Több iskolabusz kell

A megye 506 oktatási intézménye közül egy kivételével valamennyi egészségügyi műkődési engedéllyel rendelkezik. Az oktatási-nevelési tevékenység 610 épületben zajlik, ebből 135 megkapta a tűzvédelmi engedélyt, 40 nem rendelkezik ilyen engedéllyel, 413 nem engedélyköteles.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több iskolabusz kell
Diákok fogadására kész terem. Az iskolák zöme rendben van Fotó: László F. Csaba

Ellenőrzéseket végzett a megye 506 iskolájában a 2024–2025-ös tanév kezdete előtt a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, együttműködve a megyei népegészségügyi igazgatósággal és a katasztrófavédelmi felügyelőséggel. Az iskolák működési és tűzbiztonsági engedélyeit, illetve az iskolák biztonsági helyzetét ellenőrizték. A helyszíni ellenőrzések alapján a tanévkezdés zökkenőmentesnek tűnik, habár néhány problémát is észleltek az ellenőrök.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ellenőrzéseket augusztus 19–30. között végezték a Prefektusi Hivatal, a Tanfel­ügyelőség, a Rendőr-főkapitányság, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Közegész­ségügyi Igazgatóság munkatársai – adta hírül a kormányhivatal. A megyében 506 oktatási intézmény működik, ebből 505 rendelkezik egészségügyi működési engedéllyel. Az egyetlen kivétel Gyi­mes­fel­ső­lokon a komjáti óvoda. Az iskolák többsége, azaz 99,8 százaléka megfelel az egészségügyi követelményeknek. A hivatal megjegyzi, a kibocsátott engedélyek száma még változhat, hiszen folyamatos az engedélyeztetés.
A tűzbiztonsági szempontokat is figyelembe vettek az ellenőrzések során: a 610 épületből 413 nem tűzvédelmi engedélyköteles, 135 rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel, míg 40 épület nem.
A biztonsági rendszerek helyzete változó: 305 intézmény rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel. 275 intézmény kamera- és riasztórendszerrel ellátott, 6 esetében őrszemélyzet biztosítja a védelmet, 24 helyen van kamerarendszer és őrszemélyzet által biztosított védelem is. 140 intézményben semmilyen biztonsági rendszer nincs.
A prefektusi hivatal szerint az oktatási intézmények több mint 85 százaléka megfelel a higiéniai követelményeknek, a kazánok műszaki ellenőrzése megtörtént, és a szükséges tüzelőanyag 78,8 százaléka biztosított. Az intézmények 95, 4 százaléka bekerített.
Az összesítésből az is kiderül, Hargita megyében jelenleg 78 iskolabusz áll a tanintézetek rendelkezésére, de további 62 járműre lenne szükségük az oktatási intézményeknek a diákok megfelelő utaztatásához. A megye közigazgatási egységei 
941 167,04 lej támogatást nyújtottak 90 oktatási intézmény felkészítésére az új tanévre.
A hivatal szerint a tanévkezdés zökkenőmentesnek í­gér­ke­zik, noha kilenc épület felújítás alatt áll, öt iskolabusz rossz műszaki állapotban van, és három épület meg egy tornaterem tetője javításra szoru





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!