Sokaknak utazniuk kell a vizsgáért

Közel ezren iratkoztak be az idei pótérettségire. Van, aki csak egy tantárgyból újrázik, de van, akinek végig kell mennie az összes lépcsőfokon, ha érettségi oklevelet szeretne. Csütörtökön a kompetenciapróbák kezdődnek, a megyében hat vizsgaközpontban tehetik ezeket le a fiatalok.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Sokaknak utazniuk kell a vizsgáért
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Csütörtökön kompetenciapróbákkal kezdődik a pótérettségi. Elsőként a román, majd az anyanyelvi kommunikációs készséget, azt követően a digitális és idegen nyelvi kompetenciákat mérik fel, a megmérettetés augusztus 14-én ér véget.

A próbák szóbeli és írásbeli feladatokat is tartalmaznak, ám ebben a szakaszban nem jegyet, hanem minősítést kapnak a diákok.

Sipos István tanfelügyelőtől megtudtuk, hogy ezen a sorozaton azok az idén végzett diákok vesznek részt, akik az érettségiről lemaradtak, mert bukás miatt később tudták befejezni a tanévet, illetve azok, akik régebb már próbálkoztak leérettségizni, de akkor még nem volt ilyen jellegű kompetenciavizsga, mint most.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A megyében hat helyszínen zajlik a próbasorozat, ezek a következők: Csíkszeredában a Székely Károly és Venczel József Szakközépiskolába várják a megyeszékhely meg a környék diákjait, Székelyudvarhelyen a Bányai János Szakközépiskola, Székelykeresztúron a Berde Mózes Unitárius Gimnázium vállalta a szervezést, míg a megye északi részének diákjai a gyergyóvárhegyi Miron Cristea Líceumban vizsgáznak – sorolta a szaktanfelügyelő.

Egyébként megyénkben összesen 909-en iratkoztak be a pótérettségire, 85 százalékuk idén fejezte be a középiskolát. Tavaly kicsit többen újráztak – mondta Sipos István.

Az írásbeli augusztus 19–22. között zajlik, az első eredményeket augusztus 26-án teszik közzé, következik az óvási időszak, majd augusztus 30-án hozzák nyilvánosságra a végleges eredményeket a bacalaureat.edu.ro oldalon.

Mint ismert, négy tantárgyból kell írásbelizni, mindenik esetében legalább ötösre, de a jegyek átlagának meg kell haladnia a hatost. Ha valakinek csak egy tantárgyból nem sikerült a nyár elején vagy az előző években az érettségije, akkor elegendő csak abból írásbeliznie, de többen vannak, akik két-három tárgyból is ismételnek, többek között azért, hogy nagyobb eséllyel szerezzék meg a sikeres vizsgához szükséges átlagot.

A tanfelügyelő még elmondta, hogy megyénkben összesen három vizsgaközpontban: a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, valamint a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskolában zajlik majd az írásbeli.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!