Hirdetés

Rendben zajlott a román nyelv és irodalom írásbeli a megyében

A Hargita Megyei Tanfelügyelőségtől kapott információink szerint fennakadások nélkül zajlott Hargita megyében a román nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga. Az általunk megkérdezett román szakos tanár pedig úgy látja, a tételek könnyebbek voltak, mint amivel a próbaérettségin találkoztak a végzősök.

Pál Bíborka
Rendben zajlott a román nyelv és irodalom írásbeli a megyében
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A térségben kialakított hat vizsgaközpont egyikében sem történt rendbontás vagy fennakadás az érettségi vizsga írásbeli szakaszának első napján. A román nyelv és irodalom írásbelire a térségben összesen 2224 tanuló iratkozott be, ebből végül 36-an nem jelentek meg a vizsga napján. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A reál és a humán szakosoknak összeállított tételsor Nagy Zsuzsanna román szakos tanár szerint könnyebb volt, mint a próbaérettségire kapott feladatok: az első látásra kapott szöveg nyelvezete is érthetőbb volt, az érvelőszöveg témája is könnyebb, mint a próbavizsgán, illetve a harmadik tétel sem volt olyan nehéz, mint márciusban, hiszen a tanulók szabadon választhattak a tanult novellák közül olyat, ami alapján dolgoztak.

– A reál szakos hallgatók a harmadik nagy tételben novellák alapján – például Costache Negruzzi- vagy Ioan Slavici-novella – kellett esszét írjanak, ez könnyebb, mint a márciusi tétel, amikor versről kellett ugyanezt tenniük, úgy, hogy a konkrét szöveg nem volt előttük. A humán szakosok egy novella szerepelőjét kellett jellemezzék szintén egy általuk választott tanult novella alapján.

Ami nehézséget jelenthetett, az a reál szakosok első tételének első feladata, ahol egy ismeretlen szöveg alapján kellett szövegértelmezési feladatokat megoldaniuk, például rokon értelmű szavakat találniuk.

Ez lélektanilag okoz nehézséget, mert a diák az első feladatnál azt éli meg, hogy nem megy neki. Mindig azt mondom a diákjaimnak, hogy ettől próbáljanak eltekinteni, elfogadni, hogy ez nem fog menni, és koncentráljanak a többi feladatra – nyilatkozta lapunknak Nagy Zsuzsanna, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola román szakos tanára.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!