Szombaton akár 37 Celsius-fokos meleg is lehet

Első- és másodfokú hőségriasztás lesz érvényben péntektől vasárnapig Románia megyéinek háromnegyedében – tájékoztatott pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség jelzése szerint pedig a megye bizonyos részein a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Szombaton akár 37 Celsius-fokos meleg is lehet
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Az Agerpres hírügynökség úgy tájékoztat, hogy a sárga jelzésű riasztás pénteken Máramarosra, Erdély legnagyobb részére, Olténiára és Munténiára terjed ki. Az érintett régiókban napközben 31-34 Celsius-fokra melegszik fel a levegő. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja majd a kritikus 80-as szintet.

A narancssárga jelzésű riasztás pénteken a Bánságban, Körösvidék, Olténia és Erdély déli részén, illetve Munténia délnyugati régióiban lesz érvényben. Az érintett térségekben a sokéves átlagnál melegebb lesz: napközben 33-36 fokra emelkedik a hőmérséklet, és a levegő éjszaka sem hűl le 20 fok alá.

Szombaton sárga jelzésű riasztás lesz érvényben Máramarosban, Körösvidék és Erdély északi részén, és kiterjed Moldvára, Munténia keleti felére, illetve Dobrudzsára is. Az érintett régiókban napközben 33-34 fokra melegszik fel a levegő. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja majd a kritikus 80-as szintet, és helyenként viharokra is számítani lehet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szombaton a Bánságban, Körösvidék déli részén, Erdély legnagyobb részében, illetve Olténia és Munténia egyes vidékein lesz érvényben narancssárga jelzésű riasztás. Az érintett régiókban 34-37 fokra emelkedik a hőmérséklet, és a levegő éjszaka sem hűl le 20 fok alá.

Az előrejelzések szerint vasárnap a Bánságban, Erdélyi déli és Moldva központi részében, illetve Dobrudzsában sárga jelzésű riasztás lesz érvényben. Ezekben a térségekben a szombati 34 fokról 33 fokra csökkent a nappali csúcshőmérséklet, és a hegyekben viharos időjárásra is számítani lehet. Vasárnap érvényben lesz egy narancssárga jelzésű riasztás is Munténia legnagyobb részében, Moldva déli megyéiben és helyenként Olténiában, ahol 34-37 fokos nappali hőmérsékleti csúcsokra, éjszaka pedig 20 fokos minimumokra lehet számítani. 

Ami Hargita megyét illeti, a katasztrófavédelmi felügyelőség pénteken figyelmeztetést adott ki szombatra, június 22-ére, a várható extrém hőmérsékletek és a magas diszkomfortindex miatt. A meteorológiai szolgálat szerint narancssárga kód lesz érvényben, ami rendkívül magas hőmérsékleteket és fokozott kánikulát jelent. A várható hőmérsékleti értékek 34°C és 37°C között alakulnak. Az úgynevezett hőmérséklet-humiditás index (ITU) várhatóan meghaladja a 80 egységet, ami extrém diszkomfortot és egészségi kockázatokat jelent.

Javasolt óvintézkedések:

  • Kerüljük a közvetlen napsugárzást a déli órákban, különösen 11:00 és 18:00 között.
  • Fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot, hogy elkerüljük a kiszáradást. Ajánlott a víz és az elektrolitokban gazdag italok fogyasztása.
  • Viseljünk könnyű, világos színű, laza ruházatot és használjunk fejfedőt, ha a szabadban tartózkodunk.
  • Kerüljük a nehéz fizikai munkát a legforróbb órákban.
  • Tartsuk hűvösen otthonainkat ventilátorokkal vagy légkondicionálókkal, és ha lehetséges, látogassunk el légkondicionált közösségi helyekre.
  • Figyeljünk a veszélyeztetett csoportokra, különösen az idősekre, kisgyermekekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre.


Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!