállapítási és Kifizetési Igazgatóságának ügyvezető aligazgatója tájékoztatott. Mint mondta, ezt a nyugdíjak kis újraszámításaként emlegetik, és újraelemzik azoknak az adatait, akiknek nem állandó jövedelmük is volt, például bónuszok, prémiumok, 13. fizetés vagy túlóra. A nyugdíjasoknak a nem állandó jövedelmekről szóló igazolásokat be kell nyújtaniuk a nyugdíjpénztárba, a munkáltatók pedig kötelesek kiállítani ezeket a dokumentumokat. Azokban az esetekben, amikor a vállalat csődbe ment, az iratokat a bérjegyzékeket őrző archiválócégektől lehet beszerezni.

Több mint ezer nyugdíj-újraszámolási határozatot nem küldtek még ki Hargita megyében, de e hónapban pótolják

Fejér Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy csak azoknak kell benyújtaniuk a nem állandó jövedelmek igazolásait, akik 2001. április elseje előtt vonultak nyugdíjba, ugyanis akik ezután lettek nyugdíjasok, azoknak elektronikus adatbázisban tárolják az adatait. Szeptember elseje után az igazolásokat határidő nélkül lehet benyújtani, és a kis újraszámolással kapott juttatást a következő hónap első napjától kezdődően adják. A szükséges igazolások tartalmi követelményeit a 2023/360. számú törvény 6. melléklete vagy a 2021/487. számú rendelet melléklete szabályozza. Hargita megyében eddig több mint ezer igazolást nyújtottak be a nyugdíjpénztárhoz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!