Hirdetés

Senkit sem zártak ki az országos képességfelmérő első vizsga első napján Hargita megyében

Az országos képességfelmérő vizsgára feliratkozott mintegy 160 500 tanuló közül csaknem 153 400-an vettek részt a keddi írásbelin, amelyet román nyelv és irodalomból tartottak. Hargita megyében kedd reggel 2646 tanulót vártak a megmérettetésre, ebből 58-an hiányoztak.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Senkit sem zártak ki az országos képességfelmérő első vizsga első napján Hargita megyében
Két és fél ezer nyolcadikot végzett tanuló vett részt a képességfelmérő vizsga első írásbelijén a megyében, senkit sem kellett kizárni Fotó: Hodgyai István

Az Oktatási Minisztérium Agerpres hírügynökség által is szemlézett közleménye szerint országszerte összesen 3392 vizsgaközpontban zajlott a tudásfelmérő, és egy diákot zártak ki csalási kísérlet miatt. Az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ kedden 15 órakor közzétette a tételsorokat és a javítókulcsot. 

Az első próbán román nyelv és irodalom feladatokat kellett megoldaniuk a tanulóknak, a Hargita Megyei Tanfelügyelőségen arról tájékoztattak, hogy 58 hiányzót jegyeztek, egyébként minden rendben volt, nem kellett kizárni senkit. A nyolcadikosok egy-egy tízoldalas feladatcsomagot kaptak kézhez. Irodalmi szöveg kapcsán kellett válaszolniuk több kérdésre, majd egy legtöbb 150 szavas fogalmazást kellett írniuk, és természetesen a nyelvtani feladatok sem hiányoztak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Claudia Circeanu, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola romántanára szerint az irodalmi szövegrész valójában nem volt túl könnyű, de a kérdések kézzelfoghatóak, könnyűek voltak, a fogalmazás is könnyen érthető volt. A tanítványai nem találták nehéznek a tételeket, ő is elégedett, úgy fogalmazott, hogy aki eddig tanult, az legalább az ötös jegyet el tudja érni. 

A szerda pihenőnap, a csütörtök a matematikapróba napja, és 2258-an vizsgáznak pénteken anyanyelvből. Akárcsak a próbavizsgán, a vizsgalapokat az írásra megszabott idő után feltöltik egy országos informatikai rendszerbe, amely véletlenszerűen osztja szét ezeket a javító tanárok között. A kisebbségi tannyelvű iskolák végzőseinek dolgozatai a kisebbségiek számára kidolgozott tantervet ismerő pedagógusokhoz kerülnek javításra.

Az eredményeket július 3-án 14 óráig teszik közzé, aznap délután és másnap 12 óráig lesz lehetőség a fellebbezésre, elégedetlenség esetén. Az óvásokat online is be lehet nyújtani. A végleges eredményeket július 9-én közlik.

Az országos értékelő vizsgán kapott jegyek átlaga képezi a felvételi jegyet, amelyek meghatározzák, hogy milyen iskolában folytathatja középiskolai tanulmányait a diák.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!